Παρασκευή, 26 Μαϊος 2017 17:42

Πίστωση χρόνου χρειάζονται οι επαγγελματίες στην πλαζ της Καλαμάτας

Πίστωση χρόνου χρειάζονται οι επαγγελματίες στην πλαζ της Καλαμάτας

ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΑ 
Χρόνο, μέχρι το Σεπτέμβρη, ώστε να συμμορφωθούν με όσα περιγράφει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χρήση χώρων στον αιγιαλό, ζητούν οι επαγγελματίες της παραλίας της Καλαμάτας. Υπογραμμίζουν ότι τα χρονικά περιθώρια που ορίζει η ΚΥΑ είναι αφενός εξοντωτικά και αφετέρου ανεφάρμοστα. Εξοντωτικά γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για νέες δαπάνες προσαρμογής στη νέα ΚΥΑ, τη στιγμή που έχει ξεκινήσει η λειτουργία των καταστημάτων στον αιγιαλό και έχουν ήδη δαπανηθεί σοβαρά ποσά αλλά και επειδή το πρόστιμο, στην  περίπτωση της μη προσαρμογής, είναι τριπλάσιο σε σχέση με το πρόστιμο της προηγούμενης ΚΥΑ. Ανεφάρμοστα γιατί δεν φαίνεται να υπάρχει τεχνική δυνατότητα να γίνουν έγκαιρα οι απαιτούμενες προσαρμογές στα δεκάδες καταστήματα που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό μέχρι τα τέλη Ιούνη…

NAVARINOU-BAY-PASS-26-05-17.jpgΤο πρωί στο κατάστημα «Μύθος», στην παραλία της Καλαμάτας, οι επαγγελματίες της παραλίας, ύστερα από πρωτοβουλία του Συλλόγου Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Δήμου Καλαμάτας, συναντήθηκαν και συζήτησαν για τη νέα ΚΥΑ και τις αλλαγές που φέρνει. Τη συζήτηση παρακολούθησαν, προκειμένου να ενημερωθούν και να παρέμβουν για την εύρεση λύσεων στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Πολυχρονόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, ο εκπρόσωπος του Επιμελητήριου Παύλος Γκραίκης. Το Δήμο Καλαμάτας εκπροσώπησε ο υπεύθυνος δημοτικός σύμβουλος για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος Ηλίας Κουτίβας.
MANTAS-VGENHS-26-05-17.jpgΌπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου και επαγγελματίας στην παραλία, Ανδρέας Ζαγάκος, η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζει ότι στον αιγιαλό επιτρέπεται πλέον η τοποθέτηση ξύλινου αρθρωτού πατώματος, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προδιαγραφές. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι επιχειρήσεις που ενοικιάζουν χώρο στον αιγιαλό και μέχρι τώρα διαθέτουν άλλο δάπεδο, όπως από πλάκες αντί για ξύλινο, θα πρέπει να προσαρμοστούν στις επιταγές της νέας ΚΥΑ μέχρι τις 23 Ιουνίου, εάν η αίτηση για τη σύναψη σύμβασης υποβληθεί στο Δήμο ή μέχρι τις 15 Ιουλίου εάν η αίτηση υποβληθεί στην αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών (πρώην Κτηματική Υπηρεσία). Διαφορετικά θα επιβληθεί πρόστιμο αυθαίρετης χρήσης τριπλάσιου ύψους σε σχέση με το πρόστιμο που προέβλεπε η προηγούμενη ΚΥΑ.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Ζαγάκος, οι επαγγελματίες ήδη έχουν φτιάξει, πολλοί από το Μάρτη, τους χώρους στα τμήματα του αιγιαλού στα οποία δραστηριοποιούνται. Για να φτιάξουν αυτούς τους χώρους, σημείωσε, υποβλήθηκαν σε μεγάλες δαπάνες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα ώστε να προχωρήσουν σε νέες εργασίες που να καλύπτονται από τη νέα ΚΥΑ. Το αίτημα, τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, πρέπει να είναι η παράταση των προθεσμιών για τη σύναψη συμβάσεων παραχώρησης χώρων του αιγιαλού στους επαγγελματίες μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη. Μέχρι τότε, σημείωσε, οι επαγγελματίες και θα προλάβουν να κάνουν τις απαιτούμενες παρεμβάσεις ώστε οι κατασκευές τους να καλύπτονται από τη νέα ΚΥΑ αλλά και θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα χρήματα για την κάλυψη της απαιτούμενης δαπάνης.
Επιπλέον σχολίασε ότι και τεχνικά φαίνεται αδύνατο να μπορέσουν όλοι οι επαγγελματίες να προσαρμοστούν στις επιταγές της νέας ΚΥΑ. Αυτό γιατί στο αιγιαλό δραστηριοποιούνται δεκάδες καταστήματα όμως οι μαραγκοί στην πόλη που θα μπορούσαν να βάλουν το ξύλινο πάτωμα το οποίο αναφέρει η νέα ΚΥΑ δεν είναι τόσοι ώστε μέσα στον επόμενο μήνα να μπορέσουν εξυπηρετήσουν όλες τις επιχειρήσεις.
Στ.Μ.