Σάββατο, 27 Ιουλίου 2019 17:53

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στον Κλεισθένη πλήττουν την αυτοδιοίκηση υπογραμμίζει ο Βασίλης Κοσμόπουλος

“Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΕΞΗ ΠΡΟΣ ΕΠΙΚΛΗΣΗ” 
Ακροβατούν Συνταγματικά και αλλοιώνουν τη βούληση των ψηφοφόρων οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον “Κλεισθένη”, που αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και της παράταξης “Καλαμάτα Μπροστά”, Βασίλης Κοσμόπουλος. Εξήγησε μάλιστα ο κ. Κοσμόπουλος ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει σε αυτές τις παρεμβάσεις εάν προεκλογικά είχε ανακοινώσει όχι μόνο ότι θα καταργήσει την απλή αναλογική αλλά και ότι θα έδινε περισσότερες εξουσίες στους περιφερειάρχες και δημάρχους, κάτι που δεν το έκανε…

“Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στον Κλεισθένη, με τον οποίο έγιναν οι εκλογές, ακροβατούν Συνταγματικά και σίγουρα αλλοιώνουν την έκφραση των εκλογέων. Δεν είναι πειστική σε εμάς η δικαιολογία ότι επιχειρήτειται η νομοθετική παρέμβαση για προβλήματα που πιθανόν  προκύψουν στο μέλλον. Δεν είναι δυνατόν να νοθεύεται το σύστημα που έγιναν οι εκλογές στην πορεία με ακραίες ρυθμίσεις, αλλοιώνοντας κατά συνέπεια όλη την εκλογική διαδικασία”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κοσμόπουλος. 

Επίσης ανέφερε ότι οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές “για να εκφράσουν τη δική τους θέληση να έχουν έχουν λόγο στη διαμόρφωση συναινετικών αποφάσεων δεν θα έχουν πια μια ουσιαστική δυνατότητα να το πράξουν”. 

Η πιο σημαντική αναφορά του Βασίλη Κοσμόπουλου ήταν ότι “θα ήταν πιο ξεκάθαρο για μας αν είχε δηλώσει το κυβερνών κόμμα όχι μόνο τη διάθεσή του να αλλάξει τον εκλογικό νόμο στην αυτοδιοίκη αλλά και ότι θα παρέμβει νομοθετικά υπέρ των εκλεγμένων περιφερειαρχών και δημάρχων. Κατά αυτόν τον τρόπο θα είχαν έγκαιρα ενημερωθεί όσοι πήραν μέρος στην εκλογική διαδικασία τόσο ως υποψήφιοι όσο και οι ψηφοφόροι και όπως γίνεται αντιληπτό θα είχαν αλλάξει οι συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών”. 

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Βασίλης Κοσμόπουλος τόνισε ότι “ενώνουμε κατά συνέπεια τη φωνή μας με όσους ζητούν να μη δοθεί ένα καίριο χτύπημα στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την άστοχη και άκαιρη παρέμβαση της κυβέρνησης που θα αλλοιώσει τη βούληση των πολιτών. Οι πολίτες έδωσαν εντολή στους υποψήφιους να βρουν κοινό τόπο για την πρόοδο των τοπικών κοινωνιών. Κάθε παρέμβαση που παραβιάζει αυτή τη εντολή είναι για εμάς καταδικαστέα. Η δημοκρατία δεν είναι λέξη προς επίκληση αλλά τρόπος κοινωνικής λειτουργίας και όλοι δοκιμαζόμαστε”. 

Στ.Μ.