Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021 11:30

Από αδικαιολόγητη αμέλεια του Δήμου απέτυχε ξανά η έγκριση της πολεοδομικής μελέτης Βέργας

Ο Στάθης Σταματόπουλος, αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ανάμεσα στον πρόεδρο Δημήτρη Πολίτη και τον γραμματέα Κώστα Τσαπόγα Ο Στάθης Σταματόπουλος, αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ανάμεσα στον πρόεδρο Δημήτρη Πολίτη και τον γραμματέα Κώστα Τσαπόγα

Ο ΣΤΑΘΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ 
Ο λόγος που το Συμβούλιο της Επικρατείας επέστρεψε ξανά χωρίς έγκριση τη πολεοδομική μελέτη της Βέργας είναι ότι ο Δήμος, ενώ γνώριζε πάρα πολύ καλά ότι η νομοθεσία απαιτεί να υπάρχει στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δεν φρόντισε να γίνει τέτοια. Αυτό τόνισε χθες το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και αντιπρόεδρος του Σώματος, Στάθης Σταματόπουλος, εκφράζοντας λύπη όχι μόνο για τη νέα αυτή καθυστέρηση αλλά για τη στάση της δημοτικής αρχής, η οποία, όπως υπογράμμισε, αντί να πει το τι ακριβώς έχει συμβεί επικαλέστηκε δικαιολογίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως ότι άλλαξε η πολεοδομική νομοθεσία. Δεν έχει γίνει καμία αλλαγή της νομοθεσίας, υπογράμμισε ο Στάθης Σταματόπουλος και μάλιστα μετά την παρέμβασή του ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, μίλησε πια για “κατεύθυνση” από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι για αλλαγή της νομοθεσίας…

“Αυτό το οποίο με καταπληξη διάβασα στις ανακοινώσεις στο επίσημο σάιτ του Δήμου ήταν η αναφορά στο ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που προέκυψε ως απόρροια αλλαγών στη σχετική πολεοδομική νομοθεσία, που δεν επηρεάζει μόνο τη μελέτη της Βέργας αλλά και άλλες αντίστοιχες μελέτες στην επικράτεια.

Είναι αληθές αυτό; Υπήρξε αλλαγή της πολεοδομικής νομοθεσίας ή επρόκειτο για κάτι το οποίο ήταν πασίδηλο και γνωστό στο δήμο;”, τόνισε ο Στάθης Σταματόπουλος. Όπως συνέχισε, η εκπόνηση στρατηγικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία από το 2005, ύστερα από ενσωμάτωση σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Δήμος αυτό το γνώριζε πάρα πολύ καλά, είπε ο κ. Σταματόπουλος και μάλιστα αυτό το λόγο επικαλέστηκε κατά την “επιεικώς απαράδεκτη”, όπως την χαρακτήρισε, προσφυγή του για την ακύρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. 

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Βασίλη Κοσμόπουλου συνέχισε ως εξής: “Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Είναι δυνατόν να μην έχει αλλάξει η νομοθεσία, να είναι γνωστή στο Δήμο η αναγκαιότητα της ύπαρξης της συγκεκριμένης μελέτης και συγχρόνως να έχει τύχει το σχέδιο της Βέργας δύο απορρίψεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας και εμείς να λέμε ότι δεν γνωρίζαμε ότι αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει η εν πάση περιπτώσει ότι δεν υποψιαζόμαστε”. 

Απευθυνόμενος στο δήμαρχο ο Στάθης Σταματόπουλος είπε ότι “αυτό που με λύπησε ιδιαίτερα ήταν η αντίδρασή σας, ότι καλέσατε τον κόσμο της Βέργας σε μια συνάντηση, η οποία εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνεται ότι είναι καλών προθέσεων, η δική μου όμως αίσθηση μετά από όσα είδα στο σάιτ του Δήμου είναι ότι θέλατε να δικαιολογηθείτε και σαν “γαρνιτούρα”, στην απάντηση την οποία δώσατε, μιλήσατε για ΄’άλλα έργα που είναι σε εξέλιξη, που δρομολογήθηκαν ή θα δρομολογηθούν. Τι το πιο τίμιο να λέγατε, και δεν είναι κακό αυτό, “κάναμε λάθος, δεν το προσέξαμε, δεν το παρακολουθήσαμε”. Έντιμο, εντιμότατο. Όχι όμως να βλέπουμε απαντήσεις με υπεκφυγές και περί άλλων να τυρβάζουμε και να ασχολούμαστε με άλλα θέματα και όχι με την ουσία του ζητήματος”.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ

“Προσπαθείτε να μας επιρρίψετε ευθύνες ενώ δεν υπάρχουν” απάντησε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και επέμεινε στην αρχική τοποθέτηση της δημοτικής αρχής: “Έχουμε μια πολεοδομική μελέτη που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, έλαβε τις πρώτες εγκρίσεις το 2005 και ακολούθησε τη βάσανο των γραφειοκρατικών και τυπολατρικών διαδικασιών, που διέπουν δυστυχώς τέτοιου είδους ζητήματα. Για να φτάσουμε σήμερα στο 2021 και αφού η υπόθεση βρισκόταν πάνω από ενάμιση χρόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας να έχουμε ενημερωθεί ότι επιστρέφει με παρατηρήσεις λόγω μη στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Πότε άλλαξε αυτό; Το 2016, τότε που υπήρξε το πρόβλημα με τον Υμηττό και ήρθε κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι καμία μελέτη πλέον δεν θα περάσει εάν δεν έχει στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων γι αυτό και ακυρώθηκε όχι μόνο τη Καλαμάτας αλλά και της Κορίνθου και πολλές άλλες”. 

Τέλος ο δήμαρχος τόνισε ότι ο Δήμος θα κινηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να ετοιμαστεί η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ για το αν υπάρχουν ευθύνες σχολίασε επίσης ότι για “τα του παρελθόντος μπορούμε να καλέσουμε τους υπηρεσιακούς και να μιλήσουμε που υπάρχουν ευθύνες και αν υπάρχουν ευθύνες. Μην προσπαθούμε όμως να επιρρίψουμε ευθύνες όταν είναι μόνο θέμα της Καλαμάτας”. 

Σημειώνεται ότι πρώτος έβαλε το θέμα των εξελίξεων σχετικά με την πολεοδομική μελέτη της Βέργας, στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης. 

Στ.Μ.