Κυριακή, 02 Ιουλίου 2017 10:30

Ασφυκτιά το Ασπρόχωμα, πολλά περιβαλλοντικά θέματα

ΝΕΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
Υπάρχουν περιοχές στο Ασπρόχωμα όπου οι κάτοικοι δεν μπορούν ούτε να αναπνεύσουν από την ανυπόφορη δυσοσμία.  Οι κάτοικοι θεωρούν ότι η δυσοσμία έρχεται από τη λυματολάσπη του Βιολογικού Καθαρισμού, που αποθηκεύεται «προσωρινά» σε χωράφια γύρω από τη μονάδα. Το θέμα έθεσε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, μαζί με άλλα ζητήματα, όπως τη ρύπανση που φαίνεται ότι γίνεται σε αποστραγγιστικά κανάλια στην περιοχή του Ασπροχώματος ή τη συνέχιση της λειτουργίας ως αποθήκης μπαζών και σκουπιδιών δημοτικής έκτασης που βρίσκεται μπροστά από τη Μονάδα Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων…

Ο δήμαρχος αντί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων έκανε για μια ακόμη φορά διαπιστώσεις και επισημάνσεις. Είπε για τα αποστραγγιστικά κανάλια στο Ασπρόχωμα ότι γίνονται αποδέκτες βοθρολυμάτων που μεταφέρονται με βυτιοφόρα, τα οποία, πάντα όπως σχολίασε ο δήμαρχος, αποφεύγουν να πάνε το φορτίο τους στο Βιολογικό Καθαρισμό για να μην επιβαρυνθούν με το ελάχιστο προβλεπόμενο γι’ αυτή την υπηρεσία κόστος. Μάλιστα ο δήμαρχος είπε πως «το χειρότερο είναι ότι από το νερό αυτό ποτίζονται χωράφια και όλα αυτά περνούν στη διατροφική αλυσίδα». «Ο Δήμος δεν έχει αστυνομία», συνέχισε ο κ. Νίκας, ώστε να αποτρέψει αυτές τις πράξεις και τόνισε ότι χρειάζεται να επέμβει η αστυνομία και μάλιστα ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ώστε όλα αυτά να σταματήσουν. Ανακοίνωσε, τέλος, ότι θα έχει επικοινωνία με την αστυνομία για το θέμα αυτό.
Για τη λυματολάσπη του Βιολογικού Καθαρισμού ο δήμαρχος επανέλαβε ότι η μέθοδος που τηρείται για την ξήρανσή της έχει «σχετική επιτυχία» και ότι για την αντιμετώπιση του θέματος ο Δήμος έχει υποβάλει μελέτες και αιτήματα χρηματοδότησης σε δυο προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Πάντως τόνισε ότι αποτελούν «βόμβα» για την περιοχή οι 38.000 τόνοι λυματολάσπης που βρίσκοωται από το 1985 εναποθετημένοι πέριξ του Βιολογικού Καθαρισμού.
Για το χώρο μπροστά από τη Μονάδα Λιπασματοποίησης, όπου συνεχίζει κόσμος να εναποθέτει μπάζα και διάφορα άλλα άχρηστα υλικά, ο δήμαρχος απάντησε ότι για τα μπάζα υπάρχει αδειοδοτημένη μονάδα διαχείρισης στη Δυτική Μάνη. Για το αν θα προστατευθεί από το Δήμο ο συγκεκριμένος χώρος ο κ. Νίκας δεν απάντησε τίποτα στον κ. Μάκαρη.
Τέλος, για το ζήτημα της δυσοσμίας επίσης ο δήμαρχος δεν έκανε καμία αναφορά.
Στ.Μ.