Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018 10:17

Τελικά σώζονται ή αποτελειώνονται τα μικρά αρτοποιεία;

Ο βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας ανάμεσα σ εκπροσώπους των αρτοποιών της χώρας, στη Βουλή Ο βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας ανάμεσα σ εκπροσώπους των αρτοποιών της χώρας, στη Βουλή

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΕΚ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία, αρτοποιός, πρώην πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών του Νομού, τις προηγούμενες ημέρες εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση, υποστηρίζοντας ότι στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται απόψε στη Βουλή, υπάρχει διάταξη που προστατεύει τα μικρά αρτοποιεία. Εντελώς διαφορετική άποψη όμως εκφράζει η «Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών», που από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η διάταξη αυτή χτυπάει ακόμη περισσότερο τα μικρά αρτοποιεία και ενισχύει τις μεγάλες αλυσίδες παραγωγής ψωμιού!...

«Κανένας μικρός αρτοποιός δεν πρέπει να αισθάνεται ανασφάλεια... Μέσα από την συνεχόμενη συνεργασία με την Ομοσπονδία καταφέραμε και βρήκαμε την χρυσή τομή που προστατεύει το επάγγελμά μας! Ήταν προσωπική μου δέσμευση από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στα έδρανα της Βουλής απέναντι στους ανθρώπους του κλάδου μου που αγωνίζονται για τον επιούσιο! #Ήταν_Δίκαιο_και_Έγινε», ήταν η δήλωση που ανάρτησε στη σελίδα του στο facebook o βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας.

Σύμφωνα με την επίμαχη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, μειώνονται σε 70 τα τετραγωνικά μέτρα που θα πρέπει να έχει ένα αρτοποιείο προκειμένου να αδειοδοτηθεί. Ειδικότερα στη διάταξη ορίζεται ότι «η ελάχιστη συνολική επιφάνεια των διαμερισμάτων και των χώρων για αρτοποιεία με κλίβανο παραγωγής προϊόντων μέχρι και τρεις χιλιάδες κιλά ανά εικοσιτετράωρο θα είναι 70 τετραγωνικά μέτρα ακόμα και σε ενιαίο χώρο ενώ το ελάχιστο ύψος του ζυμωτηρίου, του πρατηρίου άρτου και του χώρου εκκλιβάνισης ορίζεται σε 2,80 μέτρα».

Για τη διάταξη αυτή η «Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών» μιλάει για «κυβερνητικές μεθοδεύσεις για το χτύπημα των μικρών αρτοποιείων και την αντίστοιχη ενίσχυση των μεγάλων αλυσίδων παραγωγής ψωμιού».

Ειδικότερα σημειώνει: «Η διάταξη επιχειρεί να δώσει λύση στο πρόβλημα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν τα μικρά αρτοποιεία, ισχυρίζεται η σημερινή κυβέρνηση. Οπως λένε, το πρόβλημα το δημιούργησε ο νόμος του 2007 (ν. 3526/2007), ο οποίος όριζε αυστηρά κριτήρια αναφορικά με τα τετραγωνικά των αρτοποιείων, αλλά και τους διαφορετικούς χώρους στους οποίους θα έπρεπε να στεγάζονται οι βοηθητικοί χώροι των καταστημάτων με συγκεκριμένα τετραγωνικά. Αποκρύπτει φυσικά η κυβέρνηση ότι το πρόβλημα αυτό η ίδια το δημιούργησε σε προηγούμενο πολυνομοσχέδιο, που η ίδια ψήφισε (τρίτο μνημόνιο), και το οποίο υποχρέωνε τα παλαιά αρτοποιεία (υφιστάμενα), που δεν πληρούν τους όρους του νόμου, να κλείσουν εντός δύο ετών. Ψευδώς ισχυρίζονται ότι με αυτή τη διάταξη η κυβέρνηση προχωρά στην προσαρμογή των παλαιών κριτηρίων για τη νόμιμη λειτουργία των μικρών αρτοποιείων που υπάρχουν στην Ελλάδα. Μειώνει τα απαραίτητα τετραγωνικά σε 70 για τη χορήγηση αδείας, ακόμη και για νέες επιχειρήσεις αρτοποίησης, και ύψος στα 2,80 μέτρα. Πρόκειται ξεκάθαρα για "φωτογραφική" διάταξη που εξυπηρετεί τα bake-off και τις μεγάλες αλυσίδες πώλησης άρτου, ακόμη και από κατεψυγμένη ζύμη. Καμία λύση, επίσης, δεν δίνει σε χιλιάδες αρτοποιεία που λειτουργούν ανά τη χώρα με αδειοδότηση που είχαν προ του 3526/2007, πλην λίγων εξαιρέσεων».
Στ.Μ.