Δευτέρα, 01 Απριλίου 2019 19:10

Νοσηλευόμενα παιδιά, τσιγγανάκια, βρέφη και νήπια θα ταξιδέψουν με παιδικά βιβλία

Νοσηλευόμενα παιδιά, τσιγγανάκια, βρέφη και νήπια θα ταξιδέψουν με παιδικά βιβλία

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Με τίτλο «Δανειζόμαστε, Διαβάζουμε, Γιορτάζουμε» η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας πραγματοποιεί σήμερα (Τρίτη) δημόσιες αναγνώσεις βιβλίων σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου...

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία των φίλων και μελών της Βιβλιοθήκης, Ευριδίκης Εξαρχάκου και Βασίλη Παπαευσταθίου, οι οποίοι, μαζί με την διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, Νινέτα Σωτηράκη, ετοίμασαν ένα πρόγραμμα δημοσίων αναγνώσεων παιδικών βιβλίων από την δανειστική βιβλιοθήκη, που απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε υποπρονομιούχες ομάδες. Το πρόγραμμα θα υλοποιήσουν συνολικά 22 άνθρωποι: 18 εθελοντές και 4 συντονιστές, όλοι φίλοι της Βιβλιοθήκης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΕΩΝ

-Στις 9:00 π.μ  στο ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας με συντονίστρια την ειδική Παιδαγωγό, Αλίσια Σπυροπούλου

-Στι; 10:30 στη Λέσχη Φιλίας και Αλληλεγγύης, όπου παιδιά θα διαβάσουν στους ηλικιωμένους

-Στις 11:00 στον Παπαδοπούλειο Βρεφονηπιακό Σταθμό Μητρόπολης Μεσσηνίας

-Στις 13:30 στον καταυλισμό Αθιγγάνων της Αγίας Τριάδας

-Στις 14:00 στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας και

-Στις 17:30 στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας (Παιδικά Χωριά S.O.S) με αναγνώσεις για δυο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

«Το βιβλίο δεν είναι ένα είδος πολυτελείας», τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, Νινέτα Σωτηράκη, υπενθυμίζοντας ότι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας διαθέτει περισσότερους από 25.000 τίτλους βιβλίων για όλες τις ηλικίες και μάλιστα τη μεγαλύτερη παιδική συλλογή στον Νομό, με περισσότερα από 3.000 βιβλία, τα οποία ανανεώνονται ετησίως με μεγάλες αγορές. Κάλεσε παράλληλα εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να έρθουν στην Βιβλιοθήκη για να δανειστούν και να διαβάσουν βιβλία.

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Παπαευσταθίου, πρόσθεσε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου συμπίπτει με την επέτειο της γέννησης του Hans Christian Andersen και καθιερώθηκε το 1966 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (IΒΒΥ). Σημείωσε ότι το γενικότερο σύνθημα της εορτής αυτής είναι «Τα βιβλία μας βοηθούν να μην βιαζόμαστε».

«Οι δράσεις αυτές έχουν νόημα όταν επαναλαμβάνονται μέσα στον χρόνο και όχι όταν είναι μόνο επετειακές», τόνισε από την πλευρά της η Ευριδίκη Εξαρχάκου, απευθύνοντας κάλεσμα σε φυσικά πρόσωπα, να σχηματίσουν μία εθελοντική ομάδα, ούτως ώστε να μπορέσουν να επαναληφθούν τέτοιες δράσεις κάτω από την σκέπη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

Να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα  της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου.

Βένια Παπαδοπούλου