Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017 18:33

Φεστιβάλ Χορού: Πως η Λίντα Καπετανέα επιλέχτηκε καλλιτεχνική διευθύντρια

Λίντα Καπετανέα και Θανάσης Ηλιόπουλος, σε παλιότερη συνέντευξη Τύπου Λίντα Καπετανέα και Θανάσης Ηλιόπουλος, σε παλιότερη συνέντευξη Τύπου

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 
Η Λίντα Καπετανέα, χορεύτρια και χορογράφος με σημαντικές διεθνείς συνεργασίες και διακρίσεις, επιλέχτηκε ως η καλλιτεχνική σύμβουλος της Φάρις για τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας του 2018. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις, το οποίο επέλεξε τη Λίντα Καπενέα, η επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων θα επέλεγε τη Χριστιάνα Γαλανοπούλου, κάτι όμως που δεν συνέβη επειδή η συγκεκριμένη υποψήφια δεν διέθετε το προβλεπόμενο από την προκήρυξη πτυχίο χορού.
Πάντως από εκπροσώπους παρατάξεων της αντιπολίτευσης διατυπώθηκαν σοβαρές ενστάσεις για τη διαδικασία της αξιολόγησης όπως επίσης έγινε η αναφορά ότι η Λίντα Καπετανέα αποτελούσε την επιλογή της δημοτικής αρχής πριν καν ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Τάσος Πολυχρονόπουλος, απείχε από τις εργασίες της επιτροπής για την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων και την επιλογή της καλλιτεχνικής συμβούλου για τη διοργάνωση του νέου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας…

Οι υποψήφιες-οι για τη θέση ήταν η Κατερίνα Βασιλειάδη, η Χριστιάνα Γαλανοπούλου, η Μαρία-Μαριλένα Γραφάκου, η Δανάη Ευαγγελίου, η Λίντα Καπετανέα και ο Κωνσταντίνος Μίχος.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του Νίκου Μπασακίδη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις (ήταν με τον Δημήτρη Μπούχαλη τα μέλη της επιτροπής που έκαναν τις συνεντεύξεις με τις υποψήφιες και προχώρησαν στη βαθμολόγηση και στην επιλογή της Λίντας Καπετανέα), οι υποψηφιότητες ήταν πολύ καλές και το έργο της επιτροπής δύσκολο.

Σε ό,τι αφορά την Κατερίνα Βασιλειάδη σημείωσε ότι η υποψηφιότητά της ήταν πολύ καλή όμως το πρόβλημα είναι ότι αφενός ζει μακριά, στο Ισραήλ και αφετέρου δεν μιλάει Ελληνικά.

Για τη Χριστιάνα Γαλανοπούλου είπε ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα θα ήταν η επιλογή της επιτροπής, εφόσον κάλυπτε το πρώτο κριτήριο της προκήρυξης, δηλαδή εάν είχε πτυχίο χορού.

Για τη Μαρία-Μαριλένα Γραφάκου ανέφερε ότι παρά την τεράστια εμπειρία της από καλλιτεχνικές διοργανώσεις στην Ευρώπη, δεν γνωρίζει τι είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, δεν έχει πτυχίο χορού και ζει στη Γερμανία, αν και κατάγεται από την Καλαμάτα.

Για τον Κωνσταντίνο Μίχο ο Νίκος Μπασακίδης ανέφερε ότι και η δική του υποψηφιότητα ήταν πολύ καλή, στη συνέντευξη όμως είπε ότι σκοπός του είναι η ανάπτυξη του φεστιβάλ σε τοπικό επίπεδο και η επιτροπή θεώρησε ότι ο σκοπός αυτός δεν υποστηρίζει το διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης.

Για τη Δανάη Ευαγγελίου ανέφερε ότι η εμπειρία της δεν ήταν ανάλογη των συνυποψηφίων της.

Τέλος, για τη Λίντα Καπετανέα σημείωσε ότι, πέρα από τη σημαντική της πορεία στο χορό σε διεθνές επίπεδο, παρουσίασε μια πρόταση για την προοπτική του Φεστιβάλ που δεν αλλοιώνει το χαρακτήρα του.

Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος, εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. της Φάρις, υπογράμμισε ότι η διαδικασία για την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων και την επιλογή ήταν διαφορετική από αυτή που είχε αποφασίσει το Συμβούλιο. Ειδικότερα είπε ότι συγκροτήθηκε μια επιτροπή (Κατερίνα Κασιούμη, Θωμαΐς Σταμούλη, Σταυρούλα Γκόνου) που έλεγξε τα χαρτιά των υποψηφίων χωρίς να έχει αποφασιστεί ποτέ κάτι τέτοιο. Ο διοικητικός σύμβουλος τόνισε ότι η απουσία του αποφασίστηκε από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας προκειμένου να μη νομιμοποιηθεί η αλλοίωση της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Επίσης ο Τάσος Πολυχρονόπουλος ανέφερε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται σε μια κρίσιμη φάση για το μέλλον του θεσμού του Φεστιβάλ Χορού, δηλαδή αφού πέρασε μια διετία με παραιτήσεις καλλιτεχνικών διευθυντριών και με το θεσμό να φθίνει αλλά ταυτόχρονα σε μια περίοδο όπου το Μέγαρο Χορού είναι πλέον έτοιμο, το υπουργό Πολιτισμού δείχνει διάθεση στήριξης του θεσμού και κυρίως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, έχει αναγγείλει ότι θα εξασφαλιστεί η επιχορήγηση του Φεστιβάλ για την προσεχή τριετία. Τόνισε λοιπόν ότι εφόσον ο θεσμός βρίσκεται σε αυτή την κρίσιμη φάση θα έπρεπε να έχει προηγηθεί μια σοβαρή συζήτηση για την αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων που φαίνεται ότι έχει και μετά να προκηρυχθεί η θέση του καλλιτεχνικού συμβούλου. Αντ’ αυτού, συνέχισε ο Τάσος Πολυχρονόπουλος, η δημοτική αρχή προκήρυξε βιαστικά τη θέση του συμβούλου και μάλιστα ο δήμαρχος, με το δελτίο Τύπου που είχε εκδοθεί μετά τη συνάντησή του με τη Λίντα Καπετανέα, δημιούργησε την ισχυρή αίσθηση ότι η καλλιτεχνική σύμβουλος έχει επιλεγεί πριν καν τελειώσει ο διαγωνισμός.

Παρόλα αυτά ο Τάσος Πολυχρονόπουλος ψήφισε υπέρ της επιλογής της Λίντας Καπετανέα, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για σημαντική χορεύτρια και χορογράφο και κρίνοντας ότι έχει τις οργανωτικές δυνατότητες για να ανεβάσει ψηλά το θεσμό.

Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών», Μιχάλης Αντωνόπουλος, από την πλευρά του διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι η επιτροπή δεν κάλεσε αναπληρωτή του Τάσου Πολυχρονόπουλου, από την αντιπολίτευση, ώστε οι επιλογή της νέας καλλιτεχνικής συμβούλου να μη γίνει αποκλειστικά από τους δύο συμβούλους της πλειοψηφίας. Υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα της επιτροπής δεν είναι έγκυρο και επιπλέον τόνισε ότι η δημοτική αρχή έκανε στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που ήθελε και όχι αυτό που έπρεπε, καθώς και ότι η λογική της είναι «να κάνουμε τη δουλειά μας». Οι χειρισμοί αυτοί, συνέχισε ο Μιχάλης Αντωνόπουλος έχουν ως αποτέλεσμα το Φεστιβάλ Χορού να φθίνει χρόνο με το χρόνο. Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος ψήφισε κατά.

Από τις μειοψηφίες ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μίλτος Κουτίβας, ψήφισε λευκό σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία δεν έδωσε χρόνο στις παρατάξεις να ενημερωθούν και να διαμορφώσουν άποψη.

Η πρόεδρος της Φάρις, Αναστασία Μπελογιάννη, όπως και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας Νίκος Μπασακίδης και Δημήτρης Μπούχαλης, τόνισαν ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε κατεύθυνση προς συγκεκριμένη υποψήφια για τη θέση της καλλιτεχνικής συμβούλου και υπογράμμισαν ότι η διαδικασία που έγινε ήταν διάφανη και αντικειμενική. Πρόσθεσαν ότι η επιτροπή που έλεγξε τα χαρτιά των υποψηφίων δεν έκανε καμίας μορφής αξιολόγηση. Επιπλέον ο Δημήτρης Μπούχαλης σχολίασε ότι το να βάζει ο Τάσος Πολυχρονόπουλος θέμα διαδικασίας αλλά να ψηφίζει υπέρ μοιάζει σαν να είναι «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ». Τέλος ο Νίκος Μπασακίδης παρατήρησε ότι δεν ακούγεται λογικό να θέλει ο Τάσος Πολυχρονόπουλος να γίνει συζήτηση για την προοπτική και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Φεστιβάλ αλλά να μη συμμετέχει στις διαδικασίες που είναι προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η επιλογή της καλλιτεχνικής συμβούλου.
Στ.Μ.