Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018 17:33

Πολύ αισιόδοξος ο Αλέξης Χαρίτσης για τη ρύθμιση των σχέσεων κράτους-Εκκλησίας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Ιστορικό βήμα χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, το κοινό ανακοινωθέν του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου Αθηνών, για θέματα που αφορούν τις σχέσεις κράτους Εκκλησίας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM 104,9» και τις δημοσιογράφους Νικόλ Καζαντζίδου και Σοφία Παπαδοπούλου...

Ορισμένα βασικά σημεία της συνέντευξης του Αλέξη Χαρίτση είναι:

-Το κοινό ανακοινωθέν Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου είναι ένα ιστορικό βήμα στις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας.

-Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά, ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να αναμετρηθεί με πολύ σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες, και όχι να τα κουκουλώσει ή να προσπαθεί να τα προσπεράσει φοβούμενη το όποιο πολιτικό κόστος και αυτό αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

-Το κοινό ανακοινωθέν αποτελεί μια ιστορική στιγμή γιατί γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά ότι οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας διαχρονικά είναι ακανθώδεις, είναι δύσκολες. Τίθενται, πλέον, οι προϋποθέσεις για να υπάρξει μια συνολική συμφωνία.

-Το πρώτο βήμα έγινε και δεν έγινε τυχαία γιατί καλλιεργήθηκε κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών και υπήρξε αυτή η συστηματική προσπάθεια, μια σοβαρή δουλειά και σε τεχνικό επίπεδο ώστε να μπορούμε να προχωράμε.

-Πρέπει με μεγάλη προσοχή και πολλή δουλειά να υλοποιηθούν όλα τα βήματα που χρειάζεται να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία την οποία έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό, αλλά είμαι πολύ αισιόδοξος βάσει και της δουλειάς που προηγήθηκε του συγκεκριμένου ανακοινωθέντος. Μια πολύ συστηματική δουλειά που δεν έχει προηγούμενο, κυρίως στο κομμάτι που αφορά την καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας.

-Η διαδικασία προχωράει ομαλά και αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταγραφή τους επόμενους μήνες και να συσταθεί και το ταμείο αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας έτσι ώστε να αξιοποιηθούν τα πολύ σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, που επί πολλά χρόνια, βρίσκονταν σε μια διαδικασία δικαστικής διεκδίκησης από τα δύο μέρη χωρίς να μπορεί να προχωρήσει η αξιοποίησή τους. Ο βασικός κόμπος επιλύεται και μέσω αυτού βελτιώνονται και οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Μπορούμε πλέον, να μιλάμε για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

-Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, μόλις κατανοήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας, θα καταλάβουν ότι πρόκειται για μία προσπάθεια αμοιβαία και επωφελής. Αντιδράσεις είναι αναμενόμενο να υπάρχουν, νομίζω όμως ότι με τον διάλογο, την κοινή προσπάθεια, την κατανόηση των θεμάτων και το τι συνεπάγεται η επίλυση τους για όλους μας, οι αντιδράσεις αυτές θα κοπάσουν.