Δευτέρα, 15 Μαϊος 2017 17:30

Παγιώνεται και σκληραίνει ο εργασιακός μεσαίωνας, υποστηρίζει το ΠΑΜΕ

Παγιώνεται και σκληραίνει ο εργασιακός μεσαίωνας, υποστηρίζει το ΠΑΜΕ

ΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 
Οι αντεργατικοί νόμοι όχι μόνο δεν βελτιώνονται αλλά αντίθετα παγιώνονται, η κυριακάτικη αργία πάει προς κατάργηση, οι ομαδικές απολύσεις απελευθερώνονται, αναλαμβάνονται δεσμεύσεις για τη θέσπιση της ανταπεργίας αλλά και για την παρεμπόδιση των συνδικάτων να προκηρύσσουν απεργία, το πλαίσιο για την απόλυση συνδικαλιστών γίνεται πιο χαλαρό, μπαίνουν νέα άγρια χαράτσια σε συντάξεις και ασφαλιστικές εισφορές, η φορολογική αφαίμαξη συνεχίζεται με τη μείωση του αφορολόγητου… Όλος αυτός ο κατάλογος, που θεσμοθετείται με τη ψήφιση των μέτρων της νέας συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, οδηγεί σε ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα, τόνισε το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου, ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ της Μεσσηνίας και εκπρόσωπος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Κάλεσε τους εργαζόμενους να λάβουν μαζικά και δυναμικά μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τετάρτης και στην απεργιακή εκδήλωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, η οποία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί, από την πλατεία 23ης Μάρτη…

Όπως τόνισε ο κ. Κουφαλάκος, που είναι και μέλος στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ψηφίσει την παγίωση όλων των αντεργατικών νόμων για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που έχουν ψηφιστεί μετά το 2011», καθώς στο κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου σημειώνεται ότι οι νόμοι αυτοί «θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Αυτό περιλαμβάνει τις αναστολές της αρχής της ευνοϊκότητας και την αρχή της επέκτασης».
Ο κ. Κουφαλάκος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε επιπλέον να συγκροτήσει μέχρι το Σεπτέμβρη ένα «αξιόπιστο διοικητικό σύστημα για την εκτίμηση της αντιπροσωπευτικότητας» των οργανώσεων που υπογράφουν μια κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική σύμβαση. Τόνισε δηλαδή ότι «στην πράξη συγκροτείται από τώρα ο μηχανισμός που θα θέτει μόνιμα εμπόδια στη σύναψη κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και στη δυνατότητα επέκτασής τους σε ολόκληρο τον κλάδο ή το επάγγελμα, στο όνομα της <<έλλειψης αντιπροσωπευτικότητας>>».
Επιπροσθέτως ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ υπογράμμισε ότι «παραμένει επ αόριστον σε ισχύ όλο το άθλιο αντεργατικό πλαίσιο για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που προβλέπεται από Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του 2012 και οι νόμοι που την ακολούθησαν. Κατ’ επέκταση, διατηρούνται <<στο γύψο>> οι κατώτεροι μισθοί των 586 ευρώ μεικτά για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και των 511 ευρώ μεικτά για τους νέους εργαζόμενους».
Ο Παναγιώτης Κουφαλάκος αναφέρθηκε ακόμα στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αλλά και στην πλήρη απελευθέρωση των μαζικών ομαδικών απολύσεων «στις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, μέσα από την κατάργηση της <<διοικητικής έγκρισης>>, η οποία θα αντικατασταθεί με <<μια διαδικασία κοινοποίησης>> προς το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, <<η οποία δεν θα προϋποθέτει εκ των προτέρων έγκριση>>!».
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ υποστήριξε επίσης ότι η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων «πηγαίνει πακέτο με την παραπέρα γενίκευση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης», ακόμη και στον τομέα της υγείας όπου «όλες οι προσλήψεις προσωπικού στις Τοπικές Μονάδες Υγείας που προβλέπει και το συμπληρωματικό μνημόνιο, θα είναι με διετείς συμβάσεις, γενικεύοντας και στην Υγεία την απασχόληση με ημερομηνία λήξης».
Σε ό,τι αφορά την ανταπεργία, ο κ. Κουφαλάκος σημείωσε ότι με το συμπληρωματικό μνημόνιο ισχυροποιούνται τα όπλα της εργοδοσίας καθώς προβλέπεται να θεσπιστεί νομοθεσία που «θα επιτρέπει η ταχεία δικαστική διαδικασία <<fasttrack>>», ενώ πρόσθεσε ότι «στο στόχαστρο μπαίνει και η προκήρυξη απεργιών, καθώς η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι στην επόμενη <<αξιολόγηση>> <<θα υιοθετήσει νομοθεσία για την αύξηση της απαρτίας για την προκήρυξη απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία στο 50%>>». Συνέχισε τονίζοντας ότι «επίθεση στη συνδικαλιστική δράση συνιστά και η προβλεπόμενη στη συμφωνία διεύρυνση των λόγων για τους οποίους μια επιχείρηση θα μπορεί να απολύει συνδικαλιστές».
Ο κ. Κουφαλάκος αναφέρθηκε επίσης στη συνέχιση επιβολής άγριων χαρατσιών σε συντάξεις και ασφαλιστικές εισφορές, σημειώνοντας ότι «το συνολικό κόστος των αντιασφαλιστικών παρεμβάσεων για την τετραετία 2016-2019, χωρίς να συνυπολογιστούν τα μέτρα του 2015, ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα νέα μέτρα για το ασφαλιστικό ανέρχονται στα 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από το 2019». Τέλος, μίλησε για τη «φορολογική αφαίμαξη» με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, καθώς και για τη νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Κλείνοντας ο Παναγιώτης Κουφαλάκος κάλεσε τους εργαζόμενους σε απεγκλωβισμό από την επιρροή του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού, «από όλες τις παραλλαγές του, παλιές και <<νέες>>. Δίπλα στο διαλυτικό ρόλο του όλο το προηγούμενο διάστημα, πρέπει να αναδειχθεί η καθοριστική <<συμβολή>> του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού και στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης, όπως π.χ. με τις <<κοινές δηλώσεις>> που υπέγραφε μαζί με το ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές Ενώσεις για τα εργασιακά, δίνοντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να κερδίζει χρόνο και να λανσάρει το παραμύθι της <<εθνικής γραμμής στα εργασιακά>>».
Στ.Μ.