Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017 17:59

Αναπάντητα ερωτήματα για το πρόγραμμα παρακολούθησης αδέσποτων ζώων

Της Χριστίνας Καντζιλιέρη* 
Στο ίδιο έργο θεατές αισθανθήκαμε ότι ζήσαμε στο χθεσινό Δημοτικό συμβούλιο, όταν μας ζητήθηκε να εγκρίνουμε για δεύτερη φορά την παραλαβή εργασιών “Δαπάνες για την υλοποίηση του προγράμματος παρακολούθησης αδέσποτων ζώων.”…

KANTZILIERH-XRISTINA-29-06-15.jpgΤίποτα δεν άλλαξε από τις 21/03/2017, όπου συζητήθηκε για πρώτη φορά.

Τότε κατά την διάρκεια της συζήτησης δεν πήραμε καμία απολύτως απάντηση στις ερωτήσεις που θέσαμε.

Τα ερωτήματα κατατέθηκαν και στην Διεύθυνση Γεωτεχνικής Υπηρεσίας με μορφή ένστασης από όπου δεν πήραμε καμία απάντηση επί της ουσίας.

Επίσης δεν διευκρινίστηκε κατά πόσο είναι νόμιμο να είναι ο ανάδοχος ταυτόχρονα ελεγκτής και ελεγχόμενος, αφού είναι μέλος της πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης του έργου.

Η άρνηση της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών να απαντήσει στην αίτησή μας με αριθμό πρωτοκόλλου 13016, με ημερομηνία παραλαβής 27/03/2017, όπου ζητάμε να ενημερωθούμε για τις καρτέλες των ζώων, όπως ορίζει η μελέτη της υπηρεσίας, και το φάκελο του αναδόχου, καθώς και την αίτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 15739 με ημερομηνία παραλαβής 11/04/2017, όπου ζητούμε να έχουμε τα αντίγραφα πρακτικών της πενταμελούς επιτροπής (μία επιτροπή ανοιχτή στους δημοσιογράφους) ενισχύει την ανησυχία μας για την καταλληλότητα και την αξιοπιστία του αναδόχου.

Εμείς τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε θα τις πάρουμε αργά ή γρήγορα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Ωστόσο είναι δυσάρεστο το γεγονός πως γίνεται κατασπατάληση των δημοτικών πόρων χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Όλα αυτά εύλογα γεννούν ερωτηματικά ως προς το πόσο ορθά γίνεται η διαχείριση των ζώων.

Για μία ακόμη φορά η Δημοτική αρχή αντιμετωπίζει πρόχειρα και επιπόλαια ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Δεν είναι λύση το προσωρινό “κουκούλωμα”, ούτε να ζητάμε από τους πολίτες να μην ταΐζουν τα αδέσποτα. Στη περίπτωση των αδέσποτων απαιτείται ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμός, αφού αυτά είναι θύματα της αδιαφορίας της πολιτείας και της ανευθυνότητας των ιδιοκτητών τους και όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Αρχικά πρέπει να γίνει καταγραφή των πληθυσμών, περισσότερες στειρώσεις και ύστερα από μελέτη, μετατόπιση ζώων εξασφαλίζοντάς τους όμως τη δυνατότητα να έχουν τροφή και νερό.

Επίσης πρέπει να δημιουργηθούν σημεία παροχής νερού και τροφής και να βοηθήσουμε στην ενημέρωση των πολιτών για την ομαλή συμβίωσή τους με τα αδέσποτα.

Τέλος, κατεύθυνσή μας θα πρέπει να είναι η προώθηση, ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη της ιδέας της φιλοζωίας σε σχολεία αλλά και γενικότερα στη κοινωνία, ώστε να αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους, σεβόμενοι τα ζώα αλλά και τους συνανθρώπους τους.

*Δημοτική σύμβουλος Καλαμάτας με τη Λαϊκή Συσπείρωση