Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 18:31

Ομαδική, πολυσυλλεκτική, στοχεύει σε όλες τις κοινωνικές τάξεις η “Καλαμάτα/Τόπος Ζωής”

Ομαδική, πολυσυλλεκτική, στοχεύει σε όλες τις κοινωνικές τάξεις η “Καλαμάτα/Τόπος Ζωής”

ΕΚΑΝΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ 
Τα “αποκαλυπτήρια” της νέας δημοτικής κίνησης, “Καλαμάτα/Τόπος Ζωής”, με επικεφαλής την αρχιτέκτονα Τόνια Κουζή έγιναν το πρωί, στο θέατρο “Νηπιαγωγείο”. Ήταν μια παρουσία που έκανε διαφορά σε σχέση με όσες έχουν προηγηθεί από άλλες δημοτικές κινήσεις, γιατί παρουσιάστηκαν και πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν φθαρεί καθώς δεν έχουν ασχοληθεί με τα δημοτικά πράγματα αλλά στην πλειοψηφία τους έχουν ήδη καταγεγραμμένη δράση στα δημόσια πράγματα. Αυτό που θέλει να δείξει η “Καλαμάτα/Τόπος Ζωής” είναι ότι αυτά τα πρόσωπα, ενώ ξεχωρίζουν σαν ατομικές μονάδες, συναποτελούν μια δυναμική ομάδα ισότιμων μελών. Σε ό,τι αφορά το σε ποια κοινωνική τάξη απευθύνεται η “Καλαμάτα/Τόπος Ζωής”, ερώτηση που έθεσε η Kalamata Journal, η Τόνια Κουζή απάντησε ότι απευθύνεται και σε αυτούς που με δυσκολία τα φέρνουν πέρα και σε εκείνους που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση αλλά και στους άλλους που έχουν λύσει τα οικονομικά τους προβλήματα, “γιατί σε αυτόν τον τόπο μένουν και οι τρεις και πρέπει να απαντήσουμε στα ζητήματα και των τριών. Είμαστε και σε αυτόν τον τομέα πολυσυλλεκτικοί”...

Τα πρόσωπα που παρουσιάστηκαν, η Ομάδα Πρωτοβουλίας της “Καλαμάτα/Πόλη Ζωής”, τα οποία σε βίντεο παρουσίασαν με λίγες λέξεις το καθένα το όραμά του για τον τόπο και για την υλοποίηση του οποίου ασχολούνται είτε επαγγελματικά είτε εθελοντικά, είναι: Βασίλης Παπαευσταθίου Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

Γιώργος Λαζαρίδης Αθλητής Τένις με αμαξίδιο

Δρ. Βασίλης Πουλόπουλος Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής

Ηλίας Καλφακάκος Οικονομολόγος

Ανδρέας Ζαγάκος Ελ. Επαγγελματίας

Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος Ξενοδοχειακός Υπάλληλος

Ευδόκιμος Φρέγκογλου Ιδιωτικός Υπάλληλος

Μιχάλης Δημητρακόπουλος Φυσικός

Μαρία Φλώρου Καθηγήτρια Αγγλικών

Νίκος Γιουρτούμας Ιατρός Καρδιολόγος

Άρις Κορομηλάς Ιδιωτικός Υπάλληλος

Φιλάρετος Βούρκος Ελ. Επαγγελματίας

Θεανώ Καραθανάση Ιδιωτική Υπάλληλος

Γιώργος Κόντος Ελ. Επαγγελματίας

Ευρυδίκη Εξαρχάκου Καθηγήτρια Γαλλικών

Δημήτρης Κουτσούκος Δημόσιος Υπάλληλος

Μαρίνα Λαντζούνη Βιολόγος - Ωκεανογράφος

Κάλλια Ταβουλάρη Καθηγήτρια Γαλλικών

Κώστας Μπαρούνης Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής

Στέλλα Μπέλου Ιδιωτική Υπάλληλος

Θοδωρής Μάλλωσης Ελ. Επαγγελματίας

Μοχ Ελμαράσι Ιδιωτικός Υπάλληλος

Βασίλης Κουμανάκος Ελ. Επαγγελματίας

Η επικεφαλής της ομάδας, υποψήφια δήμαρχος Τόνια Κουζή, παρουσίασε, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το “Καλαμάτα/Τόπος Ζωής” “είναι οι λέξεις που επιλέξαμε να συνοδεύουν τη σκέψη μας και τους στόχους μας από εδώ και στο εξής. Είναι ο τόπος και όχι η πόλη, είναι το σύνολο του τοπίου – βουνό, θάλασσα & γη – είναι οι μικρότεροι τόποι, επιμέρους Δημοτικές Ενότητες, είναι οι τόποι έξω και πέρα από τα εκλογικά όρια και την αντίστοιχη διαδικασία. Ο τόπος για εμάς είναι ο τόπος που μας μεγάλωσε, ο τόπος που μας καθόρισε. Αυτόν θα επιχειρήσουμε να μελετήσουμε, να εξελίξουμε, να τον μεταφέρουμε από το σήμερα στο οραματικό αύριο, να τον μετατρέψουμε σε τόπο αναφοράς.
Για αυτό το σκοπό και μόνο προέκυψε η σημερινή, ανεξάρτητη από τη γέννησή της, ομάδα πρωτοβουλίας ανθρώπων με στόχο την διεκδίκηση του Δήμου Καλαμάτας. Ανοίγουμε τη συζήτηση για τον τόπο μας με όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, που συμφωνούν με τους στόχους της ιδρυτικής μας διακήρυξης ανεξάρτητα από κομματικές επιλογές, και θέτουμε ως μοναδικό κριτήριο την συνεργατική δουλειά.
Όλοι εμείς διαθέτουμε παρελθόν κοινής δράσης και συνεργασίας και αυτό αποτελεί τη δύναμη μας, με στόχο μας τον τόπο του αύριο. Σήμερα ο κόσμος προχωρά με τη δύναμη των ισχυρών δικτύων και αυτό θέλουμε να πετύχουμε και για τον τόπο μας, την Καλαμάτα. Ένα ισχυρό δίκτυο που θα φτάνει μέχρι τους απόδημους του τόπου μας που λαχταρούν να τον δουν πιο ψηλά και πιο μπροστά, όπως του αρμόζει”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα κριτήρια με τα οποία ανέλαβε η ίδια την εκπροσώπηση του δημοτικού σχήματος η Τόνια Κουζή σημείωσε ότι για τη συγκεκριμένη θέση αξιολογήθηκαν όλα σχεδόν τα πρόσωπα της Ομάδας Πρωτοβουλίας και τελικά επιλέχτηκε η ίδια με κύριο κριτήριο τον “χρονικό προγραμματισμό” που διαθέτει.

Για το αν θα δεχόταν η “Καλαμάτα/Τόπος Ζωής” κομματική στήριξη η Τόνια Κουζή ανέφερε ότι η ομάδα της αναγνωρίζει το ρόλο των κομμάτων και τη σημασία τους, ότι “κάθε ένας από εμάς έχει την κομματική του ιδιότητα και δεν θέλουμε να την αποποιηθεί”, όμως μια κομματική υποστήριξη ενδεχομένως θα δημιουργούσε πρόβλημα “προκειμένου κάποιος να μην είναι εδώ εφόσον θεωρεί αυτή την ομάδα αξιόλογη και ικανή να διαχειριστεί το αύριο αυτού του τόπου, ακριβώς από μια δέσμευση κομματική που έχει. Εμείς τις πόρτες μας τις έχουμε ανοιχτές για όλα τα φυσικά με όποια ιδιότητα και αν κατέχουν αυτά”.


Η Τόνια Κουζή παρουσίασε και την εικαστική ταυτότητα της “Καλαματα/Τόπος Ζωής”, που είναι δημιουργία του graphic designer Danny Kargas. Πρόκειται για σχέδια στα οποία κυριαρχούν τα χρώματα, η καθαρότητα και το λευκό, τα οποία όταν συντίθενται δημιουργούν το γράμμα “Κ” και συμβολίζουν τον Νέδοντα ως φυσικό όριο, τη ζωή, το μέλλον, τον ήλιο, τους ανθρώπους, το περιβάλλον, το παραλιακό μέτωπο.

Κατά την παρουσίαση μίλησε και το μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Βασίλης Παπευσταθίου, απαντώντας σε ερωτήσεις μαζί με την επικεφαλής Τόνια Κουζή.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή του Θεάτρου “Νηπιαγωγείο”, στην οδό Λείκων, για την πρώτη παρουσίαση της “Καλαμάτα/Τόπος Ζωής”, η Τόνια Κουζή σημείωσε ότι ο χώρος αυτός επιλέχτηκε συμβολικά και δείχνει το ενδιαφέρον της ομάδας για “τις γειτονιές, για τα προβλήματα, τις δυνατότητες αλλά και τους ανθρώπους της. Νέοι άνθρωποι επαναχρησιμοποίησαν αυτό το χώρο, ένα παλιό κτίσμα σε περιφερειακή γειτονιά, του έδωσαν νέα πνοή, δημιούργησαν έναν πολιτιστικό τόπο για τη συνάντηση ανθρώπων και ιδεών”.

Στ.Μ.