Κυριακή, 28 Μαϊος 2017 01:35

"Αγιογραφία" της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενστάσεις σε μαθητές Δημοτικού...

"Αγιογραφία" της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενστάσεις σε μαθητές Δημοτικού...

8Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Τις ενστάσεις ή παρατηρήσεις τους για πολιτικές και νοοτροπίες που διακρίνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, διατύπωσαν ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, σε μια εκδήλωση που είχε σκοπό την ενημέρωση των μαθητών για την Ε.Ε. «Εγώ είμαι ευρωπαϊστής αλλά δεν ευχαριστώ πολύ την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας δικαιούται πολλά περισσότερα και ιδιαίτερα αλληλεγγύη και συμπαράσταση», ανέφερε ο Παναγιώτης Νίκας, απαντώντας εμμέσως στην «αγιογραφία» που έφτιαξε για την Ε.Ε. η εκπρόσωπος του EuropeDirect
Μαριλέννα Κατσιλιέρη. «Δεν νοούνται πολιτικές οριζόντιων αντιλήψεων για την Ευρώπη των λαών», σχολίασε ο Πέτρος Τατούλης, σημειώνοντας επίσης ότι «η Ευρώπη είναι ένας τόπος αλλά ο καθένας από τους λαούς της πρέπει να κουβαλάει τη δική του πολιτιστική κληρονομιά». Αυτά έγιναν την Παρασκευή το μεσημέρι στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, το οποίο ανεγέρθηκε με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια μέσου του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου…

PSARAKHS_ANT_NIKAS_TATOULHS_GKOUNHS_28_05_17.JPG
Πέτρος Τατούλης, Παναγιώτης Νίκας, Αντώνης Ψαράκης, Απόστολος Γκούνης
Η εκδήλωση περιελάμβανε τραγούδια και ποιήματα από μαθήτριες του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, στην οδό Χίου και Ιερολοχιτών, ενημέρωση για την Ε.Ε. από τη Μαριλέννα Κατσιλιέρη και χαιρετισμούς από το δήμαρχο Καλαμάτας, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τη διευθύντρια του Σχολείου Αναστασία Βουτσή και τον προϊστάμενο της διαχειριστικής αρχής του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια, Αντώνη Ψαράκη, ενώ το συντονισμό έκανε η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου.
Ο δήμαρχος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Καλαμάτα έχει γνωρίσει την αλληλεγγύη ευρωπαϊκών κρατών και ειδικότερα σημείωσε ότι μετά τους σεισμούς του 1986 ευρωπαϊκά κράτη βοήθησαν την πόλη, ανάμεσά τους η Ολλανδία που προσέφερε λυόμενα βαρέως τύπου για τη στέγαση του 8ου Δημοτικού Συμβουλίου, μια προσφορά εξαιρετικά σημαντική για 30 ολόκληρα χρόνια, αφού τόσο χρειάστηκε μέχρι να αποκτηθεί το καινούργιο σχολείο, με πηγή χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνέχεια όμως ο δήμαρχος τόνισε ότι αυτά που παίρνει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση «τα δικαιούται, δεν της τα χαρίζει κανένας». Παρατήρησε μάλιστα ότι δικαιούται πολλά περισσότερα, ιδιαίτερα αλληλεγγύη και συμπαράσταση. Επιπλέον δε σχολίασε ότι είναι έτσι δομημένος ο μηχανισμός στην Ε.Ε. ώστε πράγματα που δίνονται σε κάποιες χώρες να επιστρέφουν σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία.
DHMOTIKO_OGDOO.jpgΟ δήμαρχος Καλαμάτας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά την Περιφέρεια για τη συνεργασία που είχαν ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το έργο, τονίζοντας επίσης ότι ήταν πολύ δύσκολο έργο γιατί ανεγέρθηκε ένα σχολικό κτίριο σε χώρο που βρισκόταν σε λειτουργία το σχολείο.
VOUTSH_ANAST_DHMOTIKO_OGDOO.JPG
Η διευθύντρια Αναστασία Βουτσή ενώ διακρίνεται αριστερά η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου
Η διευθύντρια του σχολείου, Αναστασία Βουτσή, από την πλευρά της ευχαρίστησε θερμά τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους ίδιους τους μαθητές για την υπευθυνότητα που έδειξαν όλοι ώστε παράλληλα με την ανέγερση του κτιρίου να λειτουργεί απρόσκοπτα το σχολείο. Ευχαρίστησε φυσικά το Δήμο Καλαμάτας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Τόνισε ότι το 8ο Δημοτικό Σχολείο είναι «κόσμημα» εξακολουθεί όμως να έχει ελλείψεις που πρέπει να καλυφθούν όπως σε θρανία, σε καθίσματα, σε δέντρα.
TATOULHS_P_28_05_17.JPG
Πέτρος Τατούλης
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια θα αναλάβει να καλύψει τις ελλείψεις που συνεχίζουν να υπάρχουν στο σχολείο. Τόνισε ότι το σχολείο είναι το κύτταρο του μέλλοντος και της προόδου, η ελπίδα και η προσδοκία για ένα καλύτερο αύριο. Γι’ αυτό το λόγο, υπογράμμισε, η Περιφέρεια έχει μεγάλη ευαισθησία όσον αφορά τα έργα σχολικής στέγης. Αναφερόμενος στην Ευρώπη και στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα ο κ. Τατούλης σχολίασε ότι «είναι εύκολο να κατηγορεί κανείς τους άλλους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όμως το μεγάλο στοίχημα είναι φτιάξουμε υπεύθυνους πολίτες, υπεύθυνες αρχές, υπεύθυνους λαούς». Σημείωσε επίσης ότι «η χώρα χρειάζεται ηγέτες που δεν θα αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά και την ιστορία που διαχρονικά κουβαλάει αυτός ο τόπος».
Τέλος, σε παρέμβασή της η Ντίνα Νικολάκου σχολίασε ότι ήταν πάρα πολλά τα 30 χρόνια που χρειάστηκαν προκειμένου το 8ο Δημοτικό να αποκτήσει κανονικό κτίριο, ενώ τόνισε ότι στην Καλαμάτα το έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι φανερό παντού και ειδικότερα μίλησε για σχολικά κτίρια, για έργα και προμήθειες στο Νοσοκομείο, για Κέντρα Υγείας, για Βιολογικούς Καθαρισμούς, για έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας παραλιακών περιοχών, για δρόμους.
Σε ό,τι αφορά την ομιλία της εκπροσώπου του Europe Direct για την Ε.Ε., είπε ότι απότερος σκοπός της ίδρυσης της Ένωσης είναι η ειρήνη, ότι η Ε.Ε. προσπαθεί αν βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων της Ευρώπης με το κοινό νόμισμα, με τις ελεύθερες μετακινήσεις των εργαζομένων, με τη μείωση των τελών τηλεφωνίας κ.ά  

Στ.Μ.