Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 19:00

Πρωτομαγιά ξεκινούν οι κατασχέσεις από τους Δήμους για χρέη άνω των 500 ευρώ

Πρωτομαγιά ξεκινούν οι κατασχέσεις από τους Δήμους για χρέη άνω των 500 ευρώ

ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΖΗΤΑΕΙ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Από την Πρωτομαγιά οι Δήμοι της χώρας θα μπορούν να προχωρήσουν σε κατασχέσεις ακόμη και σε όσους χρωστούν από 500 ευρώ και πάνω. Πρόκειται για απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που βάζει στο στόχο τις λαϊκές οικογένειες οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Καλαμάτας και μέλος της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΚΚΕ, Δημήτρης Οικονομάκος. Ανακοίνωσε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση θα καλέσει τις δημοτικές αρχές και τα Δημοτικά Συμβούλια να πάρουν πολιτική απόφαση ώστε να μην γίνουν κατασχέσεις στις λαϊκές οικογένειες και κάλεσε τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τις επαγγελματικές ενώσεις να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία της…

“Αυτή η κυβέρνηση έρχεται να κάνει τη βρώμικη δουλειά και στο κομμάτι των πλειστηριασμών, φέρνει μέτρα που οι  προηγούμενες δεν είχαν τολμήσει να φέρουν κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων και των αγώνων”, ανέφερε ο Δημήτρης Οικονομάκος και εξήγησε ότι με το ξεκίνημα των κατασχέσεων από τους Δήμους σε οφειλέτες ποσών από 500 ευρώ και πάνω θα τεθεί σε άμεσο κίνδυνο η πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών καθώς “σε μία περίοδο που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορεία ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ και το 80% αυτών είναι ποσά μέχρι τις 3.000 ευρώ, είναι καθαρό ποιος έχει μπει στο στόχαστρο”.

Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Οικονομάκος, η κυβέρνηση αποφάσισε να γίνονται οι κατασχέσεις για αυτού του επιπέδου τα ποσά επειδή αφενός δεν σκοπεύει η ίδια να αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση των Δήμων, οι οποίοι για να αυξήσουν τα έσοδά τους θα πρέπει να προχωρήσουν σε κατασχέσεις και αφετέρου το Μεσοπρόθεσμο ορίζει ότι θα πρέπει να είναι αυξημένη η συνεισφορά των Δήμων για την επίτευξη των “ματωμένων πλεονασμάτων”.

Επιπλέον ο κ. Οικονομάκος υπογράμισε ότι “λένε ψέματα πως στόχος είναι οι μεγαλοοφειλέτες. Αυτοί υπήρχαν και υπάρχουν με την ανοχή  των δημοτικών αρχών και των κυβερνήσεων. Ποιος τους εμποδίζει να το κάνουν και τώρα; Νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει αλλά λείπει η πολιτική βούληση γιατί όλα αυτά τα χρόνια έκαναν τα στραβά μάτια μπροστά σε μεγαλοοφειλέτες για πολλούς και διάφορους λόγους”.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Καλαμάτας και στέλεχος του ΚΚΕ κάλεσε τις “δημοτικές αρχές να μην κρυφτούν πίσω από το γράμμα του νόμου και να πάρουν πολιτικές αποφάσεις που να σηματοδοτούν την αντίθεση τους στις παραπάνω αποφάσεις”. Σημείωσε δε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση θα παρουσιάσει στοιχεία για το πόσα νοικοκυριά απειλούνται με κατασχέσεις λογαριασμών και πλειστηριασμούς σε όλους τους Δήμους.

Ανήγγειλε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση θα φέρει το θέμα στα Δημοτικά Συμβούλια, όπου θα πρέπει να παραστούν οι εργαζόμενοι, τα σωματεία και οι επαγγελματικές ενώσεις και να πάρουν σαφή, ξεκάθαρη, αγωνιστική θέση.

Είπε ότι αυτά που θα ζητήσει η Λαϊκή Συσπείρωση από τα Δημοτικά Συμβούλια είναι:

  1. Ο  Δήμοι με αποφάσεις τους να παρέμβουν και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει άμεσα την δυνατότητα  διαγραφής όλων των μικρο-οφειλών για νοικοκυριά, μικροεπαγγελματίες και φτωχούς αγρότες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν, με ευθύνη και απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων.
  2. Συμβολικά και ουσιαστικά  το Δημοτικό Συμβούλιο να σηματοδοτήσει αυτή του την πολιτική βούληση και κατεύθυνση  απαλλάσσοντας όλους όσους εντάσσονται στο ΚΕΑ, είναι μακροχρόνια άνεργοι, Αμεα πάνω από 65%  , πολύτεκνοι , και όσοι είναι καταγραμμένοι από τις κοινωνικές τους υπηρεσίες ως οικονομικά ανήμποροι και προσφεύγουν  στις δομές φτώχειας των δήμων πχ κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, ιατρεία κλπ.
  3. Να σταματήσει ο δήμος  κάθε διαδικασία κατάσχεσης λογαριασμών ,  το μπλοκάρισμα της φορολογικής ενημερότητας λαϊκών νοικοκυριών ,μικροεπαγγελματιών για μικροφειλές
  4. Οι δήμοι να πάρουν όλα τα μέτρα που χρειάζονται και να διασφαλίσουν  τις διαδικασίες είσπραξης οφειλών από μεγάλες επιχειρήσεις που μόνιμα υπεκφεύγουν. 

    Στ.Μ.