Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017 10:17

Ο Νέδοντας του Γιάννη Γκούζου στη φυσική του θέση

Ο Νέδοντας του Γιάννη Γκούζου στη φυσική του θέση

ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ 
Μια μορφή δυνατή αλλά ήρεμη, μια εικόνα επιβλητική αλλά όχι αυστηρή, η μορφή του Νέδοντα, όπως την εμπνεύστηκε ο γλύπτης Γιάννης Γκούζος, τοποθετήθηκε στο φυσικό της χώρο, επάνω στον χείμαρρο με τον οποίο συνδέεται η ίδια η ύπαρξη της Καλαμάτας. Το άγαλμα του Νέδοντα βρίσκεται πλέον νοτιοδυτικά της γέφυρας του Ταχυδρομείου, απέναντι από το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας…

NEDON-GOUZOS-GIAN-31-03-17.jpgΤο άγαλμα σμιλεύτηκε κατά το περσινό 3ο Εργαστήρι Γλυπτικής, το οποίο διοργάνωσε το Τμήμα Γλυπτικής του Καλλιτεχνικού Στεκιού σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Και προσφέρθηκε από τον Γιάννη Γκούζο και το Εργαστήρι Γλυπτικής στο Δήμο Καλαμάτας όχι μόνο ως ανταπόδοση για τη στήριξή του προκειμένου να λειτουργήσει το Εργαστήρι αλλά και με σκοπό τη δημιουργία μιας δημοτικής γλυπτοθήκης με έργα που θα προσφέρουν κάθε χρόνο δημιουργοί του Εργαστηρίου.  
NEDON-MEGARO-31-03-17.jpgΤο άγαλμα έχει δημιουργηθεί σε πέτρα από τον ίδιο τον Νέδοντα, προς τον οποίο ο δημιουργός του, Γιάννης Γκούζος, ως παιδί που μεγάλωσε δίπλα του, στην Αγιάννα, νοιώθει μεγάλη αγάπη και σεβασμό προς αυτόν.
NEDON-MAKRINH-31-03-17.jpgΟ Δήμος Καλαμάτας έχει ήδη αναγγείλει ότι θα στηρίξει και φέτος την πραγματοποίηση του Εργαστηρίου Γλυπτικής, το οποίο θα γίνει ξανά στον θαυμάσιο πλατανοσκέπαστο και παραθαλάσσιο χώρο κάτω από το «Πανελλήνιον». Και πρόκειται για μια εκδήλωση σημαντική όχι μόνο για τους γλύπτες που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν ο ένας πλάι στον άλλο αλλά και για το κοινό που επισκέπτεται το Εργαστήρι την ώρα της λειτουργίας του και γνωρίζει τη γλυπτική τέχνη και τους καλλιτέχνες.
Στ.Μ.