Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 08:00

Αύριο η δίκη για την πλημμύρα στην Καλαμάτα το 2016 - Ποιες είναι οι κατηγορίες

Αύριο η δίκη για την πλημμύρα στην Καλαμάτα το 2016 - Ποιες είναι οι κατηγορίες

ΧΑΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ 
-Πλημμύρα εξ αμελείας δια παραλείψεως από την οποία προκλήθηκε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο. 
-Ανθρωποκτονία εξ αμελείας δια παραλείψεως κατά συρροή.
Με αυτές τις δύο κατηγορίες καλούνται αύριο, Τετάρτη 9 Ιούνη 2021, σε δίκη από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας δέκα εκπρόσωποι Δήμων, νομικών προσώπων Δήμων, οργανισμών και εταιριών, ως υπαίτιοι για την πλημμύρα στην Καλαμάτα, τον Άγιο Φλώρο, το Πήδημα, τη Θουρία στις 6 και 7 Σεπτέμβρη 2016, κατά την οποία χάθηκαν από πνιγμό, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δύο ανθρώπινες ζωές, της Σταυρούλας Αρ. Γεωργακίλα στο Πήδημα και της Σταυρούλας Απ. Κορομηλά στην Καλαμάτα. 

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται και δύο εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης πανεπιστημιακών καθηγητών. Ο ένας καθηγητής θεωρεί ότι “για τις επιπτώσεις που είχε το πλημμυρικό γεγονός  της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 2016 δεν θα πρέπει να αποδοθούν συγκεκριμένες ευθύνες. Η πλημμύρα οφείλεται κυρίως στην ακραία βροχόπτωση που εκδηλώθηκε στην περιοχή και δευτερευόντως στη λειτουργία του φυσικού συστήματος και των αντιπλημμυρικών έργων”. 

Ο δεύτερος καθηγητής στην έκθεσή του σημειώνει μεταξύ άλλων ότι “το ιστορικό της περιοχής έναντι των πλημμυρικών φαινομένων, θα έπρεπε να είχε κινητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς, ώστε πολλές από τις ενέργειες (....) να είχαν δρομολογηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Επιπλέον η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου του ΜΟΡΕΑ και κυρίως η κατασκευή της Περιφερειακής Οδού βόρεια - ανάντη της πόλης της Καλαμάτας, θα έπρεπε να είχε αποτελέσει το έναυσμα ή την αφορμή για την ενίσχυση παλαιότερων αποστραγγιστικών-αντιπλημμυρικών έργων και την κατασκευή νέων”. 

Στο κατηγορητήριο γίνεται αναλυτική καταγραφή του τι ακριβώς συνέβη στις 6 και 7 Σεπτέμβρη 2016, ποιες περιοχές πλημμύρισαν, γιατί και πως. 

Σημειώνεται δε πως “άπαντες οι κατηγορούμενοι από συγκλίνουσα αμέλεια ήτοι από έλλειψη της προσοχής, που όφειλαν κατά τις περιστάσεις και μπορούσαν να καταβάλουν και ενώ είχαν την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την αποτροπή πλημμύρας, δεν παρεμπόδισαν την επέλευση του αποτελέσματος αυτού και προξένησαν πλημμύρα, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ανθρώπους και για ξένα πράγματα χωρίς να προβλέψουν το αξιόποινο αποτέλεσμα που παράχθηκε από τη συμπεριφορά τους”. 

Στ.Μ.