Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019 17:53

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας/Σπίρτζης: Η Ν.Δ. τινάζει δεύτερη φορά στον αέρα το Πάτρα-Πύργος

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας/Σπίρτζης: Η Ν.Δ. τινάζει δεύτερη φορά στον αέρα το Πάτρα-Πύργος

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΜΕΣΣΗΝΗ-ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ-ΠΥΛΟΣ-ΜΕΘΩΝΗ 
Τις επιλογές και τα έργα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά τα μεγάλα οδικά έργα στην περιοχή μας, ιδιαίτερα το Καλαμάτα-Μεσσήνη-Ριζόμυλος-Πύλος-Κορώνη, υπερασπίζεται με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος στη Μεσσηνία, η οποία επίσης επικαλείται δηλώσεις του πρώην υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, σύμφωνα με τις οποίες η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να τινάξει για δεύτερη φορά στον αέρα την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρας-Πύργου…

Ειδικότερα η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τα εξής: “Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η μέχρι τώρα σιωπή της νέας κυβέρνησης για το σημαντικότερο έργο της Μεσσηνίας, το δρόμο Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη. Δεν μπορεί να μείνει στα αζήτητα ένα έργο δρομολογημένο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για το οποίο έχουν υποβληθεί προσφορές από πέντε κορυφαίους τεχνικούς – επενδυτικούς ομίλους, με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έτοιμη για διαβούλευση και γνωμοδότηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Καλούμε τη νέα κυβέρνηση και ιδιαίτερα τους κυβερνητικούς βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να απαιτήσουν την άμεση υλοποίηση του έργου. Ομοίως και για το τμήμα Πύργος – Καλό Νερό που έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για ένα έργο επεμβάσεων βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, συνολικού προϋπολογισμού 19,8 εκατ. Ευρώ, αλλά και το τμήμα Καλό Νερό – Τσακώνα που έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση της μελέτης και έχει παραδοθεί.

Όσον αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του νέου υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή για το Πάτρα-Πύργος, αποκαλυπτικές ήταν οι προχθεσινές απαντήσεις του Χρήστου Σπίρτζη, πρώην υπουργού Υποδομών, στο «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», όπου διευκρίνισε πως:

- Πρόκειται για επικοινωνιακά παιχνίδια με τα έργα υποδομών, εκ μέρους της νέας ηγεσίας, που μπορούν να έχουν ουσιαστικά ως συνέπεια να χαθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την Πατρών-Πύργου και να καθυστερήσει πολύ η υλοποίηση του έργου. Ο πρώην υπουργός Υποδομών έκανε λόγο για ψέματα, μιλώντας για πολιτική μεταξύ φαντασίας και δογματισμού με στόχο να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

- Δεν υπάρχουν 5 συμβάσεις, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν 5 ταυτόχρονα εργοτάξια που έχουν ξεκινήσει την κατασκευή του έργου. Στα τρία τμήματα, το ένα είναι στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα άλλα δύο πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες από το υπουργείο για να πάνε στον επόμενο μειοδότη.

- Τα περί χωματερής 50.000 τόνων απορριμμάτων που απόθεσαν κάτοικοι της περιοχής, μετά τις μελέτες και τους διαγωνισμούς, μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε από το Δήμο της περιοχής, είτε με μια ξεχωριστή εργολαβία. Είναι το λιγότερο αστείο να υποστηρίζει κάποιος ότι δεν μπορεί να εκτελεστεί το έργο επειδή ρίχθηκαν σκουπίδια!

- Για τις μεγάλες εκπτώσεις που έχουν δώσει οι ανάδοχοι του έργου, ο κ. Σπίρτζης απάντησε πως οφείλονται στην κατάργηση του μαθηματικού τύπου από τον κ. Σουφλιά επί κυβερνήσεων ΝΔ. Επομένως ο κ. Καραμανλής καταγγέλλει την κυβέρνηση Καραμανλή, κι αυτό είναι ένα παράδοξο!

- Το γεγονός ότι το έργο εκτελείται με 8 διαφορετικές εργολαβίες, δεν αποτελεί κατάτμηση. Αν δεν γινόταν με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπήρχαν εγκρίσεις από την Ε.Ε. Ο εθνικός νόμος και η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζουν πως όταν υπάρχει ένα μεγάλο έργο κι έχει αυτοτελή τμήματα πρέπει να δημοπρατούνται ξεχωριστά για να αποκλειστεί συσσώρευση πολλών έργων σε λίγες εταιρίες. Στο συγκεκριμένο έργο αν είχαμε τις εκπτώσεις που η ΝΔ είχε κανονίσει, όπως στην Ολυμπία Οδό, απλά δεν θα υπήρχε έγκριση της χρηματοδότησης του έργου ως αυτοκινητόδρομου.

- Η Ν.Δ. έχει την ευθύνη της μη υλοποίησης του έργου. Είναι η δεύτερη φορά που το τινάζουν στον αέρα, η πρώτη ήταν το 2013 όταν έβγαλαν την Πατρών-Πύργου από την παραχώρηση χωρίς να έχουν έγκριση μεγάλου έργου. Είχαν ελλιπείς μελέτες και έναν διαγωνισμό αδιαφανή, στην καλύτερη περίπτωση. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολύ μεγάλο αγώνα για να εγκριθεί το έργο και η χρηματοδότησή του ως αυτοκινητόδρομου.

- Συνοπτικά το έργο Πάτρα-Πύργος θα είχε απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν δεν είχε επαναπροκηρυχθεί (με αξιόπιστες μελέτες και τροποποιήσεις των προκηρύξεων) επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μοναδικός τρόπος  χρηματοδότησης και υλοποίησής του είναι η ολοκλήρωση της ώριμης διαδικασίας που ήδη κινείται”.