Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022 00:32

Μέχρι τα μέσα του 2023 το φυσικό αέριο στην Καλαμάτα από τη Hengas – Επιδότηση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Μέχρι τα μέσα του 2023 το φυσικό αέριο στην Καλαμάτα από τη Hengas – Επιδότηση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Καλαμάτα, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, η εταιρία διανομής φυσικού αερίου Hengas ανακοίνωσε ότι μέχρι τα μέσα του 2023 θα έχει κατασκευάσει στην Καλαμάτα και στη Σπάρτη δίκτυα φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, το οποίο θα μεταφέρεται συμπιεσμένο (CNG) με προοπτική στο μέλλον να μεταφέρεται υγροποιημένο (LNG)...


Δεξιά ο Αντώνης Σαμαράς με τον επικεφαλής της Hengas Μιχάλη Λαμπρόπουλο

Από την πλευρά του ο υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, δεσμεύτηκε ότι “μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα επιδοτήσουμε τη διασύνδεση των νοικοκυριών με το δίκτυο του φυσικού αερίου και θα το κάνουμε προσιτό σε όλους τους πολίτες έτσι ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνή και γρήγορη ενέργεια”. 

Το επενδυτικό πρόγραμμα της Hengas παρουσίασαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, και ο σύμβουλος της διοίκησης, Νίκος Κουτσογιάννης. 

“Η Καλαμάτα έρχεται στο προσκήνιο” είπε ο κ. Κουτσογιάννης “στόχος μας είναι στα μέσα του 2023 να έχουμε τη δυνατότητα και τη χαρά να τροφοδοτήσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της περιοχής με πραγματικά ιδιαίτερα συμφέρον οικονομικό τρόπο».

Ακόμη ο κ. Κουτσογιάννης παρουσίασε το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας, το οποίο αφορά σε 11 περιοχές στη χώρα και σε αυτή τη φάση ανέρχεται σε 65.000.000 ευρώ. Τόνισε ότι η εταιρεία λειτουργεί με πλήρη ασφάλεια, αξιοποιώντας κάθε τεχνολογική καινοτομία, ενώ ο σκοπός της είναι η δημιουργία αξίας για τους μετόχους της αλλά κυρίως για τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται.

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι οι δύο δεσμεύσεις που έγιναν, από την εταιρία ότι θα ολοκληρώσει το έργο μέσα στο 2023 και από τον Άδωνι Γεωργιάδη ότι θα επιδοτηθεί η μετατροπή των εσωτερικών εγκαταστάσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τη χρήση φυσικού αερίου, καθιστούν την ημέρα πολύ σημαντική, γιατί με τις δεσμεύσεις αυτές μπαίνει τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της περιοχής.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στάθηκε ιδιαίτερα στην εταιρία Hengas σημειώνοντας ότι πριν από περίπου ένα χρόνο, σε αντίστοιχη εκδήλωση στην Τρίπολη και στη Μεγαλόπολη, είχε ανακοινώσει ότι μέσα στο χρόνο αυτό θα υλοποιούσε αντίστοιχο έργο στη Μεγαλόπολη και σήμερα το έργο έχει πια ολοκληρωθεί. Έδωσε λοιπόν στην εταιρία τα συγχαρητήριά του, τονίζοντας ότι ολοκλήρωσε το έργο όχι μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει αλλά νωρίτερα.

Επιπλέον ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι η πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ενεργειακό ζήτημα αποσκοπεί στο να μεταβληθεί η χώρα από εισαγωγέας ορυκτών καυσίμων σε διανομέα υγροποιημένου φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Με μεγάλη ικανοποίηση αναφέρθηκαν στις εξελίξεις που ανακοινώθηκαν από την εταιρία οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς από τη Μεσσηνία και Κώστας Βλάσσης από την Αρκαδία, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο πρώην περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Καφαντάρης.

Μίλησε επίσης ο καθηγητής χρηματοοικονομικών και ενεργειακής οικονομίας Κώστας Ανδριοσόπουλος.

Τέλος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος, επίσης τόνισε ότι οι ανακοινώσεις της εταιρίας αποτελούν σημαντική εξέλιξη γιατί θα δώσουν στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά το δικαίωμα της επιλογής για τη μορφή της ενέργειας που θα χρησιμοποιήσουν. Διαβεβαίωσε επίσης την εταιρία ότι το Επιμελητήριο θα είναι δίπλα της στην προσπάθεια να ενημερωθεί σχετικά ο επιχειρηματικός κόσμος.

Στ.Μ.