Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018 11:24

Σε 10 έως 15 πολύ φτωχές οικογένειες το 500αρι του Δήμου Καλαμάτας

Σε 10 έως 15 πολύ φτωχές οικογένειες το 500αρι του Δήμου Καλαμάτας

ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Το βοήθημα των 500 ευρώ δεν πρόκειται να δοθεί σε περισσότερες από 10-15 οικογένειες, είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, απαντώντας στις ενστάσεις παρατάξεων της μειοψηφίας, που ζήτησαν η κατανομή των βοηθημάτων να γίνεται με διαφάνεια, βάζοντας έμμεσα θέμα για επίδοση των βοηθημάτων με βάση και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2018 προβλέπει τη διάθεση 25.000 ευρώ ως βοηθημάτων σε άπορους. Εάν όμως το βοήθημα δοθεί σε μέχρι 15 άτομα, όπως είπε ο δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο, τότε στον προϋπολογισμό δεν θα χρειαζόταν να προβλεφθεί ποσό μεγαλύτερο των 7.500 ευρώ…

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, τόνισε ότι σε άλλους Δήμους της χώρας τα συγκεκριμένα βοηθήματα χορηγούνται με πιο διάφανες διαδικασίες και ζήτησε και η δημοτική αρχή να τηρήσει τις διαδικασίες αυτές και κυρίως να παρέχει ενημέρωση στην αντιπολίτευση.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Οικονομάκος, σχολίασε ότι η δημοτική αρχή έχει επιλέξει να ακολουθήσει μια επιδοματική πολιτική προς τους έχοντες ανάγκη αντί να δεχθεί την πρόταση της δημοτικής του παράταξης για την απαλλαγή τέτοιων οικογενειών από δημοτικά τέλη, δίδακτρα σε δημοτικές σχολές, τροφεία σε παιδικούς σταθμούς κ.λπ

Ο επικεφαλής της «Αλλαγής», Θόδωρος Μπρεδήμας, ζήτησε να τηρηθούν οι προϋποθέσεις της διαφάνειας.

Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών» Μιχάλης Αντωνόπουλος επίσης ζήτησε να ισχύσουν όροι αξιοκρατίας, ενώ επανέλαβε παλιότερη πρότασή του για τη χρηματοδότηση πολιτικών κοινωνικής υποστήριξης με μέρος από τα έσοδα του πολιτιστικού τέλους.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, απάντησε ότι η διαδικασία για την επίδοση του συγκεκριμένου βοηθήματος είναι διάφανη, όλα θα γίνονται από την Υπηρεσία Πρόνοιας του Δήμους και εκείνος θα βάζει στο τέλος την υπογραφή του.

Επίσης ο δήμαρχος ανέφερε ότι δεν μπορεί να φέρνει η δημοτική αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο τον κατάλογο με τα ωφελούμενα άτομα, γιατί τότε, όπως σχολίασε, θα αρχίσει η αντιπολίτευση, για μικροπολιτικούς λόγους όπως άφησε να εννοηθεί, να ζητάει να μπουν στον κατάλογο άλλοι τόσοι και περισσότεροι άνθρωποι.

Τέλος ο κ. Νίκας ανέφερε ότι το βοήθημα αυτό δεν είναι νέο, προβλεπόταν από παλιά αλλά τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχαν χρήματα για να δοθεί. Είπε λοιπόν ότι το βοήθημα θα δοθεί σε οικογένειες και ανθρώπους όπως αυτοί που πρόσφατα βρέθηκαν να ζουν κάτω από τη γέφυρα της Αθηνών στην Αγία Τριάδα ή την οικογένεια με τα μικρά παιδιά της οποίας κάηκε το σπίτι ή την οικογένεια που έμεινε άστεγη και φιλοξενήθηκε για ένα διάστημα από ιδιωτική εταιρία. Επιπλέον είπε ότι θα βοηθηθούν άτομα που δεν έχουν καθόλου χρήματα αλλά χρειάζεται να πάνε στην Αθήνα για ιατρικούς λόγους, ιδιαίτερα χημειοθεραπείες. Αυτές οι περιπτώσεις, διαβεβαίωσε ο δήμαρχος, δεν ξεπερνούν τις 10 μέχρι 15.

Τελικά την εισήγηση της δημοτικής αρχής υπερψήφισαν όλες οι παρατάξεις εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης που ψήφισε λευκό.
Στ.Μ.