Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 22:44

Οι χορευτές όταν σβήνουν τα φώτα και τελειώνει το χειροκρότημα

Πίσω από τον Mike Rafail το πορτρέτο του Olivier de Sagazan Πίσω από τον Mike Rafail το πορτρέτο του Olivier de Sagazan

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ MIKE RAFAIL 
Η παράσταση τελειώνει, οι χορευτές χειροκροτούνται, υποκλίνονται στο κοινό και φεύγουν έχοντας αφήσει στη σκηνή όλη τους την ικμάδα. Στα καμαρίνια τους περιμένει ο Mike Rafail να τους φωτογραφίσει και να μας δείξει πως είναι αυτοί οι άνθρωποι που θαυμάσαμε μόλις δέκα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της καλλιτεχνικής τους αποστολής. Είναι η φωτογραφική έκθεση “TEN” που λειτουργεί στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας μέχρι τις 28 Ιούλη 2019, από τις εφτά το απόγευμα μέχρι τις δέκα το βράδυ…

“Σκοπός μου ήταν να μπορέσω να αποτυπώσω ένα πορτρέτο των χορευτών, το πως δείχνουν τα πρόσωπά τους μετά, όταν κλείσουν τα φώτα, όταν πέσει το χειροκρότημα”, ανέφερε ο Mike Rafail, visual art director του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας πέρσι και φέτος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι στο Μέγαρο Χορού για την έκθεσή του “TEN”. Οι φωτογραφίες, συνέχισε ο Mike Rafail, αποτυπώνουν “αυτή την πολύ προσωπική στιγμή που ο καθένας είτε θέλει να αυτοσυγκεντρωθεί είτε θέλει να πάρει κάποιες ανάσες”. 

Στην έκθεση παρουσιάζονται 52 πορτρέτα από το περσινό, 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν δέκα λεπτά μετά το τέλος της παράστασης και οι χορευτές απασχολήθηκαν από τον Mike Rail δέκα δευτερόλεπτα. Έτσι προκύπτει και ο τίτλος της έκθεσης. 

Ο δημιουργός των φωτογραφιών ανέφερε ότι δέχτηκαν να φωτογραφηθούν όλοι οι χορευτές του περσινού Φεστιβάλ Χορού, ενώ σημείωσε ότι για την έκθεση, που είναι η πρώτη του στον τομέα της φωτογραφίας, δούλεψε πολλούς μήνες, εκφράζοντας επίσης την ευχαρίστησή του που διατέθηκε χώρος στο Μέγαρο Χορού για την παρουσίαση των φωτογραφιών του. 

Σημείωσε επίσης ότι αισθάνθηκε πολύ όμορφα όταν όλοι οι άνθρωποι του Φεστιβάλ Χορού βοήθησαν για το στήσιμο της έκθεσης, προσθέτοντας ακόμη ότι στην Καλαμάτα νιώθει πολύ ωραία γιατί νιώθει μια αμφίδρομη θερμή σχέση με τους κατοίκους της. 

Ακόμη ο Maik Rafail σημείωσε ότι κατά τη φωτογράφηση των χορευτών έζησε μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, γιατί οι χορευτές που είχε μπροστά στον φωτογραφικό του φακό είχαν πολύ διαφορικά μεταξύ τους συναισθήματα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι άλλοι ήταν απολύτως κουρασμένοι, εξουθενωμένοι, άλλοι ήταν απολύτως χαρούμενοι, μέσα στην τρελή χαρά. Αυτό, συνέχισε, έχει σχέση και με την ηλικία του κάθε χορευτή, την εμπειρία του αλλά και από την ίδια την παράσταση στην οποία συμμετείχε, αν δηλαδή είχε χιουμοριστικά στοιχεία ή στοιχεία έντασης κ.λπ

Τέλος ο Maik Rafail ανέφερε ότι “μου αρέσει να κάνω αντίθετα πράγματα” από το συνηθισμένο και στη συγκεκριμένη περίπτωση σκέφτηκε, αντί να φωτογραφίσει τους καλλιτέχνες περιποιημένους, να τους δείξει όπως ακριβώς είναι αμέσως μετά την παράσταση που έχουν δώσει, “ήθελα να δείξω όχι πόσο ωραίος είσαι αλλά πόσο ωραίος δείχνεις μετά από μια τόσο μεγάλη προσπάθεια που έχεις καταβάλει”. 

Στ.Μ.