Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017 21:33

Οι θέσεις Φάμελλου για δασικούς χάρτες, σκουπίδια, Κυπαρισσιακό Κόλπο

Οι θέσεις Φάμελλου για δασικούς χάρτες, σκουπίδια, Κυπαρισσιακό Κόλπο

Γιώτα Κοζομπόλη, Σωκράτης Φάμελλος, Τάσος Πολυχρονόπουλος

ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Ενημέρωση για θέματα που καίνε, τους δασικούς χάρτες, τη διαχείριση των απορριμμάτων, το πλαίσιο προστασίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου, έκανε στην Καλαμάτα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος. Για τους αγρότες που εκμεταλλεύονται εκτάσεις οι οποίες στους δασικούς χάρτες είναι χαρακτηρισμένες ως δασικές ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι αμέσως θα ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά ώστε να προβούν στις προβλεπόμενες ενέργειες για να διασφαλίσουν τις καλλιέργειες και τις επιδοτήσεις τους. Για τη διαχείριση των απορριμμάτων είπε ότι η κυβέρνηση θα δώσει και άλλο χρόνο στους Δήμους, προσδοκώντας ότι θα επιλέξουν τελικά τη συνεργασία με την Περιφέρεια για να ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων με σύμβαση Σύμπραξης του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ). Για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου ανέφερε ότι εδώ και τρεις μήνες περίπου έχει αποστείλει το υπουργείο του το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς έλεγχο, Σχέδιο που σημείωσε ότι έχει κάποιες βελτιώσεις σε σχέση με την προσωρινή υπουργική απόφαση που βρίσκεται εν ισχύ, όσον αφορά την ανθρωπογενή δραστηριότητα στην προστατευόμενη περιοχή.  Μιλώντας για την πολιτική κατάσταση και τις εξελίξεις στη χώρα, ο Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα «μπαίνει σε ένα περιβάλλον καθαρής ανάπτυξης για όλη την κοινωνία», προσθέτοντας όμως ότι οι Έλληνες θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά ακόμη «για να διορθώσουν τη ζημιά της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου στην οικονομία και την κοινωνία»…

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Σωκράτης Φάμελλος το απόγευμα της Παρασκευής στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, πλαισιωμένος από τον συντονιστή της Ν.Ε. Τάσο Πολυχρονόπουλο και τη βουλευτή Γιώτα Κοζομπόλη, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε για το θέμα των δασικών χαρτών: «Έχουμε κοινή ομάδα εργασίας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και πέντε μήνες και, επειδή ολοκληρώθηκαν τώρα οι δηλώσεις καλλιέργειας, αποφασίσαμε να συνεργαστούν ηλεκτρονικά οι δύο βάσεις δεδομένων για να ενημερώσουμε τους αγρότες που στη δήλωση καλλιέργειάς τους υπάρχει συνάφεια με δασική χρήση, ώστε στο μήνα που έχουν διαθέσιμο να κάνουν τις αιτήσεις αλλαγής χρήσης ή παραχώρησης κυριότητας. Δουλεύουμε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να λύσουμε προβλήματα και για να είναι ενήμεροι προσωπικά οι αγρότες για το τι πρέπει να κάνουν ώστε να μην έχει πρόβλημα η καλλιέργεια και η επιδότησή τους».   
Με την ευκαιρία ο αναπληρωτής υπουργός σχολίασε ότι «οι δασικοί χάρτες αποκάλυψαν όλο το σύστημα εξουσίας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια και το ότι πολλά πράγματα γινόντουσαν πίσω από την πλάτη της διοίκησης και κάτω από το χαλί. Αν λοιπόν οι αγρότες καλλιεργούσαν σε πρώην δασικές εκτάσεις χωρίς να αδειοδοτηθούν, τότε με αυτό που ίσχυε στο παρελθόν έμπαινε σε αμφισβήτηση η επιδότησή τους. Αντίθετα οι δασικοί χάρτες δημιουργούν κανονικότητα και ασφάλεια».
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σύμφωνα με το σχεδιασμό της Περιφέρειας και με ΣΔΙΤ, ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι η κυβέρνηση περιμένει τους Δήμους της Πελοποννήσου, μέσω του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, να αποφασίσουν αν θα συνεργαστούν με την Περιφέρεια ώστε να ξεκινήσει το έργο. Ειδικότερα είπε: «Υπάρχει ένα θέμα συνεργασίας του α’ με τον β’ βαθμού αυτοδιοίκησης. Εμείς πρέπει να το λύσουμε και όχι να χρεώσουμε ευθύνες στη μία και την άλλη πλευρά. Γι’ αυτό και δίνουμε νέο περιθώριο χρόνου. Δεν θέλω να περνάει από το μυαλό μου η πιθανότητα να μην έχει απόφαση ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, δηλαδή η αυτοδιοίκηση να μην πάρει απόφαση για την αρμοδιότητά της. Δεν υπάρχει αυτοδιοίκηση η οποία δεν αποφασίζει γι’ αυτά που της ανήκουν».
ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ…
Απαντώντας στο υποθετικό ερώτημα για το τι θα γίνει εάν οι Δήμοι με τον Φορέα Διαχείρισης αρνηθούν να συνάψουν προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια για να ξεκινήσει η ΣΔΙΤ, ο κ. Φάμελλος σημείωσε: «Αν δεν υπάρξει απόφαση από τον Φορέα και αν δεν υπάρξει η προγραμματική σύμβαση που να δίνει τη βεβαιότητα και την ασφάλεια τη θεσμική στη σύμβαση του ΣΔΙΤ δεν μπορεί να προχωρήσει η κεντρική διαχείριση. Και θα πρέπει ταυτόχρονα η αυτοδιοίκηση να προτείνει τι άλλη λύση υπάρχει. Εμείς όμως πιστεύουμε ότι μπορούν να υπάρξουν λύσεις».
FAMELLOS-DHMARXOI-23-06-17.gif
Ο Σωκράτης Φάμελλος το απόγευμα είχε σύσκεψη με τους δημάρχους του Νομού, στην Καλαμάτα, ενώ ακολούθως μίλησε σε πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο ξενοδοχείο REX
ΟΦΕΛΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός επέμεινε ότι η ΣΔΙΤ, μετά τις βελτιώσεις που είπε ότι πέτυχε η κυβέρνηση, είναι προς όφελος όλων. Ειδικότερα είπε: «Έπρεπε να βοηθήσουμε την αυτοδιοίκηση ώστε να βρει ένα δρόμο συμπαγή. Γι’ αυτό παρεμβήκαμε στη συζήτηση για τη ΣΔΙΤ και μειώσαμε το κατώφλι (κατώτερη εγγυημένη ποσότητα) από τους 150.000 τόνους στους 100.000 τόνους. Ζητήσαμε τον περιορισμό της διάρκειας της σύμβασης στα 21 χρόνια. Ζητήσαμε την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο και έτσι κατεβάσαμε το όριο της κεντρικής διαχείρισης από το 50% στο 37%. Προσθέσαμε πέντε σταθμούς μεταφόρτωσης οπότε αντί για δύο θα υπάρχουν εφτά, μειώνοντας το μεταφορικό κόστος και συνολικά το κόστος διαχείρισης κατά 5.000.000 ευρώ. Προσθέσαμε και τα φωτοβολταϊκά πάρκα στη διαπραγμάτευση ώστε να έχουμε ένα ισοδύναμο ηλεκτρικό φορτίο της τάξης των 150.000 κατοίκων. (…) Επειδή γνωρίζουμε λοιπόν ότι υπάρχουν όλα αυτά τα οφέλη, πιστεύουμε ότι είναι πλέον εφικτή μια λύση χωρίς καθυστερήσεις, έχοντας να μας δώσει εντός ενός χρόνου και λιγότερο έναν αδειοδοτημένο αποδέκτη και στη συνέχεια μονάδες με μικρό μεταφορικό κόστος. Σε κάθε περίπτωση ο περιορισμός της (κεντρικής διαχείρισης) στο 37-40% που προδιαγράφεται τώρα έχει μια μεγάλη διαφορά όσον αφορά το κόστος. Γιατί η επεξεργασία στο πεδίο, κοντά στον πολίτη (τοπική διαχείριση) του 60%  μειώνει το συνολικό κόστος που, όπως άκουσα, είναι 70 ευρώ (ανά τόνο), γιατί το ποσοστό που θα διαχειρίζεται ο Δήμος δεν θα έχει κόστος. Αντίθετα θα δώσουμε στους Δήμους τη δυνατότητα να εμπορεύονται υλικά, κάτι που δεν υπήρχε μέχρι τώρα. Άρα οι Δήμοι μπορούν να πωλούν υλικά και ενέργεια, θα έχουν και αρμοδιότητα στην τοπική διαχείριση, οπότε μπορούν με αυτό το ισοζύγιο και οικονομικά οφέλη να έχουν, σίγουρα οφέλη εργασίας».
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Σε ό,τι αφορά τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, για τον οποίο η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω των ανεπαρκών μέτρων προστασίας του, ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι έχει υπογράψει ο ίδιος εδώ και τρεις μήνες περίπου το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τα μέτρα προστασίας, το οποίο είναι προς έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ειδικότερα ανέφερε: «Ίσως δεν έχει ανακοινωθεί αλλά το Προεδρικό Διάταγμα έχει τελειώσει από το υπουργείο, έχει υπογραφεί από εμένα και έχει πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν μπορώ να σας πω πότε θα τελειώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, με το που θα τελειώσει όμως θα πάει για υπογραφή και για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δεν θα ξαναπαρέμβουμε εμείς. Το Σχέδιο είναι λίγο πιο ευνοϊκό από την προσωρινή υπουργική απόφαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη. Έχει κάποια βελτιωμένα περιθώρια στις προδιαγραφές κατοικίας και τουριστικών καταλυμάτων. Προσπαθήσαμε να το βελτιώσουμε, να έχουμε κάποιο περιθώριο ανθρωπογενούς δραστηριότητας μεγαλύτερο».
ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της χώρας, την πρόσφατη συμφωνία και αξιολόγηση με τους δανειστές και την αντιπολίτευση, ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι για πρώτη φορά η χώρα μας έχει έναν καθαρό δρόμο μπροστά της. Δεν είναι όλα όσα θέλαμε, είναι όμως αυτό που χρειαζόμαστε γιατί έχουμε τη δυνατότητα να ασκήσουμε αυτόνομες πολιτικές, να ενισχύσουμε την εργασία, να πούμε επιτέλους ότι η χώρα μας μπαίνει σε ένα περιβάλλον καθαρής ανάπτυξης». Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η κατάσταση για χώρα διαφέρει τόσο πολύ από την κατάσταση που την παρέδωσε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου όσο διαφέρει η μέρα με τη νύχτα.
ΔΑΝΕΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΥΡΙΣΤΑ ΣΤΟΝ «ΚΗΡΥΚΑ ΧΑΝΙΩΝ»
Είπε χαρακτηριστικά: «Από τον Ιανουάριο του 2015 έχουμε θετικό ισοζύγιο εργασίας 230.000 νέων θέσεων εργασίας όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε μείον 543.000 θέσεις, η κυβέρνηση Παπαδήμου είχε μείον 93.000 και η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε μείον 259.000. Δουλεύουν δύο χρόνια όλοι οι Έλληνες για να διορθώσουν τη ζημιά της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και θα χρειαστεί να δουλέψουν πολύ περισσότερο γιατί πραγματικά δημιούργησαν αφόρητο βάρος στην οικονομία και την κοινωνία. Γι’ αυτό το λόγο η κοινωνία έχει δίκιο και να ανησυχεί και να διαμαρτύρεται και να λειτουργεί με ένταση, γιατί είναι πολύ δυσβάσταχτο το φορτίο να έχεις τέτοιους συντελεστές στην ανεργία και την οικονομία. Από την άλλη πλευρά μπορώ να πω ότι τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και τα παραγωγικά αποτελέσματα και το πρώτο τετράμηνο του 2017 είναι θετικά. Άρα λοιπόν η οικονομία και η κοινωνία μας δείχνουν το δρόμο, οι αγορές συνηγορούν, τα ευρωπαϊκά όργανα επίσης. Διαμαρτύρεται ο κ. Μητσοτάκης αλλά τι να κάνουμε, θα περιμένουμε την επόμενη κωλοτούμπα του γιατί για την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έλεγε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, πριν ένα μήνα άλλαξαν θέση, ενώ την ημέρα που διαπραγματευόμασταν για το χρέος βρήκε ο κ. Δένδιας και είπε ότι δεν είναι σωστό να μπει τώρα θέμα χρέους. Εμείς όμως το βάλαμε και κερδίσαμε κάτι, έστω και λίγο. Ας σκεφούμε λιγάκι τι είχαν κερδίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε χρέη. Δανεικά και αγύριστα του Κήρυκα Χανίων. Η μόνη σχέση λοιπόν με δάνεια που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση είναι να παίρνει για τους δικούς της, ακόμη και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δάνεια που δεν πληρωνόντουσαν ποτέ…».
Στ.Μ.