Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2018 08:14

Δικό του νόμο για τα δημόσια έργα εφαρμόζει ο Δήμος Καλαμάτας στο Μέγαρο Χορού

ΑΛΛΑΞΑΝ ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ 
Ένα δικό του νόμο για τα δημόσια έργα εφαρμόζει ο Δήμος Καλαμάτας στο Μέγαρο Χορού. Ένα νόμο που επιτρέπει στον ανάδοχο να καθυστερεί όσο τον βολευει. Ο κανονικός νόμος όμως λέει ότι τα έργα δημοπρατούνται με συγκεκριμένες προθεσμίες ολοκλήρωσης και πως όταν αυτές παραβιάζονται επιβάλλονται ποινές. Για άλλη μια φορά, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος τα παρουσίασε όλα ωραία και καλά σχετικά με το Μέγαρο Χορού και μάλιστα ζήτησε να επαινεθεί η δημοτική αρχή. Επιπλέον όμως ανέφερε και κάτι που πρώτη φορά ακούστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο: Ότι δηλαδή τα κριτήρια για την πιστοποίηση των μηχανισμών της σκηνής έχουν αλλάξει επί το αυστηρότερο. Το πραγματικό κόστος, από τη μια για τον ανάδοχο και από την άλλη για το Δήμο Καλαμάτας, ποιό θα είναι έπειτα από αυτή την αλλαγή των κριτηρίων πιστοποίησης; Θα υπάρξει κατανοητή εξήγηση προς τους δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι δεν είναι ειδικοί στα δημόσια έργα και τις κατασκευές;...

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ρώτησε για την υπόθεση του Μεγάρου Χορού ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης. Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, του απάντησε ότι “νομίζω έπαινος αξίζει στη δημοτική αρχή και όχι ψόγος, διότι η Υπηρεσία μας δεν παραλαμβάνει ένα έργο εάν δεν είναι τέλειο”.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι έχουν αλλάξει επί το αυστηρότερο -όπως διευκρίνισε στον σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Στάθη Σταματόπουλο-  τα κριτήρια πιστοποίησης του Μεγάρου Χορού, κάτι που αναφέρεται πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρά τις επανειλημμένες συζητήσεις που έχουν γίνει. Είπε συγκεκριμένα: “Κοιτάξτε, οι διαδικασίες πιστοποίησης έχουν αλλάξει σε σχέση με τότε που ξεκίνησε το έργο, δηλαδή το Μάιο του 2007. Είναι διαφορετικά τα δεδομένα, έγινε μια σύσκεψη στην Περιφέρεια, υπήρξε συνεννόηση μεταξύ Δήμου Καλαμάτας, Διαχειριστικής Αρχής, του αναδόχου και της εταιρείας πιστοποίησης και το έργο θα παραληφθεί”.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος επιχείρησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι όσοι εκφράζουν ενστάσεις και επιφυλάξεις για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα του Δήμου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “Νομίζω πρέπει να συμφωνούμε όλοι σε αυτή την αίθουσα ότι δεν πρέπει το έργο αυτό να παραληφθεί εάν δεν είναι όλα τέλεια. Και η Υπηρεσία μέχρι να γίνουν όλα τέλεια πρέπει να κατακρατεί την εγγυητική επιστολή των 600.000 ευρώ. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να λέει επιστρέψτε την εγγυητική επιστολή και υπογράψτε ότι είναι όλα καλά. Θα γίνουν όλα καλά με τη Γερμανική εταιρεία η οποία πιστοποιεί, με τη σύμφωνη γνώμη της Διαχειριστικής Αρχής και των επιβλεπόντων μηχανικών. Το έργο θα παραληφθεί και θα επιστραφεί η εγγυητική επιστολή των 600.000 ευρώ όταν είναι όλα τέλεια”.

Επιπλέον ανακοίνωσε ότι τα Μέγαρο θα εγκαινιαστεί από τον ίδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Μην έχετε αγωνία, εμείς θα το εγκαινιάσουμε. Επί των ημερών μας ξεκίνησε, Μάιο του 2007. Προσέξτε, με εργώδη προσπάθεια σειράς δημοτικών αρχών, γιατί για ένα έργο ο μεγάλος χρόνος και η μεγάλη προσπάθεια είναι σε επίπεδο μελετών. Δεν θέλω να υποβαθμίσω το έργο κανενός”.

Στ.Μ.