Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2017 01:17

Η κυβέρνηση δεν αποφασίζει χωρίς τη γνώμη του Παναγιώτη Νίκα

Η κυβέρνηση δεν αποφασίζει χωρίς τη γνώμη του Παναγιώτη Νίκα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Η γνώμη του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, παίζει σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση της απόφασης που θα πάρει η κυβέρνηση, όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοποννήσο. Το είπε με έμμεσο τρόπο ο δήμαρχος Καλαμάτας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν ανακοίνωσε ότι "με έχουν καλέσει όλοι οι υπουργοί και έχουν ζητήσει τη γνώμη μου". Επιπλέον ο δήμαρχος Καλαμάτας ανήγγειλε, για μια ακόμη φορά, ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναιρέσει τις διακηρύξεις και το νόμο της, να στερήσει δηλαδή από τους Δήμους το να έχουν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της μεθόδου διαχείρισης των απορριμμάτων, κάτι το οποίο τους τελευταίους μήνες υποστηρίζει και ο ίδιος ο Π. Νίκας. Ειδικότερα επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη μέθοδο της κεντρικής διαχείρισης. Τέτοια απόφαση όμως η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου δεν έχει πάρει, ακόμη τουλάχιστον...


Ο δήμαρχος Καλαμάτας είπε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, την Παρασκευή στην Αθήνα. Ο κ. Νίκας σημείωσε ότι οι υπουργοί ζητούν τη γνώμη του επειδή ο Δήμος Καλαμάτας, όπως υποστήριξε, είναι ο μοναδικός που κάνει προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ μάλιστα δεν του δόθηκε ούτε ένα ευρώ από τα 11.000.000 ευρώ που κατένειμε σε Δήμους η προηγούμενη κυβέρνηση για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων τους. Επανέλαβε επίσης ότι με αυτά τα 11.000.000 ευρώ οι Δήμοι που τα πήραν δεν έχουν κάνει τίποτα ή μάλλον σχολίασε ότι έχουν κάνει "μια κουλούρα στο κενό".
Ο κ. Νίκας τόνισε για μια ακόμη φορά ότι ο διαγωνισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων με τη σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, είναι η μοναδική λύση, παρότι, πρόσθεσε, κάποιοι όροι θα μπορούσαν να είναι καλύτεροι. Υπογράμμισε ότι είναι η μοναδική λύση διότι έχει εγκριθεί ο διαγωνισμός αυτός και από το Συμβούλιο της Επικρατείας και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Είπε λοιπόν ότι η κυβέρνηση βαδίζει προς την κεντρική διαχείριση, αν και λίγο αργότερα σχολίασε ότι οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και πως όλοι οι πολιτικοί προτιμούν τις χωματερές, που είναι η εύκολη λύση και δεν έχουν μεγάλο πολιτικό κόστος ενόψει των εκλογών που έρχονται σε 1,5 χρόνο περίπου.
Σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό που έκανε ο Δήμος Καλαμάτας, όπου πλήρη προσφοορά κατέθεσε μόνο μία εταιρία, η Ηλέκτωρ, ο κ. Νίκας υπεραμύνθηκε του αποτελέσματος αυτού του διαγωνισμού, σύμφωνα με το οποίο το κόστος διαχείρισης ανά τόνο θα ανέρχεται στα 59 ευρώ. Με αφορμή δηλώσεις, συνεντεύξεις και σχόλια ότι η τιμή αυτή είναι υπέρογκα υψηλή σε σχέση με την τιμή που πέτυχε στο δικό του διαγωνισμό ο Δήμος Άργους-Μηκυνών, ο κ. Νίκας σημείωσε ότι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού κρίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πρόσθεσε ότι ο Δήμος θα καταβάλει προσπάθεια ώστε η τιμή των 59 ευρώ να μειωθεί με καινούργια μηχανήματα που θα παραχωρήσει στην Ηλέκτωρ. Επιπλέον είπε, σαν να δικαιολογεί την τιμή της Ηλέκτωρ, ότι επειδή η συνεργασία με την εταιρία θα διακοπεί αμέσως μόλις ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση, αυτή έχει λάβει τα μέτρα της απέναντι στο ενδεχόμενο η διακοπή της σύμβασης να γίνει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Τέλος ο κ. Νίκας χαρακτήρισε για μια ακόμη φορά ως "λαϊκισμούς" τις τοποθετήσεις που γίνονται, εννοώντας προφανώς από τον δήμαρχο Άργους-Μηκυνών, Δημήτρη Καμπόσο, ότι η κεντρική διαχείριση σημαίνει δυσβάσταχτο κόστος για τους πολίτες.
Στ.Μ.