Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017 19:28

Στην Τοπική Μονάδα Υγείας Καλαμάτας 60 γιατροί, νοσηλευτές και άλλο προσωπικό

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΕΜΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ 
Έμφαση στον τομέα της επικοινωνίας δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά την εφαρμογή του νέου νόμου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με τη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Στη Μεσσηνία Τοπική Μονάδα θα λειτουργήσει στην Καλαμάτα, με προσωπικό 60 ατόμων σε πρώτη φάση. Για την εφαρμογή του νέου νόμου θα επισκεφθούν τη Δευτέρα τις ιατρικές υπηρεσίες του πρώην ΙΚΑ Καλαμάτας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό με κομματικά στελέχη, ενώ από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια ανακοινώθηκε σήμερα ότι η προθεσμία για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την κάλυψη των θέσεων στις ΤΟΜΥ λήγει στις 8 Σεπτέμβρη και ότι ήδη έχουν κατατεθεί δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις…

Ειδικότερα και σύμφωνα με την προκήρυξη που βρίσκεται στον αέρα, στην ΤΟΜΥ Καλαμάτας θα προσληφθούν 20 γιατροί γενικής ιατρικής και παθολόγοι, 5 παιδίατροι, 10 νοσηλευτές, 5 κοινωνικοί λειτουργοί, 10 διοικητικοί και 10 επισκέπτες υγείας.

Για την προκήρυξη και το νέο νόμο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ανακοινώθηκε σήμερα από την 6 Υγειονομική Περιφέρεια: «Στις 8 Σεπτεμβρίου 2017, λήγει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ, των Τοπικών Μονάδων Υγείας στα αστικά κέντρα. Ήδη έχουν κατατεθεί δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις για τις θέσεις των 1.200 γιατρών και των 1.700 του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που θα απαρτίζουν την Ομάδα υγείας.

Στην 6η ΥΠΕ έχουν προκηρυχθεί 204 θέσεις Γενικών Ιατρών ή Παθολόγων, 51  Παιδιάτρων, 102 Νοσηλευτικής, 51 Κοινωνικών Λειτουργών, 51 Επισκεπτών Υγείας και 104 Διοικητικών υπαλλήλων, για την έναρξη λειτουργίας  51 ΤΟΜΥ  στις πρωτεύουσες των νομών.

Είναι το πρώτο βήμα εφαρμογής του νέου νόμου για την οργάνωση της Π.Φ.Υ., που ψηφίστηκε τον προηγούμενο μήνα.

Ο νόμος αυτός διέπεται από την ιστορικά επιβεβαιωμένη αρχή, ότι το δημόσιο σύστημα είναι αυτό που έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να σχεδιάσει  και να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ανάγκες υγείας του πληθυσμού, ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Ο ιδιωτικός τομέας έχει τον συμπληρωματικό   ρόλο, με σαφείς και διαφανείς κανόνες.

Για πρώτη φορά στη χώρα μας ψηφίστηκε νομοθεσία για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, πλήρως κοστολογημένη (75 εκ. € κατ’ έτος) και με την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για την άμεση έναρξη υλοποίησής  της και τη συνέχειά της.

Επί πλέον, τόσο η μαζική προκήρυξη των θέσεων εργασίας του ιατρικού προσωπικού όσο και τα κίνητρα που θεσπίζονται (αποδοχές Επιμελητή Α’ ΕΣΥ, αυξημένη μοριοδότηση για την μόνιμη ένταξη στο ΕΣΥ μετά τη λήξη των συμβάσεων κλπ) αποτελούν σημαντική παρέμβαση για την αναχαίτιση της μετανάστευσης του επιστημονικού προσωπικού της χώρας, αλλά και τον επαναπατρισμό του δυναμικού που ήδη εργάζεται στο εξωτερικό.

Η στήριξη της υλοποίησης του νέου ολοκληρωμένου συστήματος της Π.Φ.Υ. από τους πολίτες, τους κοινωνικούς φορείς, τους νέους επιστήμονες και εργαζόμενους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του».

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη των βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στις ιατρικές υπηρεσίες του πρώην ΙΚΑ Καλαμάτας, από το Τμήμα Υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος ανακοινώθηκε το εξής: «Επίσκεψη στο  Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (πρώην Π.Ε.Δ.Υ.) Καλαμάτας θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 12.00 οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μεσσηνίας και στελέχη του τμήματος Υγείας, ενόψει της εφαρμογής του νέου Νόμου για τη μεταρρύθμιση της  Πρωτοβάθμιας  Φροντίδας Υγείας και της λειτουργίας των Τοπικών Μονάδων Υγείας στο Δήμο Καλαμάτας. 

Με τη μεταρρύθμιση αυτή στο σύστημα υγείας, ανασυγκροτείται η Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο παροχής υπηρεσιών υγείας. Αποτελεί μια παρέμβαση που επιδιώκει να αλλάξει τη φιλοσοφία του συστήματος Υγείας, με κατεύθυνση την πρόληψη, την αγωγή υγείας και την κοινοτική φροντίδα».