Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 17:45

Για τους πρόσφυγες που έφτασαν στο λιμάνι: Συγκλονιστικές στιγμές - Επιεικώς ακατάλληλες οι συνθήκες φιλοξενίας

Για τους πρόσφυγες που έφτασαν στο λιμάνι: Συγκλονιστικές στιγμές - Επιεικώς ακατάλληλες οι συνθήκες φιλοξενίας

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Για μια ακόμη φορά η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας, με αφορμή την τόσο πικρή εικόνα των ταλαιπωρημένων και φοβισμένων παιδιών προσφύγων που βγήκαν στο λιμάνι μετά από διάσωση στο πέλαγος, καλεί το Δήμο και την Περιφέρεια να βρουν έναν κατάλληλο χώρο για την προσωρινή φιλοξενία των ανθρώπων που αναγκάζονται να φύγουν από τις πατρίδες τους. Επίσης η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας καλεί τους φορείς και τα σωματεία να βοηθήσουν τα παιδιά και τους πρόσφυγες, ενώ υπογραμμίζει ότι η προσφυγιά είναι το αποτέλεσμα των επιθέσεων που εξαπολύουν οι ισχυρές δυνάμεις για να “κατασπαράξουν” τον πλούτο των χωρών…

Πιο συγκεκριμένα η Λαϊκή Συσπείρωση έκανε σχετικά την ακόλουθη τοποθέτηση: “Την Πέμπτη  22  Σεπτεμβρίου κατέφτασαν στη πόλη μας 92 μετανάστες-πρόσφυγες, ανάμεσά τους 30 παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Σύριοι και Λιβανέζοι που ξεκίνησαν το ταξίδι για την Ευρώπη από τη Συρία για καλύτερες μέρες. Εντοπίστηκαν 65 χιλ. νοτιοδυτικά της Πύλου σε ένα σαπιοκάραβο μέσα σε άθλιες συνθήκες. Οι σκηνές που εκτυλίχτηκαν, ιδιαίτερα με τα παιδιά που ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, ήταν συγκλονιστικές. Σημαντική είναι η συνεισφορά του Ερυθρού Σταυρού, του Λιμενικού, εθελοντών γιατρών και άλλων επιστημόνων καθώς και διάφορων εργαζομένων που βοηθούν από την πρώτη στιγμή.

Αυτές οι εικόνες είναι αποτέλεσμα των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στο έδαφος της Συρίας από το 2011 και μετά.  Οι ΗΠΑ-ΕΕ, οι μοναρχίες του Κόλπου και το Ισραήλ στην αρχή και μετά η Τουρκία και η Ρωσία έπεσαν πάνω σαν λύκοι για να κατασπαράξουν μια χώρα με μεγάλη πολιτιστική ιστορία και κυρίως, για αυτούς, με πλούσιο υπέδαφος. Είναι συνέπεια της περίφημης Αραβικής Άνοιξης, που έφερε πόνο, προσφυγιά, φτώχεια και θύματα σε όλες τις χώρες που «εφαρμόστηκε».   

Η κινητοποίηση των δημόσιων φορέων (Δήμος, Περιφέρεια) κάτω από την πίεση του λαϊκού παράγοντα, του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο όλα αυτά τα χρόνια δεν επαρκεί αν δεν γίνει το επόμενο βήμα, που αφορά τις ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων στο μικρό διάστημα που διαμένουν στη Καλαμάτα. Οι αποθήκες του Λιμανιού είναι επιεικώς ακατάλληλες, ανθυγιεινές και επικίνδυνες για τους μετανάστες, τους εθελοντές αλλά και τους ανθρώπους του Λιμενικού σώματος. Το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής είναι εντελώς απών από την όλη διαδικασία τόσο με τη τωρινή όσο και με τη προηγούμενη κυβέρνηση. Σε συνεννόηση με τους Δήμους και την Περιφέρεια θα μπορούσε να εξευρεθεί ο κατάλληλος χώρος για τους μετανάστες.   

Καλούμε τους φορείς της πόλης και τα σωματεία να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν τα παιδιά και τους πρόσφυγες και να σταθούν  απέναντι στις φασιστικές κραυγές. Ο λαός της περιοχής μας έχει δείξει κατά το παρελθόν τη συμπαράσταση του και την αλληλεγγύη του στους μετανάστες-πρόσφυγες που είναι θύματα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και συγκρούσεων”.