Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022 19:34

Την αναθεώρηση του μάστερ πλαν για το λιμάνι ζητά ο Μανώλης Μάκαρης

Την αναθεώρηση του μάστερ πλαν για το λιμάνι ζητά ο Μανώλης Μάκαρης

“Θετική εξέλιξη” χαρακτηρίζει ο Μανώλης Μάκαρης, μέλος της Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Προλιμένα Καλαμάτας, δημοτικός σύμβουλος, γιατρός, την αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του επικαιροποιημένου μάστερ πλαν του λιμανιού της Καλαμάτας. Ζητά, μετά από αυτή την εξέλιξη, την αναθεώρηση του μάστερ πλαν του λιμανιού, ώστε να προστατευθεί η φυσιογνωμία του προλιμένα…

Σε ανακοίνωσή του ο Μανώλης Μάκαρης σημειώνει συγκεκριμένα: “  Κερδήθηκε μια σημαντική μάχη για τον προλιμένα της Καλαμάτας  στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

 Αξίζουν συγχαρητήρια οι περιφερειακές παρατάξεις που πρόταξαν την προστασία του περιβάλλοντος  και καταψήφισαν το συγκεκριμένο μάστερ πλαν λόγω των αλλαγών που αυτό επιφέρει στον προλιμένα.

 Κυρίως όμως αξίζουν συγχαρητήρια οι χιλιάδες πολίτες που συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του κινήματος για την προστασία του προλιμένα. 

  Να υπενθυμίσουμε στον καλαματιανό λαό ότι οι προτεινόμενες από το μάστερ πλαν αλλαγές στον προλιμένα έρχονται σε άμεση αντίθεση με το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Καλαμάτας (ΦΕΚ 77/ΑΑΠ/3-5-2011) το οποίο προβλέπει περιοχή πρασίνου στην χερσαία περιοχή του προλιμένα. Συγκεκριμένα οι σχεδιαζόμενες αλλαγές προέβλεπαν:

  1. Αντικατάσταση της αμμουδιάς από ένα τσιμεντένιο κρηπίδωμα από τον μόλο του Πανελληνίου έως τον μόλο του ΝΟΚ, εκτεταμένη δαπεδόστρωση με κυβόλιθους ή πλάκες της χερσαίας ζώνης του προλιμένα έως το εστιατόριο Ταμπάκη και αφαίρεση των αρμυρικιών στην παραλία μπροστά από το Πανελλήνιο.
  2. Επίχωση  θάλασσας και ανέγερση κτηρίων συνολικής επιφανείας 1.500 τ.μ. κυριολεκτικά πάνω στην οριογραμμή αιγιαλού και παραλίας που ως γνωστόν έχει καθοριστεί για την επίμαχη περιοχή σύμφωνα με το  ΦΕΚ 748/Δ/21.12.1981.  

   Παραμένουμε στις επάλξεις του αγώνα για μια βιώσιμη ανάπτυξη, μια  ανάπτυξη που δεν θα καταναλώνει φυσικούς πόρους εις βάρος των επόμενων γενιών. 

  Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας οφείλει να αφουγκραστεί τις ανησυχίες των πολιτών και να ζητήσει την αναθεώρηση του κατατεθειμένου μάστερ πλαν  του λιμανιού της Καλαμάτας με μία πρόταση που δεν θα αλλοιώνει την φυσιογνωμία του προλιμένα”.