Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2018 19:21

Εκ των υστέρων θα προσπαθήσει ο Δήμος να πάρει έκπτωση από τον Μπόμπολα για τα σκουπίδια…

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ-ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΚΑΡΗΣ
«Φυσικά και επιδιώκεται από το Δήμο Καλαμάτας η μείωση της τιμής διαχείρισης των απορριμμάτων» ανακοίνωσε σήμερα η δημοτική αρχή Καλαμάτας, αν και μέχρι πρόσφατα ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, δήλωνε ότι πρώτα θα συμφωνηθεί η μείωση της τιμής με την εταιρεία του Λεωνίδα Μπόμπολα που κέρδισε τον διαγωνισμό, «Ηλέκτωρ», και ακολούθως θα υπογραφεί η σύμβαση. Τελικά η σύμβαση υπογράφτηκε χθες χωρίς να έχει συμφωνηθεί μείωση της τιμής, η οποία ανέρχεται στα 59,1 ευρώ ανά τόνο … Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, που ζητάει άμεσα μείωση της τιμής από την «Ηλέκτωρ», …

Ειδικότερα από τη δημοτική αρχή Καλαμάτας ανακοινώθηκαν τα εξής: «Φυσικά και επιδιώκεται από το Δήμο Καλαμάτας η μείωση της τιμής διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως προβλέπεται από τη διακήρυξη του διαγωνισμού για την προσωρινή διαχείριση και συνδέεται με το μηχανολογικό εξοπλισμό του Δήμου, που θα χρησιμοποιήσει ο ανάδοχος.

Επιπλέον, με την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, θα αρχίσει η διαδικασία για τα προδιαλεγμένα απορρίμματα και θα υπάρξει μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, με στόχο τη μείωση των σύμμεικτων και, επομένως, του κόστους».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΚΑΡΗΣ

Η ανακοίνωση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλη Μάκαρη, για το ίδιο θέμα, έχει ως εξής: «Εύλογα ερωτήματα προκαλεί η εσπευσμένη υπογραφή της σύμβασης  για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα από τον δήμαρχο Καλαμάτας και την εταιρεία  Ηλέκτωρ ΑΕ χωρίς να προηγηθεί η απαραίτητη διαπραγμάτευση για μείωση της τιμής διαχείρισης ανά τόνο σύμμεικτων απορριμμάτων πριν την τελική υπογραφή. Όπως έχουμε επισημάνει η μείωση της τιμής είναι αναγκαία αφού ο δήμος θα διαθέσει τα ακόλουθα δικά του μηχανήματα στην Μαραθόλακκα: δεματοποιητή με τυλικτικό μηχάνημα, ειδικό κλαρκ και πλυντικό μηχάνημα, καθώς και κόμπακτ βιολογικό για τα στραγγίδια.

Παραθέτω μάλιστα  τι ακριβώς είχε δηλώσει  ο δήμαρχος Καλαμάτας για την συγκεκριμένη σύμβαση στις 26/10/2017: «Δεν θα υπογράψουμε αμέσως διότι προχωρούμε σε διαπραγμάτευση διότι μετά τον διαγωνισμό ο Δήμος έχει εγκαταστήσει  έναν αριθμό μηχανημάτων, υπάρχει μερικώς ο εξοπλισμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων από τον Δήμο επομένως θα επιδιώξουμε την μείωση της τιμής με απόλυτα διάφανες διαδικασίες και με αποφάσεις συλλογικών οργάνων». Παρόλα αυτά αναιρεί την προηγούμενη δήλωση του και προχωρά στην εσπευσμένη υπογραφή της σύμβασης. Ας μας απαντήσει γιατί;

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι η επιλογή της διοίκησης Νίκα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Μαραθόλακκα είναι περιβαλλοντικά επικίνδυνη και οικονομικά ασύμφορη. Αυτό το έχουμε κατ’ επανάληψη αναδείξει και τεκμηριωμένα αποδείξει  και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε καθημερινά.

Είναι απαραίτητο:

  1. Να ανοίξει τώρα ο φάκελος «Μαραθόλακκα» για να διαπιστωθεί η έκταση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και της ρύπανσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και να προχωρήσουμε άμεσα σε διαδικασία απορρύπανσης.
  2. Πρέπει άμεσα να μειωθεί σε εύλογο ποσοστό η τιμή της διαχείρισης των απορριμμάτων από το νέο ανάδοχο».