Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019 17:56

Οι τσιγγάνοι έφεραν στο τραπέζι του διαλόγου υποψήφιους δημάρχους της Καλαμάτας

Οι τσιγγάνοι έφεραν στο τραπέζι του διαλόγου υποψήφιους δημάρχους της Καλαμάτας

ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ 
Από τους 12 που έχουν ανακοινώσει ότι κατέρχονται ως υποψήφιοι δήμαρχοι Καλαμάτας, οι εφτά ανταποκρίθηκαν το μεσημέρι και προσήλθαν στο τραπέζι του διαλόγου που έστησαν οι τσιγγάνοι του καταυλισμού της Αγίας Τριάδας, με την υποστήριξη ανθρώπων που τους βοηθούν, προκειμένου να συζητήσουν για το πως μπορούν να αντιμετωπιστούν οι άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν αλλά και για την πρότασή τους, τη μετεγκατάστασή τους σε άλλη περιοχή εντός ή κοντά στον αστικό ιστό της πόλης…

Στην πρόσκληση των τσιγγάνων ανταποκρίθηκαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Βασίλης Κοσμόπουλος, Δημήτρης Οικονομάκος, Τόνια Κουζή, Θανάσης Βασιλόπουλος, Ελένη Αλειφέρη και εκπρόσωποι των υποψηφίων δημάρχων Μανώλη Μάκαρη και Μιχάλη Αντωνόπουλου, οι οποίοι δεν γινόταν να παραβρεθούν.

“Θέλω να στείλω μήνυμα στην κοινωνία της Καλαμάτας, στους συνανθρώπους μας, ότι οι συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στον άθλιο καταυλισμό μας είναι απαράδεκτες, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων”, ανέφερε ο πρόεδρος του νεοσύστατου συλλόγου των τσιγγάνων, “Σύλλογος Ελλήνων Αθιγγάνων Φυλή Χαλκιδέων Συνοικισμός Αγίας Τριάδος” Βασίλης Δημητρίου.

Τόνισε ότι μέχρι σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει λάβει μέριμνα ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν έχουμε ρεύμα, δεν έχουμε νερό, συνυπάρχουμε με τα ποντίκα, τα μικρά παιδιά μας δεν πάνε στο σχολείο με τις ίδιες συνθήκες που πάνε τα άλλα παιδιά”.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημητρίου έκανε έκκληση “στους υποψηφίους δημάρχους Καλαμάτας να σκεφτούν σοβαρά ότι το 2019 ζουν άνθρωποι χωρίς καμία απολύτως κοινωνική μέριμνα, μέσα σε παράγκες. Και εμείς ως Έλληνες πολίτες τσιγγάνοι είμαστε δημότες τους και πρέπει να απολαμβάνουμε όλα τα κοινωνικά αγαθά”.


Ο πρόεδρος του Συλλόγου των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας Βασίλης Δημητρίου

Τέλος ο πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχει Ειδική Γραμματεία για τους ρομά, η οποία είπε ότι παρέχει όλα τα εργαλεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των τσιγγάνων και να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Κλείνοντας σημείωσε ότι οι τσιγγάνοι της Αγίας Τριάδας δεσμεύονται να συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες αυτές “για το καλό της πόλης μας που είναι η Καλαμάτα και την αγαπάμε γιατί εδώ έχουμε γεννηθεί εμείς και τα παιδιά μας”.

Πριν από τον πρόεδρο του Συλλόγου μίλησαν η Χαρά Κιουρή και η Γεωργία Φάσσου, δύο γυναίκες που προσπαθούν εδώ και χρόνια να στηρίξουν τους τσιγγάνους ώστε να ζήσουν κάτω από καλύτερες συνθήκες. Μίλησαν για τους τσιγγάνους με σεβασμό και εκτίμηση, αναγνωρίζοντας ότι μεταξύ τους υπάρχουν και παραβατικά στοιχεία, τονίζοντας όμως ότι η μεγάλη πλειοψηφία δεν είναι τέτοιοι άνθρωποι. Μίλησαν για την αδιαφορία της πολιτείας για τους τσιγγάνους, ενώ η Γεωργία Φάσσου αναφέρθηκε στις επαφές που υπάρχουν με την ειδική γραμματέα Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κατερίνα Γιάντσιου και έθεσε το αίτημα των τσιγγάνων για τη μετεγκατάσταση τους και την απελευθέρωση των ιδιωτικών οικοπέδων στα οποία έχουν εγκατασταθεί. Τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί γη σε άλλες περιοχές, εντός του αστικού ιστού ή σε γειτνίαση με αυτόν, ώστε να γίνει η μετεγκαταστάση με πρόγραμμα της ειδικής γραμματείας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, η οποία επιπλέον θα αξιοποιήσει τη γη που είχε αγοραστεί στη Μπιρμπίτα και τη Μακαρία για την κατασκήνωση των τσιγγάνων, ώστε εκεί να εργάζονται οι τσιγγάνοι σε τομείς όπως οι καλλιέργειες και η ανακύκλωση. Αναφέρθηκε τέλος και σε συνεργασία που έγινε μεταξύ της ειδικής γραμματέως Κατερίνας Γιάντσιου και του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, η οποία όμως δεν είχε συνέχεια διότι ο Δήμος δεν έδειξε στη συνέχεια ενδιαφέρον.

Από την πλευρά τους οι υποψήφιοι δήμαρχοι και οι εκπρόσωποί τους αναγνώρισαν ότι δεν επιτρέπεται να ζουν άνθρωποι σε τέτοιες συνθήκες και έδωσαν τα συγχαρητήριά τους τόσο στους τσιγγάνους και τον πρόεδρός τους για το Σύλλογο που δημιούργησαν και το παράθυρο επικοινωνίας και συνεργασίας που ανοίγουν όσο και στους ανθρώπους που τους βοηθούν. Πάντως απέφυγαν να ανακοινώσουν συγκεκριμένα πράγματα, σημειώνοντας ότι πρέπει να ενημερωθούν πρώτα από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των ρομά

Στη συζήτηση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι του Παραρτήματος Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Στ.Μ.