Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2017 20:19

Το Σωματείο αποδομεί τα περί αφύπνισης για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης

ΧΑΘΗΚΕ Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑΝΝΑ! 
Ένα χρόνο από τη φονική πλημμύρα στην Καλαμάτα και το Σωματείο Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας καταγγέλλει ότι εκτελούνται παρεμβάσεις σε ρέματα μέσα στην πόλη χωρίς την τήρηση της νομοθεσίας, ότι δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία για την οριοθέτηση ούτε ενός ρέματος, ότι με τις αυθαίρετες ενέργειες που γίνονται ύστερα από οδηγίες της δημοτικής αρχής και «με σκοπό την εξυπηρέτηση μικροϊδιοκτησιών και πελατειακών σχέσεων» κινδυνεύει να απαξιωθεί η ΔΕΥΑΚ. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το Σωματείο Εργαζομένων στην περίπτωση του Καραμπογιά, στην Αγιάννα και συγκεκριμένα υπογραμμίζει ότι γίνονται έργα χωρίς να υπάρχει περιβαλλοντική άδεια, ότι επίσης δεν υπάρχει οριοθέτηση αλλά και ότι στην περιοχή προωθείται μεμονωμένη πράξη εφαρμογής χωρίς να απεικονίζεται πουθενά σε αυτή ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης και η σχετική δουλεία διόδου…

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων, Παναγιώτης Κουφαλάκος και Γιώργος Κρεμμεζής αντίστοιχα. Αυτό που υπογράμμισαν είναι ότι κάθε παρέμβασης πρέπει να προηγηθεί η οριοθέτηση των ρεμάτων. Σημείωσαν χαρακτηριστικά: «Η μη οριοθέτηση των ρεμάτων πριν από την κατασκευή του περιμετρικού και το μπάζωμα τους στην συνέχεια ήταν μία από τις βασικές αιτίες που προκάλεσαν την πλημμύρα.  Είναι λυπηρό που μετά από έναν χρόνο από την φονική πλημμύρα, Κράτος και Δημοτική αρχή δεν  προχωρούν στην οριοθέτηση των ρεμάτων».

Σε ό,τι αφορά τον Καραμπογιά, οι συνδικαλιστές σημείωσαν ότι αντί να γίνει η οριοθέτηση του ρέματος ο «Δήμος Καλαμάτας σχεδίασε μεμονωμένη πράξη εφαρμογής, χωρίς να έχει οριοθετήσει το βασικό ρέμα της πόλης. Αυτή η πράξη εφαρμογής εκτείνεται σε μη οριοθετημένο τμήμα του Καραμπογιά και στην μεγάλη κοίτη του, η οποία δημιουργείται όταν σημειώνονται μεγάλες βροχοπτώσεις. Χωρίς μάλιστα στην συγκεκριμένη πράξη εφαρμογής, που την καταθέτουμε δημόσια, να έχει αποτυπωθεί η θέση του κεντρικού αγωγού Καλαμάτας, που έρχεται από τις πηγές του Πηδήματος και τροφοδοτεί την πόλη της Καλαμάτας με νερό. Σήμερα αυτός ο Κεντρικός αγωγός είναι κάτω από τον ασφαλτωμένο δρόμο που οδηγεί από την Αρτέμιδος με κατεύθυνση στο Πέταλο και περνά κάτω από τον Καραμπογιά».

Επιπλέον οι κ. Κουφαλάκος και Κρεμμεζής τόνισαν ότι «ένα χρόνο μετά τη φονική πλημμύρα, δεν φαίνεται να πτοούνται. Προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πολίτες διαφημίζοντας αντιπλημμυρικά έργα (της ΔΕΥΑΚ) 300.000 ευρώ για τον καθαρισμό όλων των ρεμάτων. Έργα που για να γίνουν νόμιμα με όλους τους περιβαλλοντικούς όρους που απαιτούνται, τις αδειοδοτήσεις αλλά και τις οριοθετήσεις των ρεμάτων,  απαιτούν δαπάνες άνω των 5.000.000 ευρώ, που ίσως και δεν φθάνουν. Ο κύριος Δήμαρχος, καλός χειριστής της επικοινωνίας, βαφτίζει το ψάρι κρέας, βγάζοντας λάδι την κυβέρνηση που, από ότι φαίνεται, τη σιγοντάρει βάζοντας πλάτη στην πολιτική της που δεν χρηματοδοτεί αντιπλημμυρικά έργα».

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις τους σχετικά με τον ένα χρόνο από τη φονική πλημμύρα και με τον Καραμπογιά, οι δύο συνδικαλιστές σημείωσαν: «Εμείς οι εργαζόμενοι στην ΔΕΥΑΚ ανησυχούμε για αυτό και το καταγγέλλουμε. Οι δημοτικές αρχές έρχονται και παρέρχονται, όμως εμείς και οι οικογένειες μας ζούμε από την εργασία μας στην ΔΕΥΑΚ και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας απαξιώνει. Οφείλουμε να ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας για τους κινδύνους των πολιτικών τους».
Στ.Μ.