Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2017 16:51

Το Δημοτικό Ωδείο κόβει ταχύτητα γιατί το κοινό της πόλης δεν το προλαβαίνει…

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 
Τα συγχαρητήρια σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις απέσπασε, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του οργάνου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Στάθης Γυφτάκης, για τον εντυπωσιακό απολογισμό του, ο οποίος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 98 εκδηλώσεις, υψηλής ποιότητας, μέσα σε ένα εκπαιδευτικό έτος! Ωστόσο ο Στάθης Γυφτάκης ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο για την πρόθεσή του να κόψει το Δημοτικό Ωδείο ταχύτητα ώστε να μπορεί να το προλάβει το κοινό της πόλης. Όπως σημείωσε, δεν μπορεί το Ωδείο να διοργανώνει εκδηλώσεις με σπουδαίους μουσικούς, οι οποίοι μάλιστα έρχονται με μεγάλη προσπάθεια και χάρη στις γνωριμίες των καθηγητών, ωστόσο το κοινό στην αίθουσα να περιορίζεται σε μια ή δυο ή έστω τρεις δεκάδες ανθρώπους…

Πάντως ο Στάθης Γυφτάκης διευκρίνισε ότι δεν εκφράζει παράπονο για το κοινό της περιοχής και εξήγησε ότι είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο το κοινό στις εκδηλώσεις κλασικής μουσικής να είναι μειωμένο. Τόνισε μάλιστα, δείχνοντας ότι το κοινό της Καλαμάτας ενδιαφέρεται για την κλασική μουσική, ότι συναυλία με ξένη ορχήστρα που έγινε στην Καλαμάτα την παρακολούθησαν 250 άτομα, ενώ την ίδια συναυλία σε αίθουσα μεγάλου ωδείου της Αθήνας την παρακολούθησαν 20 άτομα. Όπως επίσης ότι άλλη συναυλία ξένης ορχήστρας την παρακολούθησαν στην Καλαμάτα 150 άτομα ενώ την ίδια συναυλία στη Γάνδη του Βελγίου την παρακολούθησαν 30 άτομα.

Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, ο λόγος που το κοινό στις συναυλίες κλασικής μουσικής μειώνεται είναι αφενός η διεθνής οικονομική κρίση που αναγκάσει το κοινό να περιορίσει τις δαπάνες του για την ψυχαγωγία του και αφετέρου η νέα τεχνολογία και το διαδίκτυο που δίνουν την ευκαιρία στους μουσικόφιλους να παρακολουθήσουν διαδικτυακά συναυλίες ορχηστρών και μεγάλων ή μικρότερων μουσικών.

Η περασμένη εκπαιδευτική χρονιά ήταν σημαντική για το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, πρόσθεσε ο Στάθης Γυφτάκης και για το γεγονός ότι οι απόφοιτοι έφτασαν τους 206. Όπως τόνισε, πρόκειται για πολύ υψηλό αριθμό για μια πόλη με τον πληθυσμό της Καλαμάτας.

Πάντως ο κ. Γυφτάκης σημείωσε ότι η τελική απόφαση για το αν θα περιοριστούν οι ρυθμοί του Δημοτικού Ωδείου σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εκδηλώσεων που διοργανώνει θα ληφθεί ύστερα από συζήτηση που θα έχει με τους συναδέλφους του από το καλλιτεχνικό προσωπικό.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΩΚ ανέφερε ότι από τις σημαντικές στιγμές της χρονιάς ήταν η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών σε διεύθυνση Λεωνίδα Καβάκου, η χριστουγεννιάτικη συναυλία με το Μελίφωνο και την ορχήστρα εγχόρδων Flex, η συναυλία της ορχήστρας εγχόρδων Flex στο Ωδείο Αθηνών, η συναυλία των καθηγητών του Ωδείου, Βίκης Βασιλειάδη και Αντώνη Κουφουδάκη στο Γ’ πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, η συναυλία του Μελιφώνου στην Αγγλικανική Εκκλησία της Αθήνας, η συναυλία όλων των χορωδιών του Ωδείου κατά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, το ετήσιο σεμινάριο μελοδραματικής με τον σκηνοθέτη Παναγιώτη Αδάμ και η συναυλία που ακολούθησε, το σεμινάριο για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Όλα είναι ένα παιχνίδι» με τον Βασίλη Αναγνώστου, ο κύκλος μουσικής δωματίου «Μουσικές του Κόσμου με συνολικά 13 παραγωγές και με την υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ο κύκλος ρεσιτάλ πιάνου «Άνοιξη των πλήκτρων» με συνολικά 9 ρεσιτάλ, το 6ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας και ο 6ος Διαγωνισμός Κιθάρας «Γεράσιμος Μηλιαρέσης» με πρόεδρο τον διεθνούς φήμης σολίστ Κώστα Κοτσιώλη και σε καλλιτεχνική διεύθυνση Αντώνη Κουφουδάκη, το σεμινάριο μονωδίας με τον διεθνούς φήμης κόντρα τενόρο Άρη Χριστοφέλλη και τον σκηνοθέτη Παναγιώτη Αδάμ, οι Τζαζ βραδιές στο Δημοτικό Ωδείο, το διεθνές masterclass“InternationalKalamataMusicDays” με την IndiraRachmatulla, τον FelixFroschhammer και την Αλεξία Μουζά, το ρεσιτάλ της Αλεξίας Μουζά στο πλαίσιο του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, καθώς και η συνεργασία με το PrynerConservatoriumτης Βιέννης και το Μουσικό Σχολείο του Άμστερνταμ.

Σε ό,τι αφορά τους απολογισμούς του Εικαστικού Εργαστηρίου και της Δημοτικής Σχολής Χορού, η συζήτηση που έγινε δεν επεκτάθηκε, καθώς απουσίασαν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές. Πάντως και για τις δύο αυτές σχολές η διοίκησης της Φάρις έδωσε τα συγχαρητήριά της για το έργο που επιτελέστηκε, ενώ οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης διατύπωσαν προβληματισμούς για προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία, αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ποιότητα του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού έργου που γίνεται στις δύο αυτές σχολές.
Στ.Μ.