Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2019 20:37

Χάλασε η συνεργασία της παράταξης Μάκαρη με την παράταξη του νέου δημάρχου Καλαμάτας

Ιωάννα Φλώρου, Χρήστος Αναστασόπουλος, Μανώλης Μάκαρης, Μαρία Αγγελή, Γιάννης Σακκάς Ιωάννα Φλώρου, Χρήστος Αναστασόπουλος, Μανώλης Μάκαρης, Μαρία Αγγελή, Γιάννης Σακκάς

ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 
Διάλογος με σκοπό τη συνεργασία και τη συμμετοχή της παράταξης του Μανώλη Μάκαρη στη συνδιοίκηση του Δήμου Καλαμάτας, είχε ξεκινήσει μεταξύ του ίδιου και του νέου δημάρχου, Θανάση Βασιλόπουλου. Το δήλωσε ο ίδιος ο Μανώλης Μάκαρης το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση της Kalamata Journal. Τόνισε μάλιστα ότι ο νέος δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, “είχε πραγματικά όλη την καλή διάθεση να συνεργαστεί”. Ωστόσο ο Μανώλης Μάκαρης πρόσθεσε ότι οι αλλαγές του “Κλεισθένη” από τη νέα κυβέρνηση ανατρέπουν αυτή την προοπτική, διότι δεν προωθούν τις συνεργασίες αλλά τη διάλυση των παρατάξεων που θα συνεργαστούν με την παράταξη του δημάρχου…

Ειδικότερα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι στο Δημαρχείο της Αριστομένους ο Μανώλης Μάκαρης, πλαισιωμένος από τους δημοτικούς του συμβούλους Μαρία Αγγελή και Χρήστο Αναστασόπουλο, καθώς και από τα στελέχη του συνδυασμού του Ιωάννα Φλώρου και Γιάννη Σακκά, τόνισε ότι ο νόμος “Κλεισθένης” προωθούσε συνεργασίες δημοτικών παρατάξεων σε ισότιμη βάση, ενώ με τις αλλαγές που κάνει η κυβέρνηση “η δημοτική παράταξη που πηγαίνει στο δήμαρχο χάνει την αυτοτέλειά της”. Ακόμη πιο συγκεκριμένα ο Μανώλης Μάκαρης σημείωσε ότι σύμφωνα με τις αλλαγές αυτές μπορούν δημοτικές παρατάξεις να συμπράξουν με την παράταξη του δημάρχου, χωρίς όμως να έχουν το δικαίωμα να υποχωρήσουν από τη σύμπραξη αυτή. 

“Το θεωρείτε αυτό εσείς δημοκρατικό; Δηλαδή για τέσσερα χρόνια ό,τι θα κάνει ο δήμαρχος θα είναι σωστό;” είναι ερωτήματα που έβαλε ο Μανώλης Μάκαρης και απεύθυνε “έκκληση σε αυτούς που νομοθετούν να αλλάξουν το συγκεκριμένο σημείο. Ο Κλεισθένης μπορεί να αποδώσει, να βοηθήσει πολύ την τοπική αυτοδιοίκηση και είναι ευθύνη των κυβερνώντων να πάρουν αποφάσεις προς την κατεύθυνση της δημοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση”. 

Στην ερώτηση της Kalamata Journal για το αν ο Μανώλης Μάκαρης συζήτησε μετεκλογικά για συνεργασία με τον νέο δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και αν με τις αλλαγές του “Κλεισθένη”ανατράπηκε η προοπτική συνεργασίας , απάντησε το εξής: “Μετεκλογικά έχουμε συζητήσει και με τον κ. Βασιλόπουλο αλλά και με άλλες παρατάξεις για το πώς μπορεί να γίνει η συνεργασία στη βάση όλων όσων προέβλεπε ο κλεισθένης. Με αυτό το νομοσχέδιο πραγματικά η κατάσταση αλλάζει”. 

Ακόμη ο κ. Μάκαρης τόνισε ότι και προεκλογικά και τώρα η παράταξή του ήταν υπέρ του Κλεισθένη και της απλής αναλογικής. Σημείωσε μάλιστα ότι με τις συνεργασίες που προωθεί η απλή αναλογική και τη συνδιοίκηση στους Δήμους οι δημοτικές παρατάξεις μοιράζονται τις ευθύνες, μοιράζονται το όποιο πολιτικό κόστος και έτσι δεν διστάζουν να προχωρήσουν σε έργα που σε άλλη περίπτωση δεν θα προχωρούσαν. Επιπλέον ανέφερε ότι με τη συνεργασία δημοτικών παρατάξεων στη διοίκηση των Δήμων θα έπαυαν οι Δήμοι να αποτελούν τους πρωταθλητές στη διαφθορά και την κακοδιοίκηση, σύμφωνα με τα πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, γιατί θα υπήρχε έλεγχος στην παράταξη του δημάρχου. 

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του στη συνέντευξη Τύπου ο Μανώλης Μάκαρης τόνισε ότι οι αλλαγές στον Κλεισθένη είναι “αντιδημοκρατικές, δεν προάγουν τις ειλικρινείς και ισότιμες συνεργασίες μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, δίνουν τερατώδεις πλειοψηφίες στην παράταξη του δημάρχου, γυρίζουν πίσω την τοπική αυτοδιοίκηση”, προσθέτωντας όμως ότι στις αλλαγές αυτές υπάρχει και κάτι θετικό, “μειώνεται η γραφειοκρατία σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, κάποια θέματα περνούν στην Οικονομική Επιτροπή”. 

Επίσης είπε ότι “εμείς θα καταθέσουμε ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο έτσι ώστε να τοποθετηθούν οι παρατάξεις και όχι να κρύβονται, να τοποθετηθούν όλες οι παρατάξεις και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι για το θέμα του Κλεισθένη και των αλλαγών που επιφέρει το νέο νομοσχέδιο. Και οι νυν παρατάξεις αλλά και οι παρατάξεις  που θα είναι στη νέα δημοτική περίοδο”.

Σύντομη παρέμβαση έκανε και ο νέος δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Αναστασόπουλος, που τόνισε ότι οι αλλαγές αυτές υποτιμούν και προσβάλλουν την προσωπικότητα των αιρετών της αυτοδιοίκησης, διότι αλλάζει ο νόμος πριν καν εφαρμοστεί, παίρνοντας η κυβέρνηση ως δεδομένο ότι οι αιρετοί δεν έχουν την υπευθυνότητα να συνεργαστούν για τη διοίκηση των Δήμων. 

Στ.Μ.