Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 08:56

Το θεατρικό πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕΚ και η παρακαταθήκη που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι

Φίλιππος Σοφιανός, Πέρης Μιχαηλίδης Φίλιππος Σοφιανός, Πέρης Μιχαηλίδης

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ 
Το πρόγραμμα της νέας θεατρικής περιόδου του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας θα παρουσιάσει το πρωί, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις, ο καινούργιος καλλιτεχνικός διευθυντής, Γιάννης Μαργαρίτης. Υπάρχει όμως μια σημαντική αποστολή που ξεκίνησε το ΔΗΠΕΘΕΚ το καλοκαίρι που πέρασε, η οποία με κάποιο τρόπο πρέπει να έχει συνέχεια. Ήταν η θεατρική λειτουργία στην περιφέρεια της Μεσσηνίας, η παρουσίαση θεάτρου σε ανθρώπους που δεν είχαν ξαναδεί, οι οποίοι όμως, όπως αποδείχτηκε, σε σχέση με τους ανθρώπους των πόλεων είναι πιο πολιτισμένοι…

Όταν ο Φίλιππος Σοφιανός και ο Πέρης Μιχαηλίδης μίλησαν για την ολοκλήρωση της περιοδείας τους στην περιφέρεια του Νομού, με το “Το Τάβλι”, του Δημήτρη Κεχαΐδη, έκανε εντύπωση η συγκίνηση που έδειχναν τα λόγια τους για αυτή την εμπειρία που βίωσαν.

“Οργώσαμε όλη τη Μεσσηνία, κάναμε μια περιοδεία 3.000 χιλιομέτρων”, είπε ο Φίλιππος Σοφιανός, ο οποίος είχε και την ιδέα για το ανέβασμα του συγκεκριμένου έργου και το παίξιμό του στα χωριά και σε γειτονιές των πόλεων. Σε αυτό το μεγάλο ταξίδι, συνέχισε ο γνωστός ηθοποιός, αποκαλύφθηκαν οι δύο κόσμοι που υπάρχουν στην Ελλάδα, “ο κόσμος της πόλης και ο άλλος κόσμος, που είναι στα χωριά. Αυτό τον άλλο κόσμο εμείς στις πόλεις δεν τον ξέρουμε γιατί είμαστε χαμένοι στο διαδίκτυο και στον αστισμό, στην ευκολία της πόλης. Εμένα όλο αυτό το ταξίδι στη Μεσσηνιακή επαρχία, στα χωριά του Ταϋγέτου, της Πύλου, της Μάνης, με συγκίνησε βαθιά, γιατί συναντήσαμε ανθρώπους που ήρθαν για να δουν θέατρο, το οποίο είναι η υπ’ αριθμόν ένα κοινωνική τέχνη. (...) Για μένα αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον, η περιοδεία αυτή είναι μια έρευνα που όποιος θέλει μπορεί να την ψάξει και να την μελετήσει, να δει ποια είναι σήμερα η στάση του ανθρώπου απέναντι στον πολιτισμό, απέναντι σε ένα έργο τέχνης. Γιατί αυτό δείχνει και το μέτρο του πολιτισμού μιας χώρας”.  

Επάνω στο ίδιο ζήτημα ο Πέρης Μιχαηλίδης, που ήταν ο σκηνοθέτης της παράστασης (και ηθοποιός μαζί με τον Φίλιππο Σοφιανό) συνέχισε τονίζοντας το εξής: “Πραγματικά αυτή η περιοδεία εξετέλεσε ακριβώς το όραμα και τους στόχους έτσι όπως θα τους είχε φανταστεί και σχεδιάσει η Μελίνα Μερκούρη πριν πάρα πολλά χρόνια. Κάναμε πραγματικά μια εκτεταμένη κοινωνική αξιολόγηση σε μια Ελλάδα την οποία δεν γνωρίζαμε. (...) Είδαμε τη διαφορά που είχαν οι λουτροπόλεις που επισκεφθήκαμε σε σχέση με τα απομακρυσμένα χωριά του Ταϋγέτου, το Λαδά, το Καρβέλι, τη Νέδουσα, την Αρτεμισία. Στις λουτροπόλεις, με προεξάρχουσα την Φοινικούντα, πραγματικά εκεί ο πολιτισμός δεν έχει καρδιά να χτυπάει. Εν αντιθέσει με τα χωριά που μας αγκάλιασαν πραγματικά και ήταν μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή. Για εμένα προσωπικά ήταν μια μεγάλη εμπειρία όλο αυτό που δεν την έχω ζήσει ούτε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ούτε και με το Εθνικό. Εδώ πέρα έχουμε ένα Θέατρο που πηγαίνει από χωριό σε χωριό και αγκαλιάζει ανθρώπους που δεν έχουν δει ποτέ θέατρο. Είναι πάρα πολύ συγκινητικό και νομίζω ότι το ΔΗΠΕΘΕΚ θα πρέπει να βάλει στους στόχους του αυτή την παρακαταθήκη που ανοίξαμε εμείς. Αυτό το Θέατρο, με αυτή την ιστορική αξία που έχει, πρέπει πραγματικά να έρθει σε επαφή με όλο αυτό τον κόσμο. Καλά και άγια τα Φεστιβάλ αλλά το θέατρο πρέπει να συντελεστεί και να έρθει σε επαφή με τους ανθρώπους που πραγματικά το έχουν ανάγκη”.

Τέλος, ο Πέρης Μιχαηλίδης δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι στην περιοδεία που έγινε το καλοκαίρι “μας ακολουθούσε πάντα η φοβερή προκατάληψη για το πως μπορεί να γίνει θέατρο με μόνο δύο ηθοποιούς”. Όπως τόνισε απαντώντας, “το θέατρο δεν συντελείται από 15-20 ηθοποιούς που έχουν ένα ερασιτεχνικό επίπεδο αλλά από επαγγελματίες ηθοποιούς. Η Καλαμάτα έχει ανάγκη από ένα θίασο αμιγώς επαγγελματιών ηθοποιών, που πραγματικά θα πάρουν αυτό το Θέατρο και θα το οδηγήσουν σε περαιτέρω πολιτιστικές αναζητήσεις”.

Μακάρι λοιπόν ο καινούργιος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ να λάβει υπόψη του αυτές τις προτάσεις των δύο σημαντικών ανθρώπων του θεάτρου. Το θετικό είναι ότι η πρόεδρος της Φάρις, Αναστασία Μπελογιάννη, αντιλήφθηκε τι ακριβώς συνέβη στην καλοκαιρινή περιοδεία του ΔΗΠΕΘΕΚ, γιατί την έζησε από κοντά. Θα μπορούσε δηλαδή να βοηθήσει, εάν βέβαια παραμείνει στη θέση της προέδρου της Φάρις, καθώς από μέρα σε μέρα αναμένεται ο “ανασχηματισμός” στις διοικήσεις των νομικών προσώπων του Δήμου (και στις αντιδημαρχίες) από το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα.

Στ.Μ.