Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 13:17

Ξαναχαρίστηκαν στον εργολάβο, παράταση στην παράταση για τις κακοτεχνίες στο Μέγαρο

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Νέα παράταση αποφάσισε χθες το βράδυ να δώσει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στον εργολάβο του Μεγάρου Χορού, προκειμένου να αποκαταστήσει τις κακοτεχνίες και να μην προχωρήσει η διαδικασία της έκπτωσής του. Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει τον περασμένο Ιούλιο να δώσει μια τελευταία παράταση στην ανάδοχο κοινοπραξία του έργου, μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη. Τελικά δεν ήταν τελευταία, γιατί χθες το Σώμα έδωσε παράταση στην παράταση μέχρι τις 10 Νοέμβρη και μάλιστα δεν αποκλείστηκε η περίπτωση να δοθεί και τότε …παράταση στην παράταση της παράτασης, αφού ούτε η δημοτική αρχή ούτε η Τεχνική Υπηρεσία είπαν ότι είναι βέβαιο πως μέχρι τότε θα έχουν τελειώσει και οι αποκαταστάσεις των προβλημάτων και θα έχει δοθεί και η πιστοποίηση από τους Γερμανούς της TUVSUD για την ασφάλεια των μηχανισμών της σκηνής. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Οικονομάκος, σχολίασε την αντιφατική στάση της δημοτικής αρχής που απέναντι σε μισθωτές ακινήτων του Δήμου είναι αυστηρή και τους αποβάλλει όταν αφήσουν απλήρωτα δύο ενοίκια, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση, που αφορά έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αφήνει τον εργολάβο να αλωνίζει, όπως είπε χαρακτηριστικά!...

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον εισηγητή, αντιδήμαρχο Δημήτρη Δημόπουλο, τα προβλήματα στο Μέγαρο Χορού έχουν να κάνουν με ρηγμάτωση που έχει γίνει στο δάπεδο σε σημείο του φουαγιέ, με την υγρομόνωση δωμάτων, με τη ρύθμιση και τη λειτουργία μηχανολογικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού, με τα καθίσματα του θεάτρου και με τα τεχνικά της σκηνής. Ο ανάδοχος κατά την περίοδο της παράτασης που του είχε δοθεί έκανε εργασίες για την αποκατάσταση της υγρομόνωσης, παρήγγειλε και έχει παραλάβει τις έδρες για όλα τα καθίσματα του θεάτρου, έχει κάνει επισκευές και ρυθμίσεις μηχανολογικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού και έχει δρομολογήσει την αποκατάσταση της ρηγμάτωσης στο δάπεδο. Η πιο σοβαρή εκκρεμότητα φαίνεται ότι είναι η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στα τεχνικά της σκηνής και η εξασφάλιση της προβλεπόμενης από τη σύμβαση του έργου πιστοποίησης από τον εξουσιοδοτημένο Γερμανικό οίκο TUVSUD.

Ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, Βασίλης Τζαμουράνης, ενημερώνοντας τους δημοτικούς συμβούλους τόνισε ότι το σημαντικό είναι πως μεταξύ της Υπηρεσίας και της αναδόχου του έργου έχει αποκατασταθεί η επικοινωνία. Σημειώνεται ότι το έργο ουσιαστικά προχωρούσε από τη μία εκ των δύο εταιριών που είχαν συγκροτήσει την κοινοπραξία. Όσο εκπροσωπούσε την κοινοπραξία η συγκεκριμένη εταιρία είχε δημιουργηθεί ένα εχθρικό κλίμα και από ένα σημείο και μετά δεν υπήρξε ούτε επικοινωνία. Όταν το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να κηρύξει έκπτωτη την κοινοπραξία ανέλαβε την εκπροσώπησή της η δεύτερη εταιρία, η οποία, σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία, έχει μια διαφορετική, θετική, συμπεριφορά απέναντί της.

Ο κ. Τζαμουράνης σημείωσε επίσης ότι από τον Ιούλιο είχε την άποψη ότι πιθανόν η κοινοπραξία δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει τις εργασίες μέσα στην προθεσμία που ζητούσε, μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη, κυρίως επειδή το μήνα Αύγουστο διακόπτουν την εργασία τους  οι εξειδικευμένες για διάφορες εργασίες εταιρίες με τις οποίες η κοινοπραξία θα έπρεπε να συνεργαστεί ώστε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα του έργου.

Ερωτηθείς ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας εάν πιστεύει ότι αυτή τη φορά ο χρόνος θα φτάσει στην ανάδοχο ώστε να ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις που έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει απάντησε ότι δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα, κυρίως για το λόγο ότι πρόκειται για εξειδικευμένο έργο για το οποίο η Υπηρεσία δεν έχει εξειδίκευση.

Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας καταψήφισε την παραχώρηση και νέας παράτασης ενώ ο επικεφαλής της, Μανώλης Μάκαρης, τόνισε ότι και αυτή τη φορά η δημοτική αρχή οπισθοδρομεί από την απαίτηση του Δήμου για την ολοκλήρωση του έργου χωρίς προβλήματα. Τόνισε ότι η έκπτωση θα έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό και ότι εάν είχε συμβεί αυτό το έργο θα είχε τελειώσει τώρα με νέα εργολαβία. Τέλος τόνισε ότι τεχνική έκθεση τεχνικού συμβούλου του Δήμου, του τεχνικού διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Κ. Χαραλαμπίδη, δημιουργεί αμφιβολίες για το αν και με τις παρεμβάσεις που έχει δεσμευτεί η ανάδοχος ότι θα κάνει το έργο θα πληροί τους συμβατικούς όρους για την ποιότητα και την ασφάλειά του.

Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης ψήφισε λευκό και ο επικεφαλής της, Δημήτρης Οικονομάκος, μίλησε για βροχή αστοχιών στο έργο, σύμφωνα με διάφορες τεχνικές εκθέσεις που έχουν έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και για το λόγο αυτό η έκπτωση είπε ότι θα έπρεπε να έχει προχωρήσει από το 2013.

Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, επικεφαλής της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας, ψήφισε υπέρ της παράτασης, τονίζοντας ότι στο σημείο που έχει φτάσει το έργο δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ολοκλήρωσή του.

Υπέρ ψήφισε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Χάρης Βγενής, διατυπώνοντας παρόμοια θέση με τον Μιχάλη Αντωνόπουλο, ενώ ο Παναγιώτης Αλούπης, επίσης ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, ψήφισε λευκό τονίζοντας ότι ούτε με αυτή την παράταση θα τελειώσει το έργο, ούτε θα αντιμετωπιστούν διάφορα προβλήματα, υποστηρίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να κηρύξει έκπτωτο τον εργολάβο διότι πρόκειται για έργο «γέφυρα» (χρηματοδοτείται από τρία συνεχόμενα κοινοτικά πλαίσια στήριξης!).

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ανέφερε από την πλευρά του ότι άλλη λύση δεν υπάρχει πέραν της παράτασης. Σημείωσε ότι η έκπτωση δεν είναι βέβαιο που μπορεί να οδηγήσει, δεδομένου ότι το έργο έχει τελειώσει σε ποσοστό 97% και διερωτήθηκε τι θα μπορούσε να υποστηρίξει ο Δήμος όταν ο έκπτωτος εργολάβος προσφύγει στα δικαστήρια.

Ο κ. Νίκας ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο έργο και τόνισε ότι τα ιδιαίτερα έργα έχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Μίλησε μάλιστα και για το έργο της κατασκευής νέου αεροδρομίου στο Βερολίνο της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι και αυτό έπρεπε να έχει τελειώσει εδώ και χρόνια όμως ακόμη συνεχίζεται και μάλιστα με υπερβάσεις εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό του.

Τέλος ο δήμαρχος υποστήριξε ότι η Τεχνική Υπηρεσία πιέστηκε προκειμένου να κλείσει το έργο, ανέφερε ότι η Υπηρεσία θα μπορούσε να το κλείσει «τσάτρα-πάτρα», όπως είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο υπογράμμισε ότι της αξίζει έπαινος που δεν το έκανε. Τέλος σημείωσε ότι η Τεχνική Υπηρεσία έχει κρατήσει 600.000 ευρώ του έργου (διευκρινίστηκε από δημοτικό σύμβουλο ότι δεν πρόκειται για παρακράτηση αμοιβής αλλά για την εγγυητική επιστολή της αναδόχου), τα οποία είπε ο δήμαρχος ότι φτάνουν για να αποκατασταθούν τα προβλήματα από άλλη εργολαβία σε περίπτωση που τελικά δεν γίνει η αποκατάσταση από τη σημερινή ανάδοχο κοινοπραξία.
Στ.Μ.