Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2019 15:00

Δύσκολη επιχείρηση του Λιμενικού στη θάλασσα για την ασφαλή πλοήγηση μεταναστών στην Καλαμάτα

ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 
Στις αποθήκες στο λιμάνι της Καλαμάτας κρατούνται από τις πρώτες πρωινές ώρες 45 μετανάστες, εκ των οποίων τα 19 παιδιά, οι οποίοι επέβαιναν σε ιστιοπλοϊκό σκάφος που εντοπίστηκε χθες το πρωί νοτιοδυτικά των Κυθήρων. Οι μετανάστες πλοηγήθηκαν με δυσκολία στο λιμάνι, αφενός επειδή ο προορισμός τους ήταν άλλη χώρα της Ευρώπης και δεν ήθελαν να βγουν στην Ελλάδα, μάλιστα οι διακινητές τους δεν υπάκουαν στις εντολές του Λιμενικού και προσπάθησαν να αλλάξουν πορεία, αφετέρου γιατί επικρατούσε στα ανοιχτά του Μεσσηνιακού κόλπου έντονος κυματισμός. Επιπλέον οι δύο διακινητές, Ουκρανοί, έπεσαν τη νύχτα στη θάλασσα προκειμένου να διαφύγουν της σύλληψης, αλλά εντοπίστηκαν το πρωί ανοιχτά της Κορώνης, ανασύρθηκαν σε ιστιοπλοϊκό σκάφος και μεταφέρθηκαν στην Καλαμάτα όπου συνελήφθηκαν…

Όπως δήλωσε ο Κεντρικός Λιμενάρχης Καλαμάτας, Αντώνης Δουμάνης, το σκάφος έπλεε χθες το πρωί στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά των Κυθήρων και κρίθηκε ύποπτο. Είπε ότι απέπλευσε σκάφος του Λιμενικού για να δει τι συμβαίνει και περίπου στις 11 το πρωί εντόπισε το ιστιοπλοϊκό με τους μετανάστες 24 μίλια νοτιοδυτικά του Ταινάρου. Σύμφωνα με τον κ. Δουμάνη “δόθηκε εντολή το σκάφος να προσεγγίσει το λιμένα Καλαμάτας προς έλεγχο. Κατά τη διάρκεια του πλου του προς Καλαμάτα οι χειριστές του σκάφους δεν υπάκουσαν στις εντολές του κυβερνήτη του Λιμενικού, άλλαξαν πορεία. Άμεσα προσέτρεξε το έτερο περιπολικό της Λιμενικής Αρχής Πύλου καθώς και κλιμάκιο του Λιμεναρχείου Καλαμάτας με ιδιωτικό σκάφος. Αργά το βράδυ το σκάφος οδηγήθηκε ασφαλώς στο λιμάνι της Καλαμάτας όπου αποβιβάστηκαν οι 45 παράνομοι μετανάστες. Ήταν 43 υπήκοοι Ιρακ και δύο υπήκοοι Ιραν, οι 19 ανήλικοι”. 

Όπως συνέχισε ο Κεντρικός Λιμενάρχης, στην Καλαμάτα “δεν ήταν επί του σκάφους οι δύο ανατολικοευρωπαίοι που το κυβερνούσαν και από τις πρώτες μαρτυρίες έπεσαν στη θάλασσα γύρω στη 1.30. Κινητοποιήθηκε το σχέδιο έρευνας-διάσωσης και εντοπίστηκαν σήμερα τις πρωινές ώρες οι δύο Ουκρανοί, όπως διαπιστώθηκε, στη ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κορώνης. Περισυνελέγησαν από ιστιοφόρο παραπλέον στην περιοχή και άμεσα τους πήρε το σκάφος το δικό μας που έκανε έρευνες και τους έφερε στην Καλαμάτα και συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία. Διενεργείται προανάκριση”. 

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών ο κ. Δουμάνης ανέφερε ότι “από το Δήμο Καλαμάτας έχει παραχωρηθεί ο χώρος των αποθηκών και με μέριμνα του Δήμου πραγματοποιείται η σίτισή τους τρεις φορές την ημέρα. Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Νομαρχίας είναι από την πρώτη στιγμή στο σημείο με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού και επίσης όσοι μέχρι στιγμής έχουν χρειαστεί περαιτέρω ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Καλαμάτας”. 

Στ.Μ.