Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2017 15:56

Απάνθρωπη η συνέχιση κράτησης των μεταναστών μετά από τον Ταΰγετο

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΖΗΤΑΕΙ Η ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 
Μετά από την παραμονή τους στην κατασκήνωση της Αγίας Μαρίνας στον Ταΰγετο, η κράτηση των μεταναστών μεθοδεύεται να συνεχιστεί σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων της Πελοποννήσου, ανακοινώνει η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για απάνθρωπη μεθόδευση και ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή τους…

Ειδικότερα, η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας σημειώνει: «Με αφορμή την κατάπτυστη συμφωνία με την Τουρκία εδραιώνεται στην χώρα ξανά αυτό το απάνθρωπο καθεστώς κράτησης μεταναστών, παρά το γεγονός ότι η απέλασή τους είναι προφανώς αδύνατη. Αυτό κάνει την κράτησή τους παντελώς αδικαιολόγητη και απάνθρωπη.
Άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά που προέρχονται από χώρες και περιοχές του πλανήτη σε εμπόλεμη κατάσταση καταφθάνουν στην Ελλάδα και κρατούνται δήθεν για να απελαθούν. Δεν είναι μόνο η Συρία και το Ιράκ, είναι και η Γάζα, το Αφγανιστάν, το Κασμίρ, η Σομαλία, η Ερυθραία και άλλες περιοχές. Αυτοί είναι άνθρωποι που χρήζουν διεθνούς προστασίας, ανεξαρτήτως αν θα ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα. Ακόμα και το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ηπιότερα μέτρα και μόνο ως έσχατη λύση την κράτηση. Η πρακτική όμως του ελληνικού κράτους είναι να επιβάλλει αδιακρίτως και εξαρχής κράτηση σε όλους.
Αυτή την τύχη φαίνεται ότι επιφυλάσσει το κράτος και στους 87 μετανάστες από το Πακιστάν, Ιράκ, Συρία και αλλού, που διασώθηκαν την Πέμπτη (1/3/2017) και μεταφέρθηκαν υπό κράτηση στις κατασκηνώσεις της Αγίας Μαρίνας. Μεθοδεύεται όμως η συνέχιση της κράτησής τους κατά μικρές ομάδες σε αστυνομικά κρατητήρια της Πελοποννήσου. Περισσεύει να αναφερθούμε στις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα αστυνομικά κρατητήρια, σε πολλά από τα οποία δεν υπάρχει ούτε νερό.
ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ».