Δευτέρα, 01 Απριλίου 2019 16:13

Πρόχειρα, με ταλαιπωρία και με κόστος για τον πολίτη η κτηματογράφηση

Τάσος Αδαμόπουλος, Βασίλης Κουτραφούρης, Νατάσσα Κυριακοπούλου, Μπάμπης Λευκιμιάτης, Νίκος Αναστασόπουλος Τάσος Αδαμόπουλος, Βασίλης Κουτραφούρης, Νατάσσα Κυριακοπούλου, Μπάμπης Λευκιμιάτης, Νίκος Αναστασόπουλος

ΑΝΕΠΑΡΚΕΣΤΑΤΗ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 
Σε καμία περίπτωση δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η διαδικασία της κτηματογράφησης στη Μεσσηνία μέσα στους επόμενους δύο μήνες, καθώς από την τρίμηνη προθεσμία έχει ήδη “φαγωθεί” ο ένας μήνας. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι στο Νομό πρέπει να καταχωρηθούν περίπου 800.000 δικαιώματα, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο να εξυπηρετηθεί μέσα σε τόσο στενά χρονικά περιθώρια. Αυτό είναι το ένα συμπέρασμα που βγάλαμε από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στην Καλαμάτα οι εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου του Νομού. Το πιο σημαντικό συμπέρασμα όμως είναι η προχειρότητα και η “όπως-όπως” εκκίνηση της διαδικασίας αυτής, η οποία θα προκαλέσει οικονομικές συνέπειες και ταλαιπωρία στους πολίτες, γιατί θα αναγκαστούν, προκειμένου να διασφαλίσουν την “ακεραιότητα” των ιδιοκτησιών τους, να προσφύγουν σε ενστάσεις χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες δικηγόρων και μηχανικών...

Τη συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Νατάσσα Κυριακοπούλου, του Συλλόγου των μηχανικών Βασίλης Κουτραφούρης, του Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών Μπάμπης Λευκιμιάτης και των Συλλόγων Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας Νίκος Αναστασόπουλος και Μεσσηνίας Αναστάσιος Αδαμόπουλος.

ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΑΣΑΦΕΙΕΣ

Η Νατάσσα Κυριακόπουλου μεταξύ άλλων κάλεσε τους πολίτες σε καμία περίπτωση να μην επιλέξουν την “ανέξοδη και εύκολη διαδικασία”, όπως τη χαρακτήρισε, του εντοπισμού των ακινήτων τους σε ψηφιακό χάρτη, με εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, με τα στοιχεία της δήλωσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ κ.λπ. Συγκεκριμένα υπογράμμισε: “Ως Τεχνικό Επιμελητήριο εφιστούμε την προσοχή μην προβείτε σε καμία από αυτές τις ενέργειες που εμπεριέχουν μεγάλα σφάλματα και μεγάλες αποκλίσεις, που θα οδηγήσουν σε ενστάσεις και προσφυγές, σε περισσότερα έξοδα από αυτά που θα γλιτώσει κανείς (εάν θα έκανε δήλωσή η οποία θα είχε εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα)”. Η κ. Κυριακόπουλου τόνισε επίσης ότι στο κτηματολόγιο δεν χωρούν οι ασάφειες στις θέσεις, στο εμβαδόν, στις διαστάσεις και στο σχήμα των οικοπέδων και πως “ένα τόσο σημαντικό έργο δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα. Η σωστή καταγραφή των ιδιοκτησιών επιτυγχάνεται με τη σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος, ενταγμένο στο κρατικό σύστημα συντεταγμένων, από τοπογράφο ή πολιτικό μηχανικό, που έχουν το δικαίωμα υπογραφής”.

ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Στο ίδιο πλαίσιο ο πρόεδρος του Συλλόγου μηχανικών, Βασίλης Κουτραφούρης, επέμεινε ότι “ο κόσμος θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός, διότι η διαδικασία της κτηματογράφησης εξασφαλίζει την ίδια του την περιουσία”. Ανήγγειλε δε ότι οι φορείς του τεχνικού κόσμου θα πραγματοποιήσουν το επόμενο διάστημα ημερίδες και θα κάνουν και άλλες παρεμβάσεις σχετικά με το κτηματολόγιο, ενώ τόνισε ότι “θεωρούμε σκόπιμο όλοι να παραταθεί η διάρκεια των προθεσμιών για να προλάβουν όλοι οι συμπολίτες να κάνουν τις δηλώσεις τους εγκαίρως”.

ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΣ

Ο εκπρόσωπος των τοπογράφων μηχανικών, Μπάμπης Λευκιμιάτης, τόνισε για την αναγκαιότητα του τοπογραφικού διαγράμματος στις δηλώσεις κτηματογράφησης: “΄Οπου η δήλωση γίνεται με άλλο τρόπο εκτός από τοπογραφικό διάγραμμα, όταν δεν υπάρχει και δεν συντάσσεται τοπογραφικό, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανιστούν προβλήματα. Τα γεωτεμάχια δεν θα έχουν τοποθετηθεί σωστά, θα υπάρχουν υπερκαλύψεις, επικαλύψεις, σε κάποια από αυτά θα είναι αδύνατος ο εντοπισμός τους, δεν θα μπορούν καν να τοποθετηθούν στο χάρτη, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες, που θα θεωρούν ότι έχουν κάνει τη δουλειά τους, να κληθούν με πολύ μεγάλο κόστος να διορθώσουν τις αρχικές καταγραφες”. Υπογράμμισε επιπλέον ότι θα δοθεί μόνο μία ευκαιρία για διορθώσεις γιατί η ανάρτηση θα γίνει μόνο μια φορά και όχι και δεύτερη όπως στο παρελθόν.

ΜΟΝΟ ΤΟ 20% ΕΧΕΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΕΙ

Πιο αναλυτικός για την προχειρότητα και την αδυναμία ολοκλήρωσης του έργου μέσα σε τόσο στενό χρονικό περιθώριο ήταν ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας, Νίκος Αναστασόπουλος, από τους Γαργαλιάνους. Όπως σημείωσε, “αυτή τη στιγμή διανύουμε το δεύτερο μήνα, έχει φύγει ο πρωτος και πάμε να τελειώσει το πρώτο τρίμηνο. Η υποβολή των δηλώσεων, από ό,τι ξέρω, στα διάφορα γραφεία, είναι μηδαμινή αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον στην Τριφυλία. Πιστεύω και εδώ στην Καλαμάτα. Η κινητοποίηση των πολιτών θεωρώ ότι είναι σε ποσοστό χαμηλό, κάτω από 20%. Κινητοποίηση εννοώ να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται, να μαζέψουν τα απαιτούμενα χαρτιά, που κυρίως σε πρώτη φάση είναι οι τίτλοι τους, κάποιοι δεν έχουν και ψάχνουν. Αυτή η κατάσταση έχει συσσωρεύσει τον κόσμο στις διάφορες υπηρεσίες προκειμένου να μαζέψει τα χαρτιά αυτά.λ Δηλαδή είμαστε στη φάση που ένα μικρό ποσοστό αρχίζει και μαζεύει τα χαρτιά του για να κάνει τις δηλώσεις του. Φανταστείτε τι θα γίνει εάν το ποσοστό αυτό το επόμενο διάστημα αρχίσει να υποβάλει και να φέρνει δικαιώματα στα σημεία που έχει εγκαταστήσει ο ανάδοχος”.

ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΛΛΙΠΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι η κτηματογράφηση ξεκίνησε να γίνεται με προχειρότητα και ελλιπή ενημέρωση των πολιτών, επισημαίνοντας σχετικά: “Με προχειρότητα και ελλιπή ενημέρωση ξεκινάει η τελευταία φάση κτηματογράφησης της χώρας, γιατί αφορά το 65% της ελλαδικής έκτασης αυτή τη στιγμή και περίπου λίγο λιγότερο από το 50% των δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει καμπάνια ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ώστε να ενημερωθεί ο πολίτης. Όχι εμείς, εμείς τα ξέρουμε. Έπρεπε να ενημερωθεί ο πολίτης και αυτό ήταν αρμοδιότητα της Κτηνομολόγοιο να το κάνει. Τα γραφεία κτηματογράφησης τα οποία έφτιαξε ο φορέας δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη ενώ η κτηματογράφηση ξεκίνησε. Στην Αθήνα το Γραφείο Ετεροδημοτών δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ξεκίνησε. Και γενικώς υπάρχει μια υστέρηση στην υπόθεση αυτή και όλο αυτό θα έχει συνέπειες”.

800.000 ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ 60 ΗΜΕΡΕΣ!

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη χρονική προθεσμία για τη κτηματογράφηση ο κ. Αναστασόπουλος ανέφερε: “Θεωρούμε ότι για ένα τόσο μεγάλο έργο η προθεσμία των 3 συν 3 μηνών που προβλέπονται είναι ανεπαρκέσταση. Στη Μεσσηνία αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι πρέπει να εγγραφούν 800.000 δικαιώματα. Και έχει περάσει ήδη ο πρώτος μήνας. Εάν αρχίσουν να καταχωρούνται από τα σημεία που έχει ο ανάδοχος, πόσα δικαιώματα μπορούν να καταχωρηθούν την ημέρα; Χίλια, 1.500, 2.000; Ας πούμε 2.000. Ξέρουμε από άλλες περιοχές που έχει προχωρήσει η διαδικασία αυτή ότι δεν μπορούν να μπούνε πάνω από χίλια δικαιώματα την ημέρα, όπως στην Αρκαδία που είναι πιο μπροστά από εμάς. Αν διαιρέσουμε το 2.000, που ίσως μπορούν να μπουν στη Μεσσηνία, με το 800 τότε θέλουμε 400 μέρες. Άρα λοιπόν αυτή η προεθσμία των 3 συν 3 μηνών είναι ανεπαρκέστατη”.

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟΥΣ

Τέλος ο Τάσος Αδαμόπουλος, από το Σύλλογο Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μεσσηνίας, αναφέρθηκε στις περιπτώσεις ακινήτων για τα οποία δεν υπάρχουν τίτλοι και για το τι πρέπει να γίνει. Συγκεκριμένα σημείωσε: “Ένα θέμα που θα δημιουργήσει προβλήματα στην περιοχή μας, πιο πολύ στις αγροτικές περιοχές, είναι η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας. Μεγάλα ποσοστά ιδιοκτησιών μεταβιβάζονταν δια λόγου από τον πατέρα στον γιο και απουσιάζουν οι τίτλοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι υποχρεωτική, όχι προεταιρετική, η σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος. Επίσης είναι υποχρεωτικό το να προκύψει η νομή και κατοχή του ακινήτου για τουλάχιστον 20 χρόνια από δύο έγγραφα, όχι από ένα μόνο, από το Ε9 ή από κάποια βεβαίωση με συμβολαιογράφο. Εάν δεν τεκμηριωθεί με τον ορθό τρόπο η χρησικτησία πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να μην ενταχθούν τα ακίνητα στο κτηματολόγιο”.

Στ.Μ.