Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2017 13:13

Εγκατάλειψη και πρόχειρες υπαίθριες αποθήκες στην πλαζ της Καλαμάτας…

ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 
Το περιβαλλοντικό και τουριστικό κεφάλαιο της Καλαμάτας, η παραλία της, έχει μετατραπεί και μετά από τη φετινή θερινή περίοδο σε μια μεγάλη αποθήκη, υποβαθμίζοντας την εκπληκτική ομορφιά της, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που ο καιρός αλλάζει και τα χαμηλά πυκνά σύννεφα επάνω από τη θάλασσα δημιουργούν μια μοναδική φθινοπωρινή εικόνα. Αρκετά από τα καταστήματα που έχουν μισθώσει χώρους στον αιγιαλό προκειμένου να τοποθετούν το καλοκαίρι τα τραπεζοκαθίσματά τους, έχουν στοιβάξει στους χώρους αυτούς ομπρέλες, στύλους ομπρελών, τραπέζια, ξαπλώστρες, καρέκλες και άλλο εξοπλισμό. Αυτές οι πρόχειρες υπαίθριες αποθήκες επάνω στον αιγιαλό προσβάλλουν το ίδιο το κεφάλαιο στο οποίο οι επιχειρηματίες της παραλίας έχουν επενδύσει οικονομικά για να αναπτύξουν το επάγγελμά τους…

PARALIA-STOIVAGMENA-APOTHIKH-06-11-17.jpgΗ Kalamata Journal άκουσε ξένους επισκέπτες της πόλης, όπως τους αθλητές τένις με αμαξίδιο, που τις προηγούμενες ημέρες έλαβαν μέρος στο διεθνές τουρνουά «AncientMesseneOpen», να εκφράζουν την απορία τους για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κατά τα άλλα εκπληκτική και πανέμορφη, όπως την χαρακτήρισαν, παραλία της Καλαμάτας.

PARALIA-STYLOI-KATASKEYH-06-11-18.jpgΑπευθυνθήκαμε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, προκειμένου να μας ενημερώσουν για το τι προβλέπει η νομοθεσία σχετικά με τη συγκεκριμένη κατάσταση.

PARALIA-XAPLOSTRES-STOIVAGMENA-06-11-17.jpgΗ απάντηση που μας δόθηκε είναι ότι το Λιμενικό Σώμα είναι υπεύθυνο για την αστυνόμευση μόνο της χερσαίας ζώνης λιμένος, δηλαδή για την περιοχή από το λιμάνι μέχρι τα παλιά «Βραχάκια». Για την περιοχή από τα «Βραχάκια» και ανατολικά, όπου υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα, υπεύθυνη για την αστυνόμευση είναι η Ελληνική Αστυνομία.

PARALIA-STOIVAGMENA-EKTOS-06-11-17.jpgΤο γεγονός ότι οι πολλές διαφορετικές υπηρεσίες και αρχές εμπλέκονται στα θέματα αρμοδιότητας για όσα γίνονται στον αιγιαλό είναι και ο λόγος που τελικά κανείς δεν ασχολείται σοβαρά για την αντιμετώπιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης.

PARALIA-APOTHKH-STOIVAGMENA-TYLIGMENA-06-11-17.jpgΝα σημειώσουμε πάντως ότι στη  σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΔΔΠ0007378/0454ΒΕΞ2017 ΦΕΚ 1636/Β/12-5-2017) σημειώνεται ότι «Οι ∆ήμοι έχουν την υποχρέωση να μεριμνούν για τον καθημερινό καθαρισμό των κοινοχρήστων χώρων, την τοποθέτηση καλαίσθητων δοχείων απορριμμάτων και γενικά για την εξασφάλιση της καθαριότητας και της αισθητικής του χώρου της ακτής και του περιβάλλοντος χώρου. (…) Οι ∆ήμοι, μέσω των εντεταλμένων οργάνων τους έχουν υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις επί των κοινοχρήστων χώρων, να ενημερώνουν άμεσα τα κατά τόπους αρμόδια Αυτοτελή Γραφεία ∆ημόσιας Περιουσίας προκειμένου να εισηγηθούν στην Περιφερειακή ∆ιεύθυνση ∆ημόσιας Περιουσίας για τη λήψη μέτρων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία».

PARALIA-STYLOI-06-11-17.jpgΦαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει δυνατότητα να παρέμβει ο Δήμος και θα πρέπει να παρέμβει για την προστασία αυτού του φυσικού κεφαλαίου, το οποίο ανήκει σε όλους τους πολίτες και όχι μόνο στους επιχειρηματίες. Που κανονικά εκείνοι είναι που θα έπρεπε πρώτοι να το προστατεύουν, γιατί εκείνοι θα έχουν το οικονομικό όφελος από την όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα της παραλίας.

Για μια ακόμη χρονιά λοιπόν στύλοι ομπρελών ξέμειναν στην πλαζ, στα πατώματα των καταστημάτων επί του αιγιαλού έχει στοιβαχτεί ο καλοκαιρινός εξοπλισμός τους, ακόμη και έξω από τους μισθωμένους χώρους έχει αποθηκευτεί τέτοιος εξοπλισμός.

DHMOS-PINAKES-06-11-17.jpgΑκόμη και ο Δήμος Καλαμάτας έχει «παρατήσει» στην παραλία, μπροστά στην Ανάσταση, πίνακες ανακοινώσεων, στερώντας από τους πεζούς το δικαίωμα να βλέπουν τη θάλασσα.

Κατά τα άλλα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο παραθαλάσσιο μέτωπο γιατί αυτό θα δώσει τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή ώθηση στην πόλη…
Στ.Μ.

PARALIA-PANO-SEATRACK-06-11-17.jpg