Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018 12:12

Ράμπες για αυτόνομη πρόσβαση των αμέα στη θάλασσα και σε Βέργα, Μαντίνεια, Κορδία

Ράμπες για αυτόνομη πρόσβαση των αμέα στη θάλασσα και σε Βέργα, Μαντίνεια, Κορδία

Ο ΔΗΜΟΣ ΖΗΤΑΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Τρεις ακόμη ηλεκτροκίνητες ράμπες, που θα επιτρέπουν στα άτομα με κινητικά προβλήματα να μπαίνουν στη θάλασσα και να απολαμβάνουν το μπάνιο τους όπως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι, χωρίς να χρειάζονται τη βοήθεια κανενός, σχεδιάζει να εγκαταστήσει σε παραλίες ο Δήμος Καλαμάτας…

Ήδη τη θερινή περίοδο υπάρχουν δύο τέτοιες ράμπες, στις πλαζ της Ανάστασης και πριν από το Φιλοξένια. Οι τρεις νέες, εφόσον εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση, θα εγκατασταθούν στις πλαζ του Αλμυρού Βέργας, της Μικρής Μαντίνειας και του Κορδία. Με αυτές τις παρεμβάσεις ο Δήμος Καλαμάτας θα είναι ίσως ο πρώτος στη χώρα που θα παρέχει τόσο ευχερή δυνατότητα στα άτομα με κινητικά προβλήματα ώστε να κάνουν το μπάνιο τους αυτόνομα.

Χθες το μεσημέρι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας ενέκρινε ομόφωνα τη σχετική μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας, η οποία, για την ακρίβεια, προβλέπει όχι μόνο την προμήθεια των τριών επιπλέον συστημάτων για την πρόσβαση στη θάλασσα αλλά και τη συμπλήρωση του εξοπλισμού στο σύστημα που ξεκίνησε να λειτουργεί πέρσι το καλοκαίρι στην πλαζ πριν από το Φιλοξένια.

Συνολικά πρόκειται να γίνει προμήθεια των διατάξεων αυτόνομης πρόσβασης, διαδρόμων, αποδυτηρίων, σκιάστρων,  ντους, πλαισίων τηλεμετρίας, φωτοσυναγερμού, σήμανσης και χημικών τουαλετών.

Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται στα 184.750 ευρώ και ο Δήμος διεκδικεί τη σχετική χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».

Όπως σημείωσε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Δημήτρης Βεργόπουλος, ο οποίος έχει την ευθύνη για τα θέματα της προσβασιμότητας των ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα, ο Δήμος Καλαμάτας είναι πρωτοπόρος σε πανελλαδικό επίπεδο στην υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών και την προμήθεια εξοπλισμού για την αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα.

Ο δε αντιδήμαρχος πρόνοιας, Παύλος Μπουζιάνης, πρόσθεσε ότι οι φορείς που εκπροσωπούν τα άτομα με ειδικές αναπηρίες αναγνωρίζουν την προσπάθεια του Δήμου για τη βελτίωση της προσβασιμότητά τους. Μίλησε για «τεράστια προσφορά» του Δήμου και σημείωσε ότι σχετικές δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των αμέα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Καλαμάτα.

Πάντως ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών, Μιχάλης Αντωνόπουλος, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη λειτουργικότητα του σχεδιασμού της δημοτικής αρχής και πιο συγκεκριμένα για την ορθή χωροταξία των συστημάτων πρόσβασης στη θάλασσα που έχει σχεδιάσει ο Δήμος. Ανέφερε ότι στην πλαζ της Καλαμάτας θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες τέτοιες προσβάσεις. Επάνω σε αυτό ωστόσο ο σύμβουλος της πλειοψηφίας και πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου,  Ανδρέας Καραγιάννης, ανέφερε ότι στην πλαζ της Καλαμάτας υπάρχουν δύο ράμπες, στην Ανάσταση και πριν το Φιλοξενία και δυνατότητα να μπουν και άλλες δεν υφίσται γιατί δεν υπάρχουν οι αντίστοιχοι χώροι για την στάθμευση των οχημάτων των χρηστών αυτών των συστημάτων.
Στ.Μ.