Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2022 23:38

“Μανούβρα” με αναβολή στην Τρίπολη για το αντιπλημμυρικό του Μορέα στην Καλαμάτα

“Μανούβρα” με αναβολή στην Τρίπολη για το αντιπλημμυρικό του Μορέα στην Καλαμάτα

ΔΕΝ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Μετά από συζήτηση που διήρκεσε περισσότερες από εξι ώρες το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ανέβαλε τελικά τη λήψη απόφασης-γνωμοδότησης για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αντιπλημμυρικού έργου του Μορέα στην Καλαμάτα. Οι παρατάξεις του Γιώργου Δέδε και του Πέτρου Τατούλη κατέθεσαν κοινή πρόταση για τη μη λήψη απόφασης μέχρι εξεταστούν πέντε συγκεκριμένα ζητήματα που έθεσαν. Ο δε περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, επίσης ζήτησε αναβολή μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, προκειμένου να συγκροτηθεί επιτροπή επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δημήτρη Κουτσογιάννη, η οποία θα αναλάβει να αποφανθεί επί ζητημάτων της μελέτης του Μορέα, που, όπως υπογράμμισε, δημιουργούν σοβαρό προβληματισμό, αναφερόμενος κυρίως στις παρεμβάσεις στο Νέδοντα και ειδικότερα στο τμήμα από τη γέφυρα του Πάνθεον μέχρι την Κιλκίς, που έχει σχεδιαστεί να ξηλωθεί και μετά να ξανασκεπαστεί…

Ο περιφερειάρχης αποδέχτηκε τα πέντε σημεία που έθεσαν από κοινού οι Γ.Δέδες και Π.Τατούλης και είπε ότι παράλληλα θα συγκροτήσει ο ίδιος επιτροπή με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτρη Κουτσογιάννη, η οποία θα γνωμοδοτήσει για διάφορα θέματα. Ωστόσο η πρόταση του περιφερειάρχη και η πρόταση Δέδε-Τατούλη μπήκαν χωριστά σε ψηφοφορία. Στην πρώτη ψηφοφορία τις περισσότερες ψήφους συγκέντρωσε η πρόταση Γ.Δέδε-Π. Τατούλη και στη δεύτερη η πρόταση του περιφερειάρχη Παν. Νίκα. Έτσι η γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το αντιπλημμυρικό του Μορέα στην Καλαμάτα αναβλήθηκε για το Σεπτέμβριο, όταν το θέμα θα ξανάρθει με γνωμοδότηση προς το Σώμα από την επιτροπή που θα συγκροτήσει ο περιφρερειάρχης. 

Οι Γιώργος Δέδες και Πέτρος Τατούλης ζήτησαν την αναβολή προκειμένου να επιστρέψει η μελέτη στο μελετητικό γραφείο για τα εξεταστούν τα εξής: 

-Να γίνει διερεύνηση για την υλοποίηση έργων στο Νέδοντα, ανάντη της πόλης της Καλαμάτας, όπως μικροί ή μεγάλοι ταμιευτήρες και συντήρηση των παλιών λιθοφραγμάτων. 

-Να επανεξεταστεί η πρόβλεψη για το ξήλωμα (και επανακατασκευή) του καλυμμένου τμήματος του Νέδοντα από τη γέφυρα του Πάνθεον μέχρι την οδό Κιλκίς και να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις. 

-Η συγκοινωνιακή μελέτη που θα συνοδεύει την οριστική μελέτη να έχει την έγκριση του Δήμου Καλαμάτας. 

-Να περιοριστεί η περιβαλλοντική επίπτωση, όπως το κόψιμο δέντρων, από τη διαπλάτυνση του Νέδοντα. 

-Στις μελέτες να ενταχθεί και η αστική ανάπλαση στην περιοχή που θα γίνουν οι παρεμβάσεις. 

Οι παρατάξεις του Νίκου Γόντικα (Λαϊκή Συσπείρωση), του Θανάση Πετράκου, της Δήμητρας Λυμπεροπούλου του Παναγιώτη Κάτσαρη, διαφώνησαν με την αναβολή του θέματος, χαρακτηρίζοντάς την ως “μανούβρα” προκειμένου το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφύγει τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην Καλαμάτα για το συγκεκριμένο έργο, καθώς και τη σχετική καταψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Οι παρατάξεις αυτές καταψήφισαν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Στη συζήτηση του θέματος παραβρέθηκε και υποστήριξε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Μορέα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, χωρίς να επισημάνει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο την έχει καταψηφίσει. Ωστόσο παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης, η οποίος παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους το Δημοτικό Συμβούλιο καταψήφισε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. 

Για το τι προβλέπεται να γίνει, απαντώντας και σε σχετικές ερωτήσεις των περιφερειακών συμβούλων, τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος των μελετητών, Σπύρος Μίχας. 

Σημειώνεται ότι είχε προσκληθεί και θα έκανε τοποθέτηση μέσω τηλεδιάσκεψης ο γενικός διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών, Γιάννης Καρνέσης, ο οποίος όμως τελικά δεν συνδέθηκε, όπως είπε ο πρόεδρος του Σώματος, Γιάννης Μαλτέζος. 

Στ.Μ.