Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 19:02

Κάλεσμα στους πολίτες να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα του Πάρκου Σιδηροδρόμων

Δονάτος Νίκου, Νάνσυ Κανελλοπούλου, Γιώργος Κανέλης Δονάτος Νίκου, Νάνσυ Κανελλοπούλου, Γιώργος Κανέλης

“ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΚΟ ΟΣΕ” 
Να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων, με τη μαζική τους συμμετοχή στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την υποστήριξη του αιτήματος για την ανάκληση της απόφασης παραχώρησης του ορόφου του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού Παραλίας στον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών, κάλεσαν τους πολίτες της Καλαμάτας μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών για Ανοιχτό Πάρκο ΟΣΕ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας…

Οι Νάνσυ Κανελλοπούλου, Γιώργος Κανέλης και Δονάτος Νίκου τόνισαν ότι ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Μεσσηνίας αυτοαναγορεύτηκε σε “αστυφύλακα” του Πάρκου και προθυμοποιήθηκε να αναλάβει δράση και κατά της παράνομης μετανάστευσης, μέσα από την ευχαριστήρια επιστολή του προς το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, για την παραχώρηση της αίθουσας, πολύ πριν ληφθεί η απόφαση παραχώρησης από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Πολιτών τόνισαν ότι ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών δεν είναι φορέας με κοινωνική δράση, δεν εμπλέκεται στις δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας και δεν μπορεί να έχει θέση σε ένα δημόσιο χώρο όπως είναι το Πάρκο. Αντίθετα υποστήριξαν ότι στο χώρο αυτό μπορεί να στεγαστεί κάποιος συλλογικός φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα που αφορούν τη φύση, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και άλλους κοινωφελείς σκοπούς.

Επίσης οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας αναφέρθηκαν και σε άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως την περίφραξη του Πάρκου με κάγκελα και το κλείσιμό του με πόρτες, το θέμα με την απαγόρευση εισόδου δεσποζόμενων ζώων, τονίζοντας ότι με όλα αυτά βάλλεται ο δημόσιος χαρακτήρας του Πάρκου.

Υποστήριξαν μάλιστα ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα ότι με την περίφραξη του Πάρκου προστατεύονται τα εκθέματα και γενικά οι χώροι του. Ο καλύτερος τρόπος για την προστασία του Πάρκου και των εκθεμάτων του είναι να το επισκέπτεται όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος για την πραγματοποίηση δημόσιων δραστηριοτήτων, τόνισαν οι εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας. Πρόσθεσαν επιπλέον ότι η περίφραξη του πάρκου θα έχει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ισχυρίζεται η δημοτική αρχή και έφεραν ως παράδειγμα το Πεδίον του Άρεως, στο οποίο ανέφεραν ότι, σύμφωνα με τους περιοίκους, η παραβατικότητα έχει αυξηθεί από τότε που μπήκαν τα κάγκελα.

Πέρα από όλα αυτά, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Πρωτοβουλίας σημείωσαν ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την παραχώρηση του ορόφου στο Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών πάσχει και θεσμικά, γιατί πρόκειται για κτίριο που έχει παραχωρηθεί από εταιρία που πρώην ΟΣΕ στο Δήμο αποκλειστικά για την πραγματοποίηση πολιτιστικών δράσεων. Επίσης σημείωσαν ότι και η περίφραξη του πάρκου με κάγκελα έχει γίνει σε αντίθεση με τον προσδιορισμό του χώρου αυτού ως σημείου καταφυγής των πολιτών μετά από σεισμό.

Στ.Μ.