Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 15:54

Μνημόνιο της Βιβλιοθήκης με τον Π.Θέμελη για την ψηφιοποίηση του αρχείου του από τις ανασκαφές στην Αρχαία Μεσσήνη

Μνημόνιο της Βιβλιοθήκης με τον Π.Θέμελη για την ψηφιοποίηση του αρχείου του από τις ανασκαφές στην Αρχαία Μεσσήνη

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ

Τη χρηματοδότηση δημιουργίας ψηφιακού αποθετηρίου, με υλικό από το αρχείο του καθηγητή Πέτρου Θέμελη σχετικά με τις ανασκαφές του στην Αρχαία Μεσσήνη, αναλαμβάνει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, με σχετικό μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν η πρόεδρος του Εφορευτικού της Συμβουλίου, Πιπίνα Κουμάντου και ο καταξιωμένος καθηγητής και ανασκαφέας αρχαιολόγος…

Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, έγινε την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη και ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του ψηφιακού αποθετηρίου είναι σε τρία χρόνια. Επίσης, η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας έγινε παρουσία της διευθύντριας της Βιβλιοθήκης, Μάγδας Σουλιώτη στο Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζει τη συλλογή ανασκαφικών ευρημάτων του Αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης.

Πιο συγκεκριμένα Βιβλιοθήκη ανακοίνωσε ότι «στο πλαίσιο του παρόντος συμφωνητικού η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, θα αναλάβει τη χρηματοδότηση του έργου της ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου «Ψηφιακού Αποθετηρίου για την Αρχαία Μεσσήνη»,  βασισμένου στο υλικό του αρχείου ανασκαφών του καθηγητή Πέτρου Θέμελη. Το αρχείο στεγάζεται στο κτήριο του Κέντρου Μελετών Αρχαίας Μεσσήνης  στην Αθήνα  και περιλαμβάνει την καταγραφή του υλικού των ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη, σε άριστη πολυεπίπεδη οργάνωση, η οποία προσφέρεται για μια σοβαρή αυτοματοποιημένη επεξεργασία και προβολή.

    Οι δραστηριότητες που θα υλοποιήσει και θα χρηματοδοτήσει η βιβλιοθήκη περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ειδικής εφαρμογής διαχείρισης του περιεχομένου του αρχείου ανασκαφών, τη φιλοξενία της εφαρμογής σε εξοπλισμό ιδιοκτησίας της, τον οποίο θα διαθέσει και τη σταδιακή ψηφιοποίηση του αρχείου. Στην συνέχεια, θα ακολουθήσει η επιστημονική καταγραφή και τεκμηρίωση του υλικού, η καταχώρηση των περιγραφικών μεταδεδομένων του υλικού στην εφαρμογή που θα έχει αναπτυχθεί, καθώς και η διασύνδεσή του με τα σχετικά ψηφιακά αντίγραφα. Η ανάπτυξη της εφαρμογής προβολής του υλικού στο διαδίκτυο θα γίνει με τρόπο  που θα αναδεικνύει τη μοναδικότητα και την αξία του.

     Η εφαρμογή θα διαθέτει πολυκριτηριακή αναζήτηση με όλους τους σύγχρονους τρόπους καθώς και καλαίσθητη εμφάνιση του υλικού και φιλική προς τον χρήστη περιήγηση στο ψηφιακό περιεχόμενο. Η προβολή της εφαρμογής στο διαδίκτυο θα γίνεται μέσω της αποθετηρίου της  Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας. Οι ανωτέρω εργασίες θα υλοποιηθούν σταδιακά σε ορίζοντα χρόνου τριών ετών».