Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 15:46

Αναπάντητα ερωτήματα για την παρακολούθηση αδέσποτων ζώων στο Δήμο Καλαμάτας

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
Σοβαρά αναπάντητα ερωτήματα, σχετικά με το αν τηρείται η νομοθεσία από τις Υπηρεσίες και το Δήμο όσον αφορά το πρόγραμμα παρακολούθησης αδέσποτων ζώων, αφήνει η δημοτική αρχή Καλαμάτας. Τα ερωτήματα έθεσε, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Χριστίνα Καντζιλιέρη, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο ανάδοχος υλοποίησης του προγράμματος είναι και κρινόμενος αλλά και κριτής του έργου ως μέλος της επιτροπής παρακολούθησης ή ότι ενώ έχει διαχειριστεί 10 αδέσποτους σκύλους έχει κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να πληρωθεί για 37! Ενώ τα ερωτήματα που υποβλήθηκαν ήταν συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή έδωσε γενικές απαντήσεις και επικέντρωσε στο ότι το πρόβλημα με τα αδέσποτα στην Καλαμάτα είναι μεγάλο (επιτίθενται σε ανθρώπους είπε ο δήμαρχος) και γι’ αυτό δεν μπορεί να διακοπεί σε αυτή τη φάση η υλοποίηση του προγράμματος παρακολούθησης των αδέσποτων ζώων…

Μάλιστα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, σχολίασε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο «δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι υπάρχει υπόγεια συνεργασία του αναδόχου με την Υπηρεσία». Ωστόσο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Οικονομάκος, δήλωσε ότι «πάμε να νομιμοποιήσουμε ένα μικρό σκάνδαλο, πάμε να πετάξουμε 5.000 ευρώ για ένα έργο που δεν έχει γίνει. Έχετε την πολιτική ευθύνη γι’ αυτό».  
Ειδικότερα, η Χριστίνα Καντζιλιέρη υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι ούτε νόμιμο αλλά ούτε ηθικό είναι ο ανάδοχος υλοποίησης του έργου να συμμετέχει ως μέλος στην επιτροπή παρακολούθησης του έργου.
Επεσήμανε επίσης ότι ο ανάδοχος θα έπρεπε να έχει κηρυχθεί έκπτωτος διότι «από τον αιφνιδιαστικό έλεγχο της Εισαγγελίας Καλαμάτας στις 12/1/2017 στις εγκαταστάσεις του από μεικτό κλιμάκιο ελέγχου (…) ακολουθήθηκε διαδικασία αυτοφώρου και επιβλήθηκε πρόστιμο από την Αστυνομική Διεύθυνση Καλαμάτας. Έχει ολοκληρωθεί η ανακριτική φάση και αναμένουμε τον ορισμό της δικασίμου».
Επιπλέον η κ. Καντζιλιέρη σημείωσε ότι «κατά τη διάρκεια του έργου δεν υφίσταται επόπτης, όπως ο νόμος ορίζει, για την καθημερινή παρακολούθηση των εργασιών, όπως και απουσία ημερολογίου καθημερινής καταγραφής εργασιών, θεωρημένο και αριθμημένο από την οικεία Κτηνιατρική Υπηρεσία (…)».
Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης ζήτησε να αναβάλει το Δημοτικό Συμβούλιο την έγκριση του πρωτοκόλλου παραλαβής εργασιών του συγκεκριμένου έργου, αίτημα όμως που απορρίφθηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας.
Ο μέχρι πρόσφατα αρμόδιος αντιδήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, αναφέρθηκε γενικότερα στο θέμα αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Δήμος ήθελε να συνεργαστεί για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος με τον Φιλοζωικό Όμιλο, ο οποίος όμως, όπως υπονόησε, είτε δεν πληρούσε προϋποθέσεις είτε καθυστέρησε να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του.
Σε ό,τι αφορά την παρατήρηση ότι ο ανάδοχος ζητάει να πληρωθεί για τη διαχείριση 27 σκύλων για τους οποίους δεν υπάρχουν στοιχεία ότι έχει διαχειριστεί, ο Θανάσης Βασιλόπουλος σημείωσε ότι ενδεχομένως πρόκειται για τους σκύλους που ο ανάδοχος απέσπασε από αγέλες για να τους μεταφέρει σε άλλες περιοχές ή για σκύλους που ο ανάδοχος τους παρέδωσε για προσωρινή φιλοξενία σε ενδιαφερόμενους πολίτες.
Ο νυν αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιάννης Αδαμόπουλος, υποστήριξε από την πλευρά του ότι όλα έχουν γίνει σύμφωνα με το νόμο.
Στ.Μ.