Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013 13:35

Σοβαρές κατολισθήσεις στις Πηγές και την Αλαγονία, στα όριά του ο ποταμός Άρις

ΖΗΜΙΕΣ
Μεγάλες είναι τελικά οι ζημιές που άφησε πίσω της η πολυήμερη βροχόπτωση, ιδιαίτερα στον Ταΰγετο, ενώ θέμα υπάρχει και με τον ποταμό Άρι, ο οποίος έχει φτάσει στα όριά του και απειλεί…

Έγιναν μεγάλες κατολισθήσεις στις Πηγές, την Αλαγονία και τη Βέργα, οι οποίες προκάλεσαν τη διακοπή της συγκοινωνίας, ενώ για την αποκατάστασή των ζημιών θα χρειαστούν μεγάλα έργα. Για τον Άρι, για κάποιο διάστημα ο μεν Δήμος παρέπεμπε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ως αρμόδια για να παρέμβει, ενώ και εκείνη παρέπεμπε στο Δήμο. Τελικά διαπιστώθηκε ότι με τις πρόσφατες αλλαγές στον Καλλικράτη, οι Δήμοι πήραν την αρμοδιότητα και για τα ποτάμια. Άρα ο Άρις θα πρέπει να καθαριστεί από το Δήμο, ο οποίος όμως δεν έχει τέτοια οικονομική δυνατότητα. Εκείνο που «καίει» ωστόσο, είναι ότι η στάθμη των νερών έχει φτάσει στα όρια των αναχωμάτων και με νέα νεροποντή ο κίνδυνος πλημμύρας και καταστροφών θα είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.
Όσον αφορά τις κατολισθήσεις - στις οποίες μετέβη επανειλημμένως το Σαββατοκύριακο ο αρμόδιος για τις συντηρήσεις αντιδήμαρχος, Χρίστος Ριζάς - στις Πηγές και ειδικότερα μετά το χωριό προς την Αλαγονία, γκρεμίστηκε ένας χωμάτινος όγκος 40 μέτρων περίπου με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος. Δίπλα από το σημείο όπου έγινε η κατολίσθηση είχε πέσει και στο παρελθόν ένας όγκος και το πρόβλημα τότε είχε αποκατασταθεί με την κατασκευή τοίχου αντιστήριξης. Ο Χρίστος Ριζάς τόνισε ότι ο Δήμος έχει αποκαταστήσει προσωρινά την προσβασιμότητα, αλλά η οριστική αντιμετώπιση της ζημιάς θα γίνει με παρέμβαση από την Περιφέρεια. Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει μετά τον Μαχαλά προς τη Νέδουσα, όπου ο δρόμος παραμένει κλειστός λόγω της κατολίσθησης και αναμένεται να ανοίξει αύριο με παρέμβαση του Δήμου.
Στη Βέργα γκρεμίστηκε ένας τοίχος αντιστήριξης τριών μέτρων περίπου, μετά το «Μετέωρο».
Στ.Μ.