Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 23:39

Ο χορός και η μουσική αποχαιρετούν την εικαστική έκθεση “Επιλογές 3”

Θώμη Σταμούλη, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, Στάθης Γυφτάκης Θώμη Σταμούλη, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, Στάθης Γυφτάκης

“Η ΜΟΥΣΙΚΟ-ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ” 
Ο χορός και η μουσική θα πάνε το βράδυ της Παρασκευής στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας “Α. Τάσσος” για να γιορτάσουν μαζί με τη ζωγραφική και τη γλυπτική την ολοκλήρωση της έκθεσης “Επιλογές 3” με έργα καθηγητών και σπουδαστών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας. Καθηγητές και σπουδαστές του Εικαστικού Εργαστηρίου, της Δημοτικής Σχολής Χορού και του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, μετά από πολύ καιρό συνεργάζονται και πάλι και θα προσφέρουν στους επισκέπτες της εκδήλωσης για την ολοκλήρωση της έκθεσης μια “Μια περιήγηση στην Τέχνη”, παρουσιάζοντας μια άποψη της “Μουσικο-χορευτικής ζωής των Εικαστικών”...

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 9:30 το βράδυ στη Πινακοθήκη “Α. Τάσσος” (οδός Παπάζογλου 5 στο Ιστορικό Κέντρο) και γι’ αυτή μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Εικαστικού Εργαστηρίου Παναγιώτης Λαμπρινίδης, της Δημοτικής Σχολής Χορού Θώμη Σταμούλη και του Δημοτικού Ωδείου Στάθης Γυφτάκης.

Η έκθεση “Επιλογές 3” εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2018 και όπως σημείωσε ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης, λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας παρατάθηκε η λειτουργία της δύο φορές! Σε αυτή παρουσιάζονται 70 έργα καθηγητών και σπουδαστών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει, για τη σταθερή συνεργασία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με το Εικαστικό Εργαστήριο τον πρύτανη της Σχολής Πάνο Χαραλάμπους, τον διευθυντή του 5ου Εργαστηρίου της Σχολής Μιχάλη Μανουσάκη και τον καθηγητή Κώστα Τσώλη.

Αναφερόμενος στη σχέση των τεχνών μεταξύ τους ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης σημείωσε ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις μεγάλων καλλιτεχνών που ξεκίνησαν από μια τέχνη και μεταπήδησαν σε άλλη. Μίλησε χαρακτηριστικά για τον μεγάλο χορογράφο Δημήτρη Παπαϊωάννου, με τον οποίο ήταν συμφοιτητές στη Σχολή και ξεκίνησε από τη ζωγραφική,  όπως και για τον Πάουλ Κλέε ο οποίος ξεκίνησε από τη μουσική και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους, δάσκαλος στη σχολή Μπαουχάους.

Τέλος, ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης ευχαρίστησε θερμά τη Θώμη Σταμούλη και τον Στάθη Γυφτάκη που ανταποκρίθηκαν στην πρόταση για τη συμμετοχή σε αυτή την εκδήλωση.

Η Θώμη Σταμούλη υπενθύμισε ότι και κατά τα εγκαίνια της έκθεσης σπουδάστριες της Σχολής Χορού “συνομίλησαν”με την τέχνη τους με τα εικαστικά έργα. Όπως σημείωσε, οι σπουδάστριες έχουν εμπνευστεί από έργα της έκθεσης και έχουν δημιουργήσει χορογραφίες που θα παρουσιάσουν. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ χαρούμενη γι’ αυτή τη συνεργασία και πως ελπίζει ότι θα υπάρχει και συνέχεια.

Οι σπουδάστριες που έχουν εμπνευστεί από τα έργα και θα χορέψουν απόψε είναι: Σοφία Δρούμπαλη, Ροδόπη Μανιατέα, Ίρια Νίκα, Σταυρίνα Ξυπόλιτου, Κατερίνα Πετροπούλου, Ιωάννα Σπυροπούλου, Κωνσταντίνα Κιούλου.

Τέλος ο Στάθης Γυφτάκης τόνισε ότι το Δημοτικό Ωδείο είναι πάντα ανοιχτό σε προτάσεις για συνεργασία, τόσο με τις υπόλοιπες καλλιτεχνικές σχολές της Φάρις όσο και με άλλους φορείς της περιοχής. Σημείωσε ότι η μουσική βρίσκεται μέσα σε κάθε δραστηριότητα της καθημερινότητάς μας και ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να ανιχνεύει την ψυχή των πραγμάτων παρότι πρόκειται για μη απεικονιστική τέχνη. Από το Δημοτικό Ωδείο στην εκδήλωση θα συμμετέχουν ο Σταύρος Βόλλαρης (κλαρινέτο) και ο μαθητής του Γιώργος Νινιός (κλαρινέτο), που υποδέχονται το κοινό στο ισόγειο της Πινακοθήκης, ενώ η Μελίντα Κωνσταντινίδη (βιολοντσέλο) στον 1ο όροφο και ο Σταύρος Τσότρας (φαγκότο) στον 2ο όροφο θα εμπνευστούν ελεύθερα από τα εικαστικά έργα που βρίσκονται στην Πινακοθήκη.

Στ.Μ.