Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 17:57

Εάν πρόκειται να κλείσει το στρατόπεδο, τότε να μην κλείσει…!

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Εάν αποφασίσετε να κλείσετε το στρατόπεδο της Καλαμάτας, να μην το κλείσετε…! Αυτό το αίτημα έβαλε η δημοτική αρχή Καλαμάτας να υπογράψουν οι φορείς τους οποίους προσκάλεσε το μεσημέρι στο παλιό Δημαρχείο της πόλης. Ενώ δεν υπάρχει, ακόμη, κανένα επίσημο σχέδιο για κλείσιμο του στρατοπέδου, η δημοτική αρχή και πολλοί φορείς έκριναν ότι είναι προτιμότερο, αντί να περιμένουν να δουν ποιος θα είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, να ζητήσουν από τώρα το μη κλείσιμο του στρατοπέδου. Κατά τη σύσκεψη πάντως πολιτικοί παράγοντες τόνισαν ότι πρέπει οπωσδήποτε να καταρτιστεί ένα σχέδιο για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου, σε περίπτωση που αποφασιστεί το κλείσιμό του. Ωστόσο η πλειοψηφία των φορέων αρνήθηκε την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι η κατάρτιση ενός σχεδίου αξιοποίησης των εγκαταστάσεων θα σημαίνει αποδοχή του κλεισίματος του στρατοπέδου… Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι στις επετειακές εκδηλώσεις για την 23η Μαρτίου έχει προσκληθεί στην Καλαμάτα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμένος, που πιθανότατα θα έρθει…

Πρόεδρος της σύσκεψης ήταν ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας ενώ συμμετείχαν οι βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη, Πέτρος Κωνσταντινέας και Δημήτρης Κουκούτσης, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας και εκπρόσωποι των Δήμων Τριφυλίας, Μεσσήνης και Πύλου-Νέστορος, περιφερειακοί σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Ελληνικής Λύσης (κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου) καθώς και εκπρόσωποι φορέων όπως του Επιμελητήριου, του Εμπορικού Συλλόγου, του Εργατικού Κέντρου, των αποστράτων του στρατού ξηράς, των αποστράτων της πολεμικής αεροπορίας, των ξενοδόχων κ.ά
KONSTANTINEAS-SYSKEPSH-10-03-17.jpgΟ δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, ανέφερε ότι θέματα με το στρατόπεδο της Καλαμάτας υπάρχουν από το 2011. Τόνισε ότι πριν από ένα χρόνο προέκυψε ξανά ζήτημα μέχρι που, κατά την περσινή επέτειο της 23ης Μάρτη, ο Πάνος Καμένος δήλωσε, κατηγορηματικά, κατά την επίσκεψή του στην Καλαμάτα, ότι η στρατιωτική μονάδα δεν πρόκειται να φύγει από την πόλη. Η εξέλιξη του τελευταίου χρονικού διαστήματος, σημείωσε ο δήμαρχος, είναι μια εγκύκλιος του υπαρχηγού εθνικής άμυνας, στην οποία σημειώνεται ότι τα κέντρα κατάταξης στη χώρα πρέπει να μειωθούν σε τουλάχιστον 13. Ο κ. Νίκας παραδέχτηκε ότι στην εγκύκλιο αυτή, που σημείωσε μάλιστα ότι έχει εισηγητικό χαρακτήρα προς την πολιτική ηγεσία, δεν γίνεται αναφορά για κατάργηση του στρατοπέδου της Καλαμάτας. Αν ωστόσο υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, συνέχισε ο δήμαρχος, δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε ό,τι αφορά την Καλαμάτα, γιατί το στρατόπεδο έχει ιστορική σημασία για την περιοχή της Μεσσηνίας και εν μέρει οικονομική, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι αν υπάρχουν οικονομικοί λόγοι που επιβάλουν έναν τέτοιο σχεδιασμό, τότε ο Δήμος έχει τη βούληση να υποστηρίξει και οικονομικά τη συνέχιση της λειτουργίας του στρατοπέδου.
Ο δήμαρχος είπε επίσης ότι ο Δήμος έχει προσκαλέσει τον Πάνο Καμένο στις εκδηλώσεις για την 23η Μαρτίου και μάλιστα από το γραφείο του ίδιου του υπουργού είχε ανακοινωθεί προ καιρού ότι θα έρθει και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα παρέδιδε την ιστορική σημαία του 9ου Συντάγματος.
Η σύσκεψη για το κλείσιμο του στρατοπέδου δεν έχει ουσία, είπε κατά την τοποθέτησή του ο βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, μέχρι τώρα, για κλείσιμο του στρατοπέδου. Αυτό που υπάρχει, συνέχισε, είναι η ίδρυση οργανισμού μέσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο οποίο θα ανατεθεί η αξιοποίηση των μη επιχειρησιακών ακινήτων του υπουργείου.
Ο Πέτρος Κωνσταντινέας υπογράμμισε πάντως ότι πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου σε περίπτωση που αυτό κλείσει. Και τόνισε ότι ο ίδιος έχει καταθέσει εδώ και ενάμιση χρόνο πρόταση για τη λειτουργία Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στις εγκαταστάσεις του. Επιπλέον δε ανέφερε ότι στο στρατόπεδο θα μπορούσαν να μεταφερθούν η Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας και η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, που κάθε χρόνο επιβαρύνουν τους φορολογούμενους με 400.000 ευρώ για την καταβολή των ενοικίων τους.
Τέλος, ο Πέτρος Κωνσταντινέας εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι γίνεται τόση φασαρία για το στρατόπεδο χωρίς να υπάρχει ακόμη καμία απόφαση, ενώ για άλλα εξίσου ή και σοβαρότερα θέματα, όπως το κλείσιμο του Τμήματος Λογοθεραπείας στο ΤΕΙ, δεν υπήρξε αντίδραση. Πρόσθεσε με την ευκαιρία ότι τελικά το Τμήμα Λογοθεραπείας δεν έκλεισε, χάρη στους υπεύθυνους και με επιχειρήματα χειρισμούς που έγιναν.
Και η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη εξέφρασε την απορία της για το γεγονός ότι ο Δήμος προκάλεσε τη σύσκεψη χωρίς να υπάρχει καμία απόφαση ούτε καν σχεδιασμός, ακόμη, για κλείσιμο του στρατοπέδου.
STRATOPEDO-SYSKEPSH-10-03-17.jpgΑντίθετα, ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης ανέφερε πως έχει πληροφορίες ότι το στρατόπεδο έχει ήδη αποφασιστεί να κλείσει, ότι το κλείσιμο θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι και πως οι εγκαταστάσεις του θα δοθούν σε ιδιώτες για την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων τους.
Ότι το στρατόπεδο δεν πρέπει να κλείσει, υπογράμμισαν οι αντιπεριφερειάρχες Ελένη Αλειφέρη και Περικλής Μαντάς, αφήνοντας ευθέως αιχμές κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμένου, για προηγούμενες δηλώσεις του, απαξιωτικές για τους Μεσσήνιους, δεδομένου ότι παρουσίαζε το στρατόπεδο ως μέσο ψηφοθηρίας πολιτικών και βολέματος στελεχών του στρατού και στρατεύσιμων.
Και ο επικεφαλής της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας, υποστήριξε, επικαλούμενος δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχει, ότι υπάρχει ήδη απόφαση για προσωρινό κατ’ αρχήν κλείσιμο του στρατοπέδου από το ερχόμενο καλοκαίρι. Το στρατόπεδο έχει ήδη μπει στα καρούλια για να φύγει, είπε χαρακτηριστικά.
Ότι χρειάζεται εναλλακτικό σχέδιο για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου στην απευκταία περίπτωση που αυτό κλείσει, ανέφεραν, μεταξύ άλλων, οι επικεφαλής της μείζονος και της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, Νίκος Πατσαρίνος και Παναγιώτης Αλευράς, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Τσώνη, αντιδήμαρχος Κώστας Γεωργακόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας και μέλος του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου Σταμάτης Μπεχράκης, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Παύλος Γκραίκης.
Στ.Μ.