Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 15:38

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει απολύσεις και απειλές απόλυσης εργαζομένων

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει απολύσεις και απειλές απόλυσης εργαζομένων

Χρήστος Τζάννες, Αντώνης Κυριακόπουλος, Παναγιώτης Κουφαλάκος και Γιώργος Μπιτσώνης

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ 
Οξύνεται η πίεση εργοδοτών απέναντι σε εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, όπως προκύπτει από συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το πρωί συνδικαλιστές, εκπρόσωποι σωματείων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ. Χαρακτηριστικά μίλησαν για απόλυση από το δήμαρχο Καλαμάτας συμβασιούχου που αγωνίστηκε στις κινητοποιήσεις του καλοκαιριού για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων ή για απειλή απόλυσης εργαζόμενης σε ξενοδοχείο της Καλαμάτας, η οποία πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για τη σύσταση του καινούργιου κλαδικού σωματείου στον τομέα του τουρισμού και επισιτισμού. Οι συνδικαλιστές τόνισαν ότι όλα αυτά τα θέματα, καθώς και η πείρα που έχει αντληθεί από τις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, συζητήθηκαν σε μεγάλη σύσκεψη που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Στη σύσκεψη αυτή αποφασίστηκε η ένταση των κινητοποιήσεων, η διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 9 Νοέμβρη στην Καλαμάτα και η προετοιμασία για απεργία όταν η κυβέρνηση καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο κατά της απεργίας. Αποφασίστηκε ακόμη η συγκρότηση επιτροπής για την προστασία της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς…

Τη συνέντευξη έδωσαν ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας Παναγιώτης Κουφαλάκος, ο εκπρόσωπος του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αντώνης Κυριακόπουλος, ο εκπρόσωπος του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Γιώργος Μπιτσώνης και ο Ταμίας του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ της Μεσσηνίας Χρήστος Τζάννες.

Όπως σημείωσε ο κ. Κουφαλάκος, στη σύσκεψη που έγινε στο Εργατικό Κέντρο βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης «η πείρα από τους αγώνες που δώσαμε» στο εμπόριο και στις κινητοποιήσεις για την προστασία της κυριακάτικης αργίας, από την απεργία στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού όπου «για πρώτη φορά είχαμε απεργούς μέσα σε μεγάλα ξενοδοχεία στην Καλαμάτα, στη Μεσσήνη, στην Πύλο. Είναι μεγάλη παρακαταθήκη που νέες δυνάμεις κόντρα στο φόβο απέργησαν και έδωσαν το παράδειγμα στους υπόλοιπους εργαζόμενους». Επάνω σε αυτό το θέμα ο κ. Κουφαλάκος ανέφερε ότι η δουλειά που έχει γίνει από το ΠΑΜΕ στον κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού «σήμερα κεφαλαιοποιείται με την συγκρότηση του κλαδικού σωματείου σε όλη την Μεσσηνία, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε και την έγκριση του Καταστατικού του από το Πρωτοδικείο. Να θυμίσουμε ότι αυτή η απεργία στον τουρισμό-επισιτισμό πολεμήθηκε με λύσσα. Από πληροφορίες που έχουμε ετοιμάζεται απόλυση από γνωστό ξενοδοχείο στην πόλη της Καλαμάτας σε εργαζόμενη που πρωτοστάτησε για την ίδρυση του συνδικάτου. Τους προειδοποιούμε να μην το τολμήσουν».

Επιπλέον ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ της Μεσσηνίας τόνισε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκε και η πείρα που αντλήθηκε από τις κινητοποιήσεις στο Δήμο και στη ΔΕΥΑΚ «για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων ενάντια στις απολύσεις, τις οποίες μόνο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και άλλοι νέοι αγωνιστές στήριξαν. Εκεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου (των δημοτικών υπαλλήλων) στη Μεσσηνία πάλεψε για να αναστείλει τις κινητοποιήσεις, κόντρα ακόμα και στην απόφαση της ομοσπονδίας. Τα βρήκαν με τον δήμαρχο και είχαν άγχος για την εικόνα της πόλης. Έφτασαν στο σημείο να μεθοδεύσουν και την απόλυση συμβασιούχου που πρωτοστάτησε».

Επίσης ο κ. Κουφαλάκος ανέφερε ότι «συζητήθηκε η πείρα που έρχεται από την άρνηση των εργαζομένων στην  Καπνοβιομηχανία Καρέλια, στα σχέδια της εργοδοσίας να επιβάλει 7ήμερη εργασία και ουσιαστικά να καταργήσει την κλαδική σύμβαση. Εκεί σε μια πολύ μεγάλη Γενική Συνέλευση πάνω από 175 εργαζόμενοι απέρριψαν την πρόταση, κάτι που δείχνει το δρόμο ότι όταν οι εργάτες θέλουν - μπορούν. Και πρέπει αυτό τον αγώνα να το συνεχίσουν, να τον πάρουν στα χέρια τους, χωρίς καμία επανάπαυση».

Ο Αντώνης Κυριακόπουλος από την πλευρά του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο κλάδος της οικοδομής περνάει μεγάλη ανεργία πριν ακόμη ξεκινήσει η κρίση και ότι «οι κατασκευαστές και οι εργολάβοι με τις πλάτες των κυβερνήσεων, που έχουν φέρει εις πέρας όλους τους αντεργατικούς νόμους και με φανερή την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, κάνουν και εφαρμόζουν τους δικούς τους νόμους».

Ο Γιώργος Μπιτσώνης ανέφερε ότι το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα αποφάσισε να συμμετέχει στην επιτροπή που συγκροτείται με το συντονισμό των Σωματείων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ «με σκοπό την υπεράσπιση της κατοικίας των εργαζομένων απέναντι στις τράπεζες και τα λεγόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η οποία απειλείται άμεσα μέσα από το νέο νομικό πλαίσιο που έχει περάσει η συγκυβέρνηση με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης». Πρόσθεσε ότι η επιτροπή αυτή «χρειάζεται την ενίσχυση και την παρουσία όλων μας αν είναι να φέρει αποτελέσματα και να μπορέσει, στο μέτρο του δυνατού, να βοηθήσει».

Τέλος ο Χρήστος Τζάννες σημείωσε ότι την ευθύνη του συντονισμού της συγκεκριμένης επιτροπής έχουν αναλάβει ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, ο Δημήτρης Κωστόπουλος και ο ίδιος.
Στ.Μ.