Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017 18:28

Υποστήριξη από το ΚΕΠΕΠΨΥ για την εξάρτηση από το διαδίκτυο και την αυτοεκτίμηση

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΙΔΕΡΕΑ, ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΙΩΤΗ
Μια συνοπτική παρουσίαση του πλούσιου και σημαντικού έργου που και το 2017 πρόσφερε το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΚΕΠΕΠΨΥ) Μεσσηνίας, έκαναν το πρωί ο πρόεδρός του, Ευάγγελος Σιδερέας και η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου, Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη. Όπως σημείωσε η δεύτερη, τα μεγάλα θέματα για την αντιμετώπιση των οποίων υποστηρίζει τους γονείς και τους νέους το ΚΕΠΕΠΨΥ είναι η εξάρτηση από το διαδίκτυο, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, η διαχείριση και η έκφραση των συναισθημάτων…

Ειδικότερα, η κ. Βλαχοπουλιώτη ανέφερε ότι το ΚΕΠΕΠΨΥ δέχεται πολλά αιτήματα από γονείς για την υλοποίηση δράσεων που αφορούν την αντιμετώπιση της εξάρτησης των παιδιών τους από το διαδίκτυο, καθώς και για την υποστήριξη των παιδιών τους ώστε να διαχειρίζονται συναισθηματικές καταστάσεις. Πρόσθεσε ακόμη ότι από τις δράσεις του ΚΕΠΕΠΨΥ προκύπτει ότι πολλοί νέοι χρειάζονται υποστήριξη ώστε να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους και να διαχειρίζονται δημιουργικά τα συναισθήματά τους, για να προλάβουν παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχολογικές εξάρσεις.

«Η επιστημονική μας ομάδα για μια ακόμα χρονιά κατάφερε να εντυπωσιάσει με τις δράσεις της και να μας κάνει ξανά υπερήφανους», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΚΕΠΕΠΨΥ, που είναι φορέας ο οποίος εποπτεύεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ευάγγελος Σιδερέας. Πρόσθεσε ότι «είμαστε συνεχώς δίπλα τους προσπαθώντας να ικανοποιούμε τις ανάγκες τους προκειμένου, έχοντας όλα τα απαραίτητα εφόδια που τους χρειάζονται, να μπορούν να επιτελούν απερίσπαστες το τόσο σημαντικό έργο τους».

Ωστόσο, συνέχισε ο πρόεδρος του ΚΕΠΕΠΨΥ, ένα πρόβλημα που δεν αντιμετωπίστηκε μέσα στο 2017 είναι ότι δεν προχώρησαν δύο αναγκαίες προσλήψεις. Όπως σημείωσε, «παρά τις επίμονες προσπάθειές μας τίποτα δεν έχει προχωρήσει και αυτό οφείλεται στα γραφειοκρατικά γρανάζια των υπουργείων και του ΟΚΑΝΑ που ένα χρόνο τώρα ψάχνουν να βρουν, όπως λένε, τον τρόπο που πρέπει να γίνουν οι προσλήψεις στα Κέντρα Πρόληψης».

Τέλος ο κ. Σιδερέας απεύθυνε πρόσκληση στην εκδήλωση κοπής της πίτας του ΚΕΠΕΠΨΥ, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Ιανουαρίου στις εφτά το απόγευμα, στο Κέντρο Νεότητας της Μητρόπολης. Ευχαρίστησε μάλιστα τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο και τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης για την παραχώρηση του χώρου.

Η επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΕΠΕΠΨΥ, Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, κατά τον απολογισμό που παρουσίασε σημείωσε τα εξής: «Από τον Ιανουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2017 η Επιστημονική Ομάδα του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. πραγματοποίησε 753 δράσεις πρωτογενούς πρόληψης όπως Σχολές Γονέων, Σεμινάρια, Βιωματικά Εργαστήρια και Ομάδες όπου συμμετείχαν 8.956 άτομα.

Συγκεκριμένα:

-42 δράσεις για Γονείς και Εκπαιδευτικούς όπου συμμετείχαν 921 άτομα.

-285 δράσεις για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου συμμετείχαν 6.668 μαθητές.

-Επίσης, η Επιστημονική Ομάδα ανταποκρίθηκε σε 21 αιτήματα συμβουλευτικής Φοιτητών του ΤΕΙ, καθώς για τέταρτη χρονιά συνεχίζεται η συνεργασία του ΤΕΙ Πελοποννήσου με το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ.  και σε 248 αιτήματα συμβουλευτικής γονιών και εκπαιδευτικών.

-Δράσεις υλοποιήθηκαν και για την Ευρύτερη Κοινότητα όπως οι Εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, η Ημερίδα που έγινε σε συνεργασία με τον Αθλητικό Όμιλο Basket Καλαμάτα B.C. με Θέμα: «Αυτοεκτίμηση και Αθλητισμός».

-Τέλος πρέπει να τονιστεί, ότι σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας υλοποιήθηκε ένα πιλοτικό πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ με τίτλο «Παρεμβάσεις Δικτύωσης και Ευαισθητοποίησης των Κέντρων Πρόληψης με τις Τοπικές Αστυνομικές Υπηρεσίες». Το Πρόγραμμα περιλάμβανε 4 σεμινάρια με κεντρικούς άξονες: το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας, η αποτελεσματική επικοινωνία και το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης και συμμετείχαν 16 αστυνομικοί».
Στ.Μ.