Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2018 17:51

Με αντιρρήσεις θα δοθεί στον Πρόεδρο της Γερμανίας το χρυσό κλειδί της Καλαμάτας

ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΘΗΡΙΩΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ 
Ο Πρόεδρος της Γερμανίας είναι ο εκπρόσωπος της χώρας που δεν έχει αναγνωρίσει και έμπρακτα τις θηριωδίες των κατακτητών Γερμανών κατά των Ελλήνων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την καταβολή των γερμανικών επανορθώσεων και την επιστροφή του κατοχικού δανείου, είναι και ο εκπρόσωπος της ηγέτιδας δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επέβαλε στους Έλληνες ασφυκτική λιτότητα με τα τρία συνεχόμενα μνημόνια, τόνισαν νωρίτερα, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, στη συζήτηση που έγινε για την ανακήρυξη του Γερμανού Προέδρου, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, την Παρασκευή το μεσημέρι, ως επίτιμου δημότη, στον οποίο επίσης θα απονεμηθεί το Χρυσό Κλειδί της πόλης της Καλαμάτας…

Η εισήγηση του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, για την απόδοση τιμών στον Γερμανό Πρόεδρο, υπερψηφίστηκε πάντως με μεγάλη πλειοψηφία, παρά τις αντιρρήσεις ή ενστάσεις που διατύπωσαν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, τους οποίους ο δήμαρχος “έπεισε” να ψηφίσουν θετικά, διαβεβαιώνοντάς τους ότι τα ζητήματα που έθεσαν θα υποβληθούν στον Πρόεδρο της Γερμανίας “με τον τρόπο που πρέπει” και όχι συνδικαλιστικά και με κραυγές, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον ο δήμαρχος, αναφερόμενος σε τοποθετήσεις που έγιναν για τη Γερμανία και το ρόλο της απέναντι στους Έλληνες, κάλεσε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Παύλο Μπουζιάνη, “αν υπάρχουν ακραίες τοποθετήσεις ας μην περιληφθούν στα πρακτικά” της συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο!

Η επιθυμία αυτή του δημάρχου προκάλεσε τις αντιδράσεις συμβούλων της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα του Τάσου Νιάρχου από τη Λαϊκή Συσπείρωση, του Μιχάλη Αντωνόπουλου, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών και του Παναγιώτη Αλούπη, ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου, που τόνισαν ότι ο δήμαρχος δεν μπορεί να χαρακτηρίζει ακραίες τις αντίθετες από τις δικές του απόψεις.

Ο δήμαρχος κ. Νίκας είπε ότι ένας Δήμος, ένα Δημοτικό Συμβούλιο, ένας δήμαρχος δεν μπορούν να κάνουν εξωτερική πολιτική και οφείλουν να υποδέχονται με τιμή εκπροσώπους κρατών, συντασσόμενοι με την εξωτερική πολιτική της χώρας. Σημείωσε μάλιστα ότι σε λίγες μέρες θα επισκεφθεί την Καλαμάτα η Πρέσβης της Κούβας και πως ο ίδιος θα την υποδεχθεί παρότι δεν είναι κομμουνιστής ή ότι το επόμενο διάστημα θα έρθουν στο Δήμο κυβερνητικά στελέχη της Σαουδικής Αραβίας, τα οποία επίσης τόνισε οφείλει να τα υποδεχτεί παρότι μπορεί να μην του αρέσει το καθεστώς που έχει επιβληθεί σε αυτό το κράτος. Σε ό,τι αφορά τον Γερμανό πρόεδρο πρόσθεσε ότι ως υπουργός Εξωτερικών είχε πάντα θετική στάση απέναντι στα ελληνικά αιτήματα, όσον αφορά την οικονομική κρίση.

Και πάλι όμως σύμβουλοι της αντιπολίτευσης απάντησαν στον δήμαρχο ότι κανείς δεν διαφωνεί στο να υποδέχεται και φιλοξενεί ο Δήμος εκπροσώπους κρατών, όμως είναι διαφορετικό πράγμα η υποδοχή και η φιλοξενία και διαφορετικό η ανακήρυξη των προσώπων αυτών ως επίτιμων δημοτών και η απονομή του χρυσού κλειδιού της πόλης.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, υπερψήφισε την εισήγηση του δημάρχου, ωστόσο σημείωσε ότι ο Γερμανός Πρόεδρος ως υπουργός Εξωτερικών είχε ιδιαίτερα αρνητική αντιμετώπιση στο αίτημα για τις πολεμικές επανορθώσεις.

Ο Τάσος Νιάρχος, από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ψήφισε κατά της εισήγησης του δημάρχου, τονίζοντας ότι ο Γερμανός πρόεδρος εκπροσωπεί τη χώρα που ηγείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επέβαλε στον ελληνικό λαό τρία μνημόνια, τη χώρα που διέλυσε τη Γιουγκοσλαβία, τη χώρα που προωθεί την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, τη χώρα που έχει ενεργητικό ρόλο στη σύρραξη στη Συρία και γενικότερα στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολή.

Ο Θόδωρος Μπρεδήμας, επικεφαλής της Αλλαγής, υπερψήφισε την εισήγηση του δημάρχου, τονίζοντας όμως ότι θέτει ως προϋπόθεση την προώθηση υπομνήματος για την απόδοση των γερμανικών επανορθώσεων, ζήτημα το οποίο υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει.

Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών, ανέφερε ότι οι τιμές που θα αποδοθούν στον Γερμανό Πρόεδρο στέλνουν λάθος μήνυμα στον κόσμο και υπηρετεί την προσπάθεια των Γερμανών να δημιουργήσουν την εικόνα ότι έρχονται στην Ελλάδα σαν φίλοι μετά τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλαν στους Έλληνες. Κατά την ψηφοφορία δήλωσε “παρών”.

Ο ακροδεξιός Γιώργος Δημητρούλιας, της Ελληνικής Δράσης, υπερψήφισε την εισήγηση του δημάρχου αναφέροντας ότι είναι τιμή για την πόλη η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου.

Ο Στάθης Σταματόπουλος, της μείζονος μειοψηφίας, ψήφισε υπέρ της εισήγησης του δημάρχου, τονίζοντας όμως ότι θα πρέπει να τεθεί στον Γερμανό πρόεδρο το θέμα της υπογραφής συνθήκης ειρήνης της Γερμανίας με την Ελλάδα και της απόδοσης των γερμανικών επανορθώσεων.

Ο Γιάννης Μπάκας, αντιδήμαρχος, ανέφερε ότι η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου θα προβάλει την Καλαμάτα σε όλο τον κόσμο, θα φέρει Γερμανούς επισκέπτες στην πόλη που θα ενισχύουν την οικονομία, αγοράζοντας ακόμα και σπίτια, ενώ είπε επίσης ότι με τη συγνώμη που θα ζητήσει ο Γερμανός πρόεδρος για τις θηριωδίες στον πόλεμο θα αποκτήσει η Ελλάδα ένα ακόμη επιχείρημα στην προσπάθεια απόδοσης των γερμανικών επανορθώσεων.

Τέλος, κατά ψήφισε και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Φαββατάς, τονίζοντας ότι αφενός διαφωνεί με τις προειλημμένες αποφάσεις του δημάρχου για την επιλογή των επιτίμων δημοτών της Καλαμάτας και αφετέρου συμφωνεί με αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν από άλλους δημοτικούς συμβούλους για τη συγκεκριμένη διάκριση. Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αλούπης ψήφισε “παρών”.

Στ.Μ.