Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018 15:30

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας διαφωνεί χωρίς να το λέει καθαρά με τη συμφωνία κυβέρνησης-Εκκλησίας

ΖΗΤΑΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ 
Για “δημιουργικές ασάφειες, τις οποίες πληρώσαμε ακριβά στο παρελθόν” μίλησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, αναφερόμενος στη λεγόμενη συμφωνία κυβέρνησης - Εκκλησίας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι στο Επισκοπικό Μέγαρο…

Μάλιστα ο Μητροπολίτης σχολίασε ότι δεν πρόκειται για συμφωνία αλλά για “μνημόνιο θέσεων και προτάσεων”, οι οποίες πρέπει να τεθούν σε διάλογο στην ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να “αναλυθούν οι ασάφειες και να διαλευκανθούν πάρα πολλά που είναι δυσερμήνευτα”.

Ο Μητροπολίτης άφησε αιχμές για τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Ιερώνυμο, σημειώνοντας ότι η ιεραρχία της Εκκλησίας δεν είχε ενημερωθεί για αυτή τη συμφωνία παρά μόνο ο αρχιεπίσκοπος είχε μιλήσει στους Μητροπολίτες τον Οκτώβρη για μια διαδικασία να τακτοποιηθούν θέματα μεταξύ της πολιτείας και της Εκκλησίας.

Τα κύρια ζητήματα που έθεσε ο Μητροπολίτης είναι αυτά των μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών και συγκεκριμένα τόνισε ότι αυτά δεν διασφαλίζονται από τη λεγόμενη συμφωνία κυβέρνησης-Εκκλησίας. Είπε ότι δικαίως οι κληρικοί ανησυχούν, αλλά τόνισε ότι δεν συμφωνεί με προτάσεις που έχουν ακουστεί σχετικά με κινητοποιήσεις, όπως πορείες, λέγοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα τους βοηθήσουν. Το άλλο ζήτημα που έβαλε ο Μητροπολίτης αφορά την εκκλησιακή περιουσία και ειδικότερα σημείωσε ότι η λεγόμενη συμφωνία εντάσσει στο νέο Ταμείο Αξιοποίησης όλη την περιουσία της εκκλησίας ενώ, αντίθετα, διευκρίνισε ο νόμος του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, έβαζε στο ταμείο μόνο την περιουσία που η πολιτεία αμφισβητεί ότι ανήκει στην Εκκλησία.

Επιπλέον ο Μητροπολίτης σχολίασε ότι αυτή τη συμφωνία την υπονόμευσε πρώτος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με τη δήλωσή του ότι φεύγοντας οι κληρικοί από την ενιαία αρχή πληρωμών μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο θα ανοίξει ο δρόμος για 10.000 νέες θέσεις στο Δημόσιο. Όπως τόνισε ο Μητροπολίτης, η δήλωση αυτή δικαίως κάνει τους κληρικούς να ανησυχούν ακόμη περισσότερο για τα δικαιώματά τους σε ό,τι αφορά το μισθολογικό, το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα. Και υπογράμμισε ότι οι Μητροπολίτες δεν μπορούν να αφήσουν τους κληρικούς να ζουν μέσα στην αγωνία ή να έχουν την εντύπωση ότι “οι δεσποτάδες με την κυβέρνηση παίζουν μπιλιάρδο στις πλάτες τους”.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ανέφερε επίσης ότι οι περισσότεροι Μητροπολίτες έχουν κοινή άποψη για το θέμα, ανάλογη με τη δική του, ωστόσο τόνισε ότι στην ιεραρχία δεν υπάρχει ούτε κρίση ούτε ρήξη.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, ο Μητροπολίτης ανέφερε ότι ο όρος αυτός είναι αμφίσημος και χρειάζεται ξεκάθαρη αποσαφήνιση. Όπως τόνισε, θρησκευτική ουδετερότητα μπορεί να σημαίνει απόλυτη αποθρησκευτικοποίηση του κράτους είτε όμως και έκφραση σεβασμού απέναντι στη θρησκευτική ελευθερία του ατόμου και του τρόπου με τον οποίο το άτομο την εκφράζει. Ανέφερε λοιπόν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές ερμηνείες του όρου θρησκευτική ουδετερότητα γι’ αυτό και πρότεινε ο συγκεκριμένος όρος στο Σύνταγμα να συνοδεύεται από συγκεκριμένη διευκρινιστική ερμηνεία, η οποία θα περιέχεται στο κείμενο του Συντάγματος.

Στ.Μ.