Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 19:18

Δύσκολες στιγμές στο λιμάνι Καλαμάτας - Διάσωση 92 μεταναστών με δεκάδες παιδιά - Άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο

Δύσκολες στιγμές στο λιμάνι Καλαμάτας - Διάσωση 92 μεταναστών με δεκάδες παιδιά - Άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο

Ενενήντα δύο πρόσφυγες, ανάμεσά τους περίπου 30 μικρά παιδιά, τα περισσότερα ηλικίας περίπου τριών ετών, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας, ύστερα από επιχείρηση διάσωσης από το “σαπιοκάραβο” στο οποίο επέβαιναν, νοτιοδυτικά της Πύλου. Όπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ζαφειρόπουλος, η κατάσταση στο λιμάνι έχει δραματικές διαστάσεις με τα μικρά παιδιά, αρκετά από τα οποία δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, όπως και οι μεγαλύτεροι. Μας είπε ο κ. Ζαφειρόπουλος ότι έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο ένα παιδί και τρεις μεγάλοι, ένας με ζάχαρο και ένας με ψωρίαση, ενώ υπάρχουν και άλλα παιδιά και μεγάλοι με εξανθήματα. 

Στο λιμάνι έχουν σπεύσει προσωπικό και εθελοντές του Παραρτήματος Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την παροχή βοήθειας και την πραγματοποίηση τεστ για τον κορονοϊό. Ο Δήμος Καλαμάτας έχει μεταφέρει φαγητό και άλλα αναγκαία για την προσωρινή διαμονή των μεταναστών, που είναι από τη Συρία. 

Το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε σχετικά: “Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή περί τα 65 ν. μ. νοτιοδυτικά Πύλου υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.).

Ειδικότερα, το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ ενημερώθηκε για την ύπαρξη ξύλινου σκάφους (α.λ.σ.) σε δυσχερή θέση με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Το εν λόγω σκάφος εντοπίστηκε από το Φ/Γ πλοίο ''NORDIC ANNA'' σημαίας Πορτογαλίας, το οποίο περισυνέλεξε ογδόντα δύο (82) άτομα, ενώ τρία (03) άτομα περισυνελέγησαν από το Δ/Ξ πλοίο ''KOOL BALTIC'' σημαίας Λιβερίας.

Ανωτέρω πλοία κατέπλευσαν στο αγκυροβόλιο Καλαμάτας, από όπου οι εν λόγω αλλοδαποί μετεπιβιβάζονται σε ιδιωτικά μέσα και μεταφέρονται με ασφάλεια στον οικείο λιμένα.

Στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιχειρούν για τον εντοπισμό τυχόν αγνοούμενων ένα (01) παραπλέον πλοίο και ένα (01) μη επανδρωμένο αεροσκάφος (ΜΕΑ). Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι άνεμοι ΑΒΑ 4 – 5 BF”.