Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019 11:06

Ξεκινούν τα καλοκαιρινά παιδικά εργαστήρια στη Βιβλιοθήκη

Ξεκινούν τα καλοκαιρινά παιδικά εργαστήρια στη Βιβλιοθήκη

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ&ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ
Μετά την ανταπόκριση που είχαν τα περσινά καλοκαιρινά εργαστήρια για παιδιά, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, συμμετέχοντας για δεύτερη φορά στην καλοκαιρινή εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης τη Ελλάδος, που φέτος έχει θέμα «Για φαντάσου…», έχει ετοιμάσει 7 εργαστήρια για τους μικρούς της φίλους, ηλικίας 4-14 ετών...

Η καλοκαιρινή εκστρατεία της Βιβλιοθήκης της Καλαμάτας ξεκινάει αυτήν την Πέμπτη 11 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για μια σειρά βιωματικών δράσεων εντός της Βιβλιοθήκης, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) και του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) της ΕΒΕ, καθώς και με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, που υλοποίησε το πρόγραμμα. Στόχος, να αναπτυχθεί και να απελευθερωθεί η φαντασία και η δημιουργικότητα των παιδιών, μέσα από την επαφή τους με την Ποίηση, τη Λογοτεχνία, την Αφήγηση, το Θέατρο, τη Μουσική, τα Μαθηματικά κ.ά. Τα εργαστήρια δημιουργήθηκαν από καταξιωμένους συγγραφείς, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές και καλλιτέχνες.

Για φαντάσου… να μας μιλούσαν τ’ άστρα
Το πρώτο εργαστήριο, την Πέμπτη (11/07), που φέρει τον τίτλο "Για φαντάσου… να μας μιλούσαν τα άστρα και να μας έλεγαν την ιστορία τους", είναι ένα ταξίδι στον ουρανό και στ’ αστέρια, ένα εργαστήριο για τους αστερισμούς και τους μύθους τους. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 8 ετών και η εκτιμώμενη διάρκειά του είναι 60 με 90 λεπτά (10:30-12:00).
Σκοπός του προγράμματος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τα άστρα και τους αστερισμούς μέσα από τη μυθολογία, να ακούσουν το μύθο της μικρής και της μεγάλης άρκτου, να εμπνευστούν και να διερευνήσουν περαιτέρω την αστρονομία.

Δημιουργός: Εύα Λέφα, Δρ. Αστροφυσικής, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Εμψυχώνει η νηπιαγωγός Γιώτα Μπούζα.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20
Επίπεδο δυσκολίας: εύκολο

Για φαντάσου… Φύσα, φύσα το φεγγάρι
Ένα ταξίδι στο φεγγάρι μέσα από παραμύθια της προφορικής παράδοσης και της λογοτεχνίας, είναι το δεύτερο εργαστήρι, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Ιουλίου, ( 10.30-12.00) και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-7 ετών.
Το φεγγάρι, αιώνιο σύμβολο στους μύθους, τις παραδόσεις, τα τραγούδια, την ποίηση και την πεζογραφία, τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική. Το φεγγάρι, που ακολουθεί τον κύκλο του χρόνου και της ζωής. Το φεγγάρι, που εμφανίζεται, χάνεται, μεταμορφώνεται, μιλάει, γελάει και κλαίει στα παραμύθια και σε πολλά βιβλία για παιδιά.

Δημιουργός:Εύη Γεροκώστα, Συγγραφέας, Αφηγήτρια
Εμψυχώνει η προϊσταμένη της ΔΚΒ και εκπαιδευτικός, Νινέτα Σωτηράκη.

Για φαντάσου… Τα κείμενα και οι εικόνες, οι ήρωες και οι τίτλοι  να ξέφευγαν από τα βιβλία! 
Πέμπτη 18 Ιουλίου (10.30-12.00)
Για παιδιά 6-10 ετών

Πρωί στη Βιβλιοθήκη, οι πόρτες ξεκλειδώνουν και ο υπεύθυνος μπαίνει σιγά σιγά. Ανοίγει τις κουρτίνες και τότε… Τρεχαλητά, συρσίματα, χαμηλόφωνες ομιλίες τριγύρω. Πίσω από τα ράφια, από τα έπιπλα, παντού. Λίγα βιβλία πεσμένα στο πάτωμα, ανοιχτά. Οι λέξεις τους, οι ήρωές τους, οι εικόνες τους, οι τίτλοι τους, οι σελίδες τους, όλα έπεσαν από μέσα και χάθηκαν στον χώρο της Βιβλιοθήκης. Αν δεν τα βοηθήσουμε να επιστρέψουν, οι ιστορίες θα χαθούν για πάντα. Προσοχή όμως, το καθετί στο δικό του βιβλίο. Αλλιώς...

Δημιουργός: Δικαίος Χατζηπλής, Παιδαγωγός, Εμψυχωτής, Συγγραφέας
Εμψυχώνει η εκπαιδευτικός, Τόνια Καραλιά.

Για φαντάσου… Να ήσουν μάγος!
Για παιδιά 7-13 ετών
Πέμπτη 25 Ιουλίου (10.30-12.00)

Η Βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε σχολή μαγείας. Ο βιβλιοθηκονόμος σε σπουδαίο μάγο και διευθυντή της σχολής. Τα παιδιά-επισκέπτες, σε μαθητευόμενους μάγους. Πείτε τη μαγική λέξη για να ξεκλειδώσετε την πόρτα της και  ανακαλύψτε τον πραγματικό, αλλά εξίσου μαγικό, κόσμο!
Δημιουργός: Μιχάλης Γκέκος, MSc, Εκπαιδευτικός
Εμψυχώνουν οι: Νινέτα Σωτηράκη, Μαρία Χριστάκη, εκπαιδευτικοί    

Για φαντάσου… Ταξίδια του νου: όλη η Γη στα χέρια σου
Για παιδιά 6-12 ετών
Τετάρτη 31 Ιουλίου (10.30-12.00)

Τα βιβλία είναι παράθυρα απ’ όπου βλέπουμε τον κόσμο. Και συχνά οι ήρωες μας προσφέρουν μαγικά ταξίδια. Όχι απλώς σε άλλους τόπους αλλά και σε άλλους πολιτισμούς και σε άλλες εποχές . Θα ανοίξουμε πολλά παράθυρα. Για να δούμε πόσο μακριά φτάνει ο κόσμος κι άλλα παράθυρα για να δούμε πόσο μικρός μπορεί να γίνει ο κόσμος. Το σπίτι μας- η Βιβλιοθήκη-  έχει δυο μεγάλα παράθυρα. Κι όταν ζεσταινόμαστε ή όταν θέλουμε καθαρό αέρα ή … ή…
Εμψυχώνει η Τόνια Καραλιά, εκπαιδευτικός
Δημιουργός: Μαρία Παπαγιάννη, Συγγραφέας

Προσεχώς θα ανακοινωθούν από την Βιβλιοθήκη οι λεπτομέρειες και για τα δύο τελευταία εργαστήρια  της εκστρατείας.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος πραγματοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενώ για το συντονισμό των δράσεων αξιοποιείται από τις Βιβλιοθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού η ιστοσελίδα www.network.nlg.gr.

Για τη συμμετοχή παιδιών στα εργαστήρια απαραίτητη είναι η κράτηση θέσης στο 27210 96818 ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Β.Π